Συνομιλίες Ρούτε στην Αθήνα – Συνάντηση με τον Δένδια

 Συνομιλίες Ρούτε στην Αθήνα – Συνάντηση με τον Δένδια

Σε εξέλιξη βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι διευρυμένες συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. Ο κ. Ρούτε που έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα από την Τουρκία (όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) είχε πριν λίγη ώρα τετ α τετ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Στις έντεκα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ, στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Ρούτε θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στις 12 το μεσημέρι ο ΓΓ του ΝΑΤΟ θα γίνει δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για πρώτη φορά με τη νέα του ιδιότητα, καθώς έχει επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα ως πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

Τι θα συζητήσει με Μητσοτάκη

Ο κ. Ρούτε, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να εξάρει το ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης που λειτουργεί υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνει και ειδική αναφορά στη χώρα για την πιστή τήρηση –και μάλιστα διαχρονικά- της νατοϊκής δέσμευσης περί επένδυσης άνω του 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, κάτι που πλέον θεωρείται σχεδόν ως προαπαιτούμενο από τον επανεκλεγέντα αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έναντι όλων των εταίρων προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν προσηλωμένες στις βασικές αρχές της Συμμαχίας.

Στο ΝΑΤΟ εκτιμάται, επίσης, τους τελευταίους μήνες η θετική διάθεση της Αθήνας για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, παρά τα εμπόδια, αλλά και για τη διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε ένα από τα μηνύματα που είναι βέβαιο ότι μεταφέρει ο κ. Ρούτε στις αποσκευές του, τόσο προς την Αθήνα, όσο και προς την Άγκυρα είναι ότι οι δύο βασικοί πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ πρέπει να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται ως σύμμαχοι, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το ρευστό γεωπολιτικό τοπίο όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα.

Σχετικά Άρθρα