Βουλή: Προσωρινή νηνεμία στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες πριν τη… νέα θύελλα ανακατατάξεων
Με την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση διεργασιών στα κοινοβουλευτικά κόμματα, που στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στην οικονομία, στην καθημερινότητα του πολίτη ενόψει μάλιστα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια (11-15 Δεκεμβρίου) και στην εξωτερική πολιτική και ιδίως στα εθνικά θέματα. Η κοινοβουλευτικη ομάδα της ΝΔ μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αριθμεί 155 βουλευτές από 158 που εξέλεξε στις εκλογές του 2023, καθώς έχουν διαγραφεί ακόμη ο Λεύτερης Αυγενάκης και ο Μάριος Σαλμάς.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το στίγμα του κυβερνώντος κόμματος για το επόμενο κρίσιμο διάστημα λέγοντας ότι “οι μεταβολές στα έδρανα της Βουλής είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή για να προβληθεί η γνήσια κοινωνική, προοδευτική και πατριωτική ταυτότητα των επιλογών μας και να σφυρηλατηθεί η ενότητα απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να την αμφισβητήσει”.
Μια αναφορά που έχει προφανώς ορίζοντα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στα τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου 2025, αναμένοντας παράλληλα με αγωνία και τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως του Κώστα Καραμανλή. Πάντως θεωρείται δεδομένο ότι ακόμη και να ξεπεράσει το σκόπελο του προϋπολογισμού, καθώς έχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο δεν θα αποφυγουν την κριτική βουλευτών του κόμματος που έχουν σοβαρές ενστάσεις για πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα βαριά τραυματισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς απώλεσε το θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αισιοδοξεί ότι με την εκλογή νέου προέδρου που θα είναι και επικεφαλής της ΚΟ, καθώς είναι και βουλευτής, θα μπει φρένο στην καθοδική πορεία και σε νέες αποχωρήσεις βουλευτών λόγω του κόμματος Κασσελάκη. Ωστόσο το ισχυρό τον ποσοστό του Παύλου Πολάκη τον καθιστά….”αξιωματική αντιπολίτευση” της πρωην αξιωματικής αντιπολίτευσης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία της ΚΟ και του κόμματος. Άλλωστε όπως διαμήνυσε με τις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής θα είναι “παρών” στην επόμενη ημέρα. σημειώνοντας με νόημα “Αυτά που λέω δεν είναι πλειοψηφικά αλλά είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ.”
Το ΠΑΣΟΚ αν και τρίτο κόμμα στις εκλογές με σχεδόν 12% μετά τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που ανεβάζει τον πήχη των ευθυνών, των απαιτήσεων και των προσδοκιών αφού ο στόχος πια είναι μόνο η νίκη στις εκλογές. “Ποιος μιλούσε για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ λίγο μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ποιος ήταν μαζί με τον κ. Σαμαρά και λαΐκιζε τα δύσκολα χρόνια, που ήμασταν στο όριο της χρεοκοπίας; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Αν τα ξέχασε όλα αυτά, τουλάχιστον το δεύτερο του το θύμισε η κα Μπακογιάννη με τη συνέντευξή της στα “Νέα” το προηγούμενο Σάββατο” δήλωσε χθες από τη θεσσαλονίκη, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού τόνισε “Οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες, συγκεκριμένες. Είναι προτάσεις που αντέχει η ελληνική οικονομία. Προτάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ισχυρή δημόσια παιδεία, στήριξη μιας χώρας που χρειάζεται παραγωγή, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια αλλά και παρεμβάσεις που αφορούν στις συντάξεις, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους Έλληνες” και επισήμανε της πορείας του καθενός αξιολογείται ποιος είναι συνεπής και ποιος λαϊκίζει.”
Επίσης και στη Νέα Αριστερά ο Αλέξη Χαρίτσης αποτελεί και με τη βούλα του πρώτου Συνεδρίου, πρόεδρος του κόμματος, και φιλοδοξεί να διαδραματίσει την εναλλακτική επιλογή στα δρώμενα της κεντροαριστεράς, ενώ στο χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν φθάσει τους 21 καταγράφεται έντονη κινητικότητα. Ιδίως στους 7 προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες, καθώς ένας εξ αυτών ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι θα παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του νέου πολιτικού φορέα “ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – ΠΑ.Ρ.Ο.Ν.”!
Και όσον αφορά τους ανεξάρτητους της Βουλής, δεν αποκλείεται να αυξηθούν άμεσα με νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με πιο πιθανή περίπτωση εκείνη του Γιάννη Σαρακιώτη, ενώ παράλληλα για τον Μιχάλη Χουρδάκη και την Αρετή Παπαιωάννου (προερχόμενοι και οι δύο από την Πλεύση Ελευθερίας) κυκλοφορούν αντιφατικές πληροφορίες περί ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη Αθηνά Λινού (προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ) οι φήμες την φέρουν πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.