Μπάιντεν και Μακρόν ανακοινώνουν τις επόμενες ώρες κατάπαυση πυρός στο Λίβανο-Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Καλά πληροφορημένες πηγές δήλωσαν στο Asharq Al-Awsat ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μια εκεχειρία 60 ημερών μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Η συμφωνία περιλαμβάνει την άμεση έναρξη της εκκένωσης των μαχητών της Χεζμπολάχ και των όπλων τους από την περιοχή μεταξύ της Γαλάζιας Γραμμής και του ποταμού Λιτάνι «με τρόπο επαληθεύσιμο». Ως αντάλλαγμα θα λάβουν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις περιοχές που έχουν καταλάβει από την έναρξη της περιορισμένης χερσαίας εισβολής στα λιβανέζικα εδάφη βάσει του ψηφίσματος 1701.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις ενδείξεις που προέκυψαν στην Ουάσινγκτον για «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι η αμερικανική φόρμουλα για «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, που βασίζεται στην αμοιβαία εκκένωση και αποχώρηση υπέρ της αναδιάταξης της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL) και των ενισχυμένων δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού στην περιοχή, θα μπορούσε να επιτύχει.
Η συμφωνία θα επιτευχθεί αφού ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο που έθεσε η ισραηλινή πλευρά όσον αφορά τη συμμετοχή της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και τριών άλλων χωρών σε έναν νέο «μηχανισμό παρακολούθησης» που θα επιβλέπει την επαλήθευση της εφαρμογής της συμφωνίας που καθορίζει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο υιοθετήθηκε η απόφαση 1701 από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2006.
- Το Middle East πληροφορήθηκε από πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις ότι γίνονται διεργασίες για την έκδοση κοινής δήλωσης των προέδρων Μπάιντεν και Μακρόν το πρωί της Τρίτης, ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, η οποία θα περιλαμβάνει την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία του «μηχανισμού παρακολούθησης», εξηγώντας ότι «το τελευταίο σημείο που εκκρεμούσε σχετίζεται με την αντίρρηση του Ισραήλ για τη συμμετοχή της Γαλλίας στον μηχανισμό παρακολούθησης και επαλήθευσης λόγω της θέσης του Μακρόν σχετικά με τα δύο εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον τόσο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και του πρώην ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ».
Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Μακρόν μίλησαν την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το ζήτημα. «Ο Μπάιντεν είπε στον Μακρόν ότι ο Νετανιάχου έχει δίκιο να είναι θυμωμένος και ότι δεν είναι δυνατόν να μεσολαβήσει [η Γαλλία] στη συμφωνία ενώ ταυτόχρονα ορκίζεται να συλλάβει τον αρχηγό του κράτους ενός από τα μέρη», ανέφερε στο Axios Αμερικανός αξιωματούχος. Πρόσθεσε ότι ο Μακρόν είπε στον Μπάιντεν ότι «θέλει να βοηθήσει, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών του απλώς διευκρινίζει τις νομικές του υποχρεώσεις προς το ΔΠΔ».
- Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει «δώσει την έγκρισή του» στις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες περιλαμβάνει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων στα διεθνή σύνορα σύμφωνα με την απόφαση 1701, δηλαδή στα σύνορα της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ στις 23 Μαρτίου 1948, υπό την προϋπόθεση ότι «η εκκένωση των μαχητών της Χεζμπολάχ και των όπλων τους από την περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η οποία επίσης ορίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ένοπλοι άνδρες ή όπλα που δεν ανήκουν στο λιβανέζικο κράτος ή στη διεθνή δύναμη κατά μήκος της περιοχής μεταξύ της μπλε γραμμής και νότια του ποταμού Λιτάνι. Η συμφωνία εγγυάται επίσης «την επιστροφή του ισραηλινού και λιβανέζικου πληθυσμού στις πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας».
Εκτός από την επαλήθευση της εφαρμογής της συμφωνίας, θα αρχίσουν συνομιλίες για την επίτευξη πρόσθετων συμφωνιών σχετικά με τα 13 σημεία των συνόρων που εκκρεμούν ακόμη μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης του Ισραήλ από το βόρειο τμήμα της πόλης Γκαγιάρ και την παρακείμενη περιοχή στα βόρεια. Η συμφωνία προβλέπει την «παύση των παραβιάσεων και από τις δύο πλευρές», ενώ δίνει σε κάθε μία το «δικαίωμα της αυτοάμυνας».
- Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι ότι η Χεζμπολάχ «έλαβε αντίγραφο της γραπτής συμφωνίας» και «συμφωνεί πλήρως με τη διατύπωση της συμφωνίας και με ό,τι αυτή περιλαμβάνει».
Οι γνώστες των προσπαθειών συνέδεσαν την πρόοδο που σημειώθηκε με τη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος, παρά τη «συγκρατημένη αισιοδοξία» του ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί «μέσα στις επόμενες ώρες», αναφέροντας «τις τρεις αποτυχίες της εκεχειρίας στον πόλεμο της Γάζας, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε σε υψηλότατο επίπεδο στην Ουάσιγκτον και παρά τις εγκρίσεις του Νετανιάχου».
Η ιστοσελίδα Axios επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που προειδοποιούν ότι «οποιοδήποτε λάθος θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω στις συνομιλίες».
Αυτή, η «σχετικά θετική ατμόσφαιρα», φημολογείται, παρά τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των ομάδων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, τις αεροπορικές επιδρομές βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της, και τις πυραυλικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς προς το κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ.
- Οι New York Times επικαλούμενοι κάποιους αναλυτές σημειώνουν ότι οι εντατικοποιημένες επιθέσεις δείχνουν ότι «το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τη μόχλευση τους καθώς οι διπλωμάτες διεξάγουν αυτό που ελπίζουν ότι θα είναι ένας τελικός γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός».
«Οι όροι περιλαμβάνουν μια εκεχειρία 60 ημερών κατά τη διάρκεια της οποίας οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές [της Χεζμπολάχ] θα αποσυρθούν από τις συνοριακές περιοχές και ο λιβανέζικος στρατός και η δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο θα ενισχύσουν την παρουσία τους στη νεκρή ζώνη», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Ωστόσο, ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους σε αυτόν τον φάκελο δήλωσαν στην Asharq Al-Awsat ότι «όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί από την πλευρά του Λιβάνου και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες από την πλευρά του Ισραήλ».
Το Axios ανέφερε ότι «το Ισραήλ εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις σχετικά με ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να διαβιβαστεί στη λιβανέζικη κυβέρνηση τη Δευτέρα», προσθέτοντας ότι «αυτές και άλλες λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση». «Η συμφωνία δεν θα οριστικοποιηθεί μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα», ανέφερε επικαλούμενο πολλές πηγές.
- Το μίνι υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Τρίτη για να εγκρίνει επίσημα τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Παρατηρητές έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι δύο πλευρές μπορεί να μην είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία, καθώς ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει πιέσεις από τους δεξιούς συμμάχους του.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X τη Δευτέρα ότι η προτεινόμενη συμφωνία θα ήταν μια «ιστορικά χαμένη ευκαιρία να εξαλειφθεί (η Χεζμπολάχ)». Πρόσθεσε δε ότι «όπως προειδοποίησα πριν στη Γάζα, προειδοποιώ και τώρα- Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν είναι πολύ αργά για να αποτρέψετε αυτή τη συμφωνία! (…) Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη!»
Μια πηγή ανέφερε ότι «ο Χόχσταϊν είπε στον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον Μάικ Χέρτζογκ το περασμένο Σάββατο ότι αν το Ισραήλ δεν απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός, θα αποσυρθεί από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης».
Επιβεβαίωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να δώσουν στο Ισραήλ μια επιστολή διαβεβαιώσεων που περιλαμβάνει την υποστήριξη της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης ενάντια σε επικείμενες απειλές από το λιβανέζικο έδαφος και την προσπάθεια να διαταράξουν τα πράγματα όπως η στρατιωτική παρουσία της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα ή το λαθρεμπόριο βαρέων όπλων», υπό την προϋπόθεση ότι «το Ισραήλ θα αναλάβει τέτοια δράση μετά από διαβούλευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αν ο λιβανέζικος στρατός δεν αντιμετωπίσει την απειλή».