Ισραήλ: Τι συμβαίνει με τον στρατό; Η Χεζμπολάχ πιέζει με αυξανόμενους βομβαρδισμούς
Αυξάνεται η κόπωση από τον πόλεμο στον στρατό του Ισραήλ, ενώ γίνονται περισσότεροι οι έφεδροι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν στο στρατό, σύμφωνα με την «The Washington Post». Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα σε δημοσίευμα της, όλο και περισσότεροι ισραηλινοί έφεδροι προτιμούν να μην παρουσιαστούν για υπηρεσία, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετο βάρος στον ήδη υπερφορτωμένο στρατό στο πλαίσιο μιας συνεχώς διευρυνόμενης ζώνης εχθροπραξιών.
Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας δήλωσε ότι ο αριθμός των στρατεύσιμων έχει μειωθεί κατά περίπου 15% από την εποχή που σηματοδοτήθηκε μετά την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί από όλα τα κοινωνικά στρώματα προσήλθαν στα στρατολογικά γραφεία για να στρατευθούν. Ήταν τόσο αθρόα η εθελοντική συμμετοχή που πολλοί από αυτούς παρέμειναν ακόμη και χωρίς να επιστρατευθούν επίσημα.
«Ιστορικά, η χώρα διατηρούσε έναν μικρό μόνιμο στρατό, βασιζόμενη στους εφέδρους για να ενισχύσει τις τάξεις της κατά τη διάρκεια μιας σειράς βραχύβιων πολέμων. Αλλά η σφαγή υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και περίπου 250 πιάστηκαν όμηροι, βύθισε τη χώρα στη μεγαλύτερη σύγκρουση στην ιστορία της. Περίπου 350.000 Ισραηλινοί επιστρατεύτηκαν κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, ένας εντυπωσιακός αριθμός για μια χώρα με λιγότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους», αναφέρει το άρθρο.
Αυτή η αποφυγή στράτευσης έχει ως αποτέλεσμα η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ να είναι αντιμέτωπη με πιθανή έλλειψη μάχιμων στρατευμάτων και να σχεδιάζει την παράταση της υποχρεωτικής θητείας στον τακτικό στρατό και να αυξήσει το ανώτατο όριο ηλικίας για τους εφέδρους”, σύμφωνα με την Washington Post.
Η κόπωση των ισραηλινών στρατιωτών, έχει επιφέρει και αρκετές απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν ισχυρή αντίσταση στις επιχειρήσεις τους σε Γάζα και Λίβανο, σύμφωνα με τα αραβικά μέσα ενημέρωσης.
- Καθώς οι ελπίδες αναθερμάνθηκαν μετά την επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου Έιμος Χόχστεϊν για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, η φιλοϊρανική οργάνωση την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ενέτεινε τους βομβαρδισμούς της στο κεντρικό Ισραήλ.
Παρότι, η λιβανέζικη οργάνωση, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός η αλλαγή αυτή με τους εντατικούς βομβαρδισμούς σύμφωνα με τους αναλυτές σηματοδοτεί την χάραξη μιας νέας εξίσωσης της Βηρυτού απέναντι στο Τελ Αβίβ.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας ταξίαρχος Ελίας Χανά δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ έχει αποδείξει την ικανότητά της να εκτοξεύει πυραύλους από τις γραμμές του μετώπου στο Ισραήλ, σημειώνοντας τον μεγάλο αριθμό πυραύλων που εκτοξεύτηκαν την Κυριακή σε σύγκριση με τον προηγούμενο ημερήσιο μέσο όρο των 70-100 πυραύλων.
Το ισραηλινό κανάλι 14 μετέδωσε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερους από 250 πυραύλους από τον Λίβανο προς το Ισραήλ την Κυριακή, ενώ το κανάλι 12 μετέδωσε ότι 10 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ. Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για πάνω από 350 πυραύλους.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η εκτόξευση αυτού του αριθμού πυραύλων από τη Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι διαθέτει πυραυλική ικανότητα σε διάφορα επίπεδα και ότι δεν υποφέρει από έλλειψη πυρομαχικών όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ.
Ο Χανά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να αντέξει τον βομβαρδισμό των νότιων προαστίων της Βηρυτού, ενώ το Ισραήλ δεν μπορεί να αντέξει μια παρατεταμένη παράλυση όλων των πόλεών του υπό το φως του πυραυλικού βομβαρδισμού της Χεζμπολάχ.
Βίαιες εκρήξεις ακούστηκαν την Κυριακή στο ευρύτερο Τελ Αβίβ, αφού έγινε για τρίτη φορά στόχος ρουκετών από τον Λίβανο, ενώ το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εισέλθει σε καταφύγια στο Ισραήλ από το πρωί.
Σύμφωνα με τον Χανά, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους αλλά στρατηγικής σημασίας μέσα μάχης για να προετοιμαστεί για μια εξίσωση που θα της ταιριάζει κάποια στιγμή όταν πρόκειται να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.
Τον Αύγουστο του 2006, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το ψήφισμα 1701, το οποίο ζητούσε τον τερματισμό του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2006, την αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ πέρα από τον ποταμό Λιτάνι και την ανάπτυξη δυνάμεων του λιβανέζικου στρατού στο νότο.
Η Χεζμπολάχ στοχεύει τις ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κάθε είδους, αεροπορικές, χερσαίες και θαλάσσιες, ενώ ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας τόνισε ότι οι πύραυλοι μικρού βεληνεκούς παραμένουν πραγματική ανησυχία για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Εξήγησε ότι οι πύραυλοι αυτοί είναι εύκολο να μεταφερθούν και υπάρχει μεγάλη δυνατότητα εκτόξευσης και απόκρυψής τους, σε αντίθεση με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νετανιάχου έχει θέσει ως κύριο στόχο του σημερινού πολέμου κατά του Λιβάνου την επιστροφή των βορείων εποίκων στις θέσεις τους.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο τότε Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, που αργότερα απολύθηκε, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε μόνο το 20% περίπου της ικανότητας κατασκευής πυραύλων και ρουκετών που είχε πριν από τον πόλεμο.
Ουσιαστικά ο Γκάλαντ διαψεύστηκε για την ικανότητα της Χεζμπολάχ, ενώ η νέα στρατηγική της φιλοϊρανικής οργάνωσης επενδύει στη συνέχιση της ανασφάλειας που νιώθουν οι Ισραηλινοί, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει κύμα αντιδράσεων για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ακροδεξιά του κυβέρνηση.