COP29: Εξαφανίστηκαν τα “ορυκτά καύσιμα”- Συμφωνία στο… “και πέντε” με έντονες διαφωνίες

 COP29: Εξαφανίστηκαν τα “ορυκτά καύσιμα”-  Συμφωνία στο… “και πέντε” με έντονες διαφωνίες

Μετά από δύο εβδομάδες διάσκεψης το επιστέγασμα-συμφωνία θα έπρεπε να δημιουργήσει το μομέντουμ στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και μάλιστα την θερμότερη καταγεγραμμένη χρονιά, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας πως αντιθέτως, προκάλεσε την οργή των αναπτυσσόμενων χωρών. Τελικά μετά από διαφωνίες και λίγο πριν από την κατάρρευση των συνομιλιών τα κράτη που συμμετέχουν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29, κατέληξαν στην υιοθέτηση προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 300 δισ. δολαρίων προκειμένου οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Οι χώρες για τις οποίες προορίζεται η χρηματοδότηση χαρακτήρισαν “ανεπαρκή” τη συμφωνία. “Λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι αυτή η συμφωνία είναι μια οφθαλμαπάτη”, είπε η εκπρόσωπος της ινδικής αντιπροσωπείας Τσάντνι Ράινα στο Σώμα, ενώ ολοκληρωνόταν η διαδικάσια. “Κατά την άποψή μας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι τους αποχώρησαν από την ολομέλεια της COP29, δηλώνοντας ότι νιώθουν αποκλεισμένοι και αγνοημένοι , αφού οι πλουσιότερες χώρες δεν δέχτηκαν οι ετήσιες επιχορηγήσεις να φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια, επικαλούμενες τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

Ενδεικτικού του κλίματος στη Διάσκεψη είναι ότι οι συνομιλίες επρόκειται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή και τελικά κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στην COP28 στο Ντουμπάι, τα κράτη είχαν συμφωνήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Φέτος, στο Μπακού, η γενικότερη αίσθηση ήταν πως το θέμα ξεχάστηκε και δεν θα γινόταν καν σχετική αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας. Η Σαουδική Αραβία, την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε πως η ίδια και η ομάδα των Αραβικών χωρών δεν επιθυμούν η συμφωνία να περιλαμβάνει καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.

Αυτό, σύμφωνα με το BBC προκάλεσε την οργή από Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Βρετανία που απαίτησαν την εκ νέου δέσμευση στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία για την χρηματοδότηση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο, στη νέα συμφωνία περιλαμβάνεται επαναδέσμευση στον στόχο της απεξάρτησης, όμως αναφέρεται με την παράγραφο και τον αριθμό του εγγράφου, ώστε οι λέξεις “ορυκτά καύσιμα” να μην εμφανίζονται στο κείμενο.

Πώς λειτουργούν οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες για το κλίμα είναι περίπλοκες, με πολλές χώρες να συνεργάζονται και να χωρίζονται σε ομάδες, για να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη και να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους λαούς τους.

Οι βασικές “ομάδες” είναι οι εξής:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): Ένα από τα πιο γνωστά μπλοκ, που περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ
  • G77+Κίνα: Η μεγαλύτερη και ίσως πιο ισχυρή ομάδα της COP29. Αποτελείται από αναπτυσσόμενες χώρες. Παρόλο που ξεκίνησε με 77 μέλη, σήμερα περιλαμβάνει πολύ περισσότερα κράτη
  • AOSIS: Η ομάδα των μικρών νησιωτικών κρατών. Εστιάζει στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Σχετικά Άρθρα