Κρεμλίνο:Tο πλήγμα του πυραύλου προειδοποίηση στη Δύση – Ο Πούτιν ανοιχτός στο διάλογο

 Κρεμλίνο:Tο πλήγμα του πυραύλου προειδοποίηση στη Δύση – Ο Πούτιν ανοιχτός στο διάλογο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι το πλήγμα στην Ουκρανία με έναν νέο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο πραγματοποιήθηκε ως προειδοποίηση προς τη Δύση. Η Μόσχα ανέφερε πως η στρατιωτική ενέργεια είχε στόχο να επισημάνει την αντίδραση της Ρωσίας στις κινήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες επιτρέπουν στην Ουκρανία να εκτοξεύει πυραύλους προς ρωσικό έδαφος.

Η Ρωσία τονίζει ότι θα συνεχίσει να αντιδρά δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης και παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε δηλώσεις την επομένη της δήλωσης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα εκτόξευσε το νέο πύραυλο -τον Ορέσνικ (Φουντουκιά)- εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλήγμα, όμως ενημέρωσε εντούτοις τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση.

Ο Πούτιν παραμένει ανοικτός στο διάλογο, τόνισε ο Πεσκόφ.

«Η χθεσινή ομιλία (του προέδρου Πούτιν) ήταν πολύ, πολύ εξαντλητική, σαφής, λογική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας. «Δεν αμφιβάλλουμε συνεπώς ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να εξοικειωθεί μ’ αυτή τη δήλωση και να την καταλάβει».

Αίτημα από Κίεβο για συνομιλίες με το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα το Κίεβο ζήτησε από το ΝΑΤΟ ΝΑ συνεδριάσουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν για την εκτόξευση ενός υπερηχητικού βαλλιστικού πύραυλου από την Ρωσία.

Η σύνοδος αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου, θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εναντίον του ουκρανικού εδάφους ένα βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (δηλαδή μέχρι 5.500 χιλιομέτρων), ο οποίος μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή. Η εκτόξευση είχε αρχικά καταγγελθεί από το Κίεβο ως εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

https://twitter.com/Huberton/status/1859587539163603169?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1859587539163603169%7Ctwgr%5Ec0623a2534a6e8a563e5b91de9ea289c0791879a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fnewpost.gr%2Feidiseis%2Fproeidopoiisi-apo-kremlino-h-ektoxeysi-toy-rosikoy-oreshnik-einai-i-apantisi-sti-dysi-anoichtos-se-dialogo-o-poytin-aitima-apo-kievo-gia-synomilies-me-to-nato%2F

Απειλές Πούτιν

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται προς μια παγκόσμια σύγκρουση αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να πλήττει βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους τους και προειδοποίησε τη Δύση ότι η Μόσχα θα αντεπιτεθεί.

Ως άμεση απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία εκτόξευσε έναν «Ορέσνικ», έναν από τους νεότερους μέσου βεληνεκούς πυραύλους της, εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

Στην πόλη αυτή έχει την έδρα της η εταιρεία πυραύλων Pivdenmash, γνωστή στους Ρώσους ως Yuzhmash.

Τι είναι ο πύραυλος Oreshnik;

Ο Πούτιν δήλωσε πως ο «Oreshnik είναι ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος.

Διευκρίνισε ότι πετάει με ταχύτητα δέκα φορές αυτή του ήχου και έτσι δεν μπορεί να αναχαιτισθεί. Ρωσικές πηγές είπαν πως έχει βεληνεκές 5.000 χιλιόμετρα και επιτρέπει έτσι στη Ρωσία να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Φαίνεται πως διαθέτει πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές που μπορούν να πλήξουν διαφορετικούς στόχους.

Ο Ανατόλι Ματβίιτσουκ, ένας ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, δήλωσε πως μπορεί να φέρει έξι έως οκτώ συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές και πιθανόν βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία, σύμφωνα με τον Γιούρι Ποντολιάκα, έναν εξέχοντα γεννημένο στην Ουκρανία φιλορώσο στρατιωτικό μπλόγκερ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ο πύραλος που εκτόξευσε η Ρωσία ήταν βασισμένος στο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «RS-26 Rubezh».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιηθεί για την εκτόξευση μέσω διαύλων για τη μείωση του πυρηνικού κινδύνου..

Σχετικά Άρθρα