Ουκρανικό χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος: Εκτιμήσεις των αναλυτών και “αποστασιοποίηση” των G20

 Ουκρανικό χτύπημα με ATACMS σε ρωσικό έδαφος: Εκτιμήσεις των αναλυτών και “αποστασιοποίηση” των G20

Ενώ η Ουκρανία χτύπησε με πυραύλους ATACMS ρωσικά εδάφη, οι χώρες της G20 έστειλαν ένα δυσοίωνο μήνυμα στο Κίεβο, όπου γίνεται ξεκάθαρο πως αποδυναμώνουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία εν μέσω πιέσεων υπέρ των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία. Στο τελικό κείμενο που εξέδωσαν οι G20 μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των πλουσιότερων χωρών, αφιερώνεται μόνο μια παράγραφος για την Ουκρανία σε σύγκριση με τις επτά που υπήρχαν στην περασμένη σύνοδο στο Νέο Δελχί. Η προηγουμένως συμφωνηθείσα κριτική στη Ρωσία έχει αμβλυνθεί και περιέχει μόνο μια γενική αναφορά στον «ανθρώπινο πόνο» που προκλήθηκε από την εισβολή. Και δεν υπάρχει καμία κριτική για τους βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών ή τις πυρηνικές απειλές.

Η δήλωση που συμφωνήθηκε χθες αναφέρει τις «αρνητικές πρόσθετες συνέπειες του πολέμου» και χαιρετίζει «πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

  • Ενώ αυτή είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η G20 αρνείται να καταδικάσει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όμως η περσινή δήλωση ήταν πολύ πιο συγκεκριμένη.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η κοινή δήλωση των ηγετών των G20: «Ειδικότερα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας τις συζητήσεις μας στο Νέο Δελχί, υπογραμμίζουμε τον ανθρώπινο πόνο και τις αρνητικές επιπρόσθετες επιπτώσεις του πολέμου όσον αφορά την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Χαιρετίζουμε όλες τις σχετικές και εποικοδομητικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, υποστηρίζοντας όλους τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση ειρηνικών, φιλικών και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των εθνών».

  • Σύμφωνα με πηγή που επικαλούνται οι Financial Times ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να κάνουν τη διατύπωση πιο σκληρή, «αλλά κανείς δεν ήθελε να το παρακάνει, διαφορετικά θα υπήρχε διαμάχη και δεν θα υπήρχε δήλωση».

Τελικά, τα κεντρικά θέματα της δήλωσης ήταν η φορολόγηση των υπερπλουσίων, η μείωση της φτώχειας, η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η κλιματική αλλαγή.

Επίσης σημαντικό ήταν ότι στην Σύνοδο Κορυφής των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν προσκλήθηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος συμμετείχε στις προηγούμενες Συνόδους, ένα σημάδι ότι το κλίμα αλλάζει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

  • Στο πλαίσιο αυτό που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την άδεια από την Ουάσινγκτον στο Κίεβο ώστε να χτυπήσει με αμερικανικούς πυραύλους ρωσικό έδαφος, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε χτύπημα με πυραύλους ATACMS στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ένα χτύπημα που επιβεβαίωσε και το Ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωση του στο κανάλι του στο Telegram.

  • Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το χτύπημα είχε ως στόχο να παρασύρει τη Δύση σε μια άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας και σε κλιμάκωση του πολέμου, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για χτυπήματα στην περιοχή του Κουρσκ, καθώς το πλήγμα έγινε αρκετά μακριά από εκεί.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του δεν επιβεβαίωσε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε ο Ζελένσκι ότι «λυπούμαστε, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Ουκρανία έχει δυνατότητες μεγάλου βεληνεκούς, έχουμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς δικής μας παραγωγής, έχουμε τώρα το Neptune μεγάλου βεληνεκούς – και όχι μόνο ένα. Και τώρα έχουμε ATACMS, και θα τα χρησιμοποιήσουμε όλα».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι επιτρέπεται η Ουκρανία να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικούς πυραύλους σημειώνοντας ότι «τώρα που υπάρχουν σχετικές αποφάσεις – και όχι μόνο στα μέσα ενημέρωσης, αλλά και στις σχετικές χώρες – είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε σε αυτές τις αποφάσεις τον αριθμό των δυνατοτήτων με τις οποίες μπορούμε να μειώσουμε το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου κι αν βρίσκεται».

  • Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που μίλησε στη σύνοδο κορυφής των G20 σχολιάζοντας την αμερικανική πυραυλική επίθεση στην περιοχή του Μπριάνσκ λέγοντας ότι «τα πλήγματα στην περιοχή του Μπριάνσκ με πυραύλους ATACMS είναι ένα μήνυμα ότι η Δύση θέλει κλιμάκωση».

Η Μόσχα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει με ακρίβεια τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να πλήξουν ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ελπίζει ότι η Δύση «θα διαβάσει το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας στο σύνολό του» τόνισε επίσης ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Διπλωματίας η Ρωσία θεωρεί υπεύθυνη τη θέση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς για τον εφοδιασμό του Κιέβου με πυραύλους Taurus και τα πλήγματα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς ο Σολτς είναι γνωστό ότι αρνείται να τα εγκρίνει και τα δύο.

Σχετικά Άρθρα