Πώς η Τουρκία προσελκύει διεθνείς επενδυτές

 Πώς η Τουρκία προσελκύει διεθνείς επενδυτές

Παρά τα όσα έχουν γραφεί από εγχώρια και διεθνή μέσα για την άσχημη κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει ενισχύσει τη θέση της ως σημαντικός προορισμός για τους διεθνείς επενδυτές, εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση στη διασταύρωση της Ευρώπης και της Ασίας, καθώς και τις οικονομικές και νομικές εξελίξεις που την έχουν καταστήσει ασφαλές καταφύγιο σε μια ταραγμένη περιοχή.

Παρά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, η Τουρκία έχει ακολουθήσει νέες πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική σταθερότητα, όπως η αναδιάρθρωση της νομισματικής της πολιτικής και η εισαγωγή ευρέων κινήτρων για την προσέλκυση επενδυτών σε διάφορους τομείς, όπως η ακίνητη περιουσία, η τεχνολογία και η ενέργεια.

  • Επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και οικονομικών εμπειρογνωμόνων επισημαίνουν ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο υπό το πρίσμα των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών αλλαγών.

Ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου Επενδύσεων, Αχμέτ Μπουράκ Νταγκλίογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στους επενδυτές για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης και ξεχωρίζει ως «ασφαλές καταφύγιο» στο πλαίσιο αυτό.

  • «Η Τουρκία είχε μια επιτυχημένη χρονιά στην προσέλκυση διεθνών άμεσων επενδύσεων ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ο Νταγκλίογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, κατά τη διάρκεια της έκτης ετήσιας συνάντησης των ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η Τουρκία κατάφερε να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, την καθαρή ενέργεια και την τεχνολογία, με παγκόσμιες εταιρείες όπως η BYD, η Nordex και η Bosch να πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις, ενώ οι επενδύσεις από το Αμπού Ντάμπι και το Καζακστάν ενίσχυσαν τη θέση της Τουρκίας ως κέντρο παραγωγής και τεχνολογίας στην περιοχή.

Η ικανότητα της Τουρκίας να προσαρμόζεται στις παγκόσμιες προκλήσεις την καθιστά ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές που αναζητούν ασφάλεια και ευκαιρίες, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική της σταθερότητα σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, καθώς και από τις ενθαρρυντικές οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Uludag της Προύσας Γιουκσέλ Οκτσάκ πιστεύει ότι η κατάταξη της Τουρκίας ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους διεθνείς επενδυτές σε σύγκριση με άλλες αναδυόμενες αγορές εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, κυρίως από τη σχετική πολιτική σταθερότητα, το νέο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό και τη στρατηγική θέση της μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η οποία της παρέχει μεγάλη πρόσβαση στις περιφερειακές και διεθνείς αγορές, ιδίως καθώς αναδιαμορφώνονται οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

  • Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Οκτσάκ πιστεύει ότι η επενδυτική ελκυστικότητα της Τουρκίας θα συνεχιστεί παρά τους υψηλούς γεωπολιτικούς κινδύνους στην περιοχή και τον αντίκτυπό τους στους ξένους άμεσους επενδυτές, καθώς αυτοί εξισορροπούν τους κινδύνους και τις αναμενόμενες αποδόσεις, ενώ η στρατηγική θέση της Τουρκίας ενισχύει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, ιδίως μετά τη ρωσο-ουκρανική κρίση , η οποία αύξησε τη σημασία της Τουρκίας ως ενεργειακού συνδέσμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

Ο ακαδημαϊκός που ειδικεύεται στα διεθνή οικονομικά και τις επενδύσεις προσθέτει ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη των στόχων της για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της τεχνολογίας, των κατασκευών και της παραγωγής, δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ οι πολιτικές που αποσκοπούν στον έλεγχο του πληθωρισμού και η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχουν τονώσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

  • Η τουρκική κυβέρνηση έχει εργαστεί για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, ιδίως σε στρατηγικούς τομείς, προσφέροντας κίνητρα, όπως μειώσεις φόρων, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου, γεγονός που αυξάνει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Τουρκία.

Η συνεχής ροή άμεσων ξένων επενδύσεων εξαρτάται από την ικανότητα προσαρμογής στις παγκόσμιες αλλαγές και την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

  • Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, η αγοραστική δύναμη και η νέα καταναλωτική βάση αποτελούν κίνητρα για τους επενδυτές, παρέχοντας ευκαιρίες για ανάπτυξη στους τομείς της παραγωγής και των υπηρεσιών.

Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητας του επενδυτικού κλίματος της Τουρκίας και στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων είναι ο νόμος για τις άμεσες ξένες επενδύσεις αριθ. 4875, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2003 και κατάργησε την απαίτηση για τους διεθνείς επενδυτές να λάβουν άδεια ίδρυσης εταιρείας, συμμετοχής σε υφιστάμενη εταιρική σχέση ή ανοίγματος υποκαταστήματος προκειμένου να επενδύσουν στην Τουρκία, δήλωσε ο Οσάμα Μουαουάντ, ερευνητής στον τομέα της οικονομίας και των επενδύσεων.

  • «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι», δήλωσε ο Μουαουάντ στο Al Jazeera, σημειώνοντας ότι η ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων προς την Τουρκία αυξήθηκε κατά 32% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, και έφθασε περίπου τα 3,6 δισ. δολάρια.

Σημειώνει ότι η νέα στρατηγική της Τουρκίας για τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) για την περίοδο 2024-2028 «στοχεύει σε ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις σε διάφορους τομείς, ενισχύοντας τη θέση της Τουρκίας ως ένα από τα κορυφαία κέντρα παραγωγής και εξαγωγών παγκοσμίως. Ο κύριος στόχος της στρατηγικής είναι να αυξηθεί το μερίδιο της Τουρκίας στις συνολικές διεθνείς άμεσες επενδύσεις μέσω ποιοτικών έργων, ανεβάζοντάς το στο 1,5% μέχρι το 2028».

«Η Τουρκία στοχεύει επίσης να έχει το 12 τοις εκατό αυτών των επενδυτικών ροών που προέρχονται στην ανταγωνιστική περιοχή της μέχρι το 2028».

Ο Μουαουάντ τονίζει ότι η αγορά πολυτελών ακινήτων στην Τουρκία είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς τομείς για τους διεθνείς επενδυτές, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς η Τουρκία προσφέρει στους ξένους επενδυτές την ευκαιρία να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα μέσω μιας ελάχιστης επένδυσης σε ακίνητα ύψους 400.000 δολαρίων.

  • Τα κίνητρα αυτά αποτέλεσαν ένα μεγάλο κίνητρο για την προσέλκυση επενδυτών από όλο τον κόσμο, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση της θέσης της τουρκικής αγοράς ακινήτων και την κατέστησε προτιμώμενο προορισμό για τους ξένους που επιδιώκουν να προστατεύσουν και να αυξήσουν τον πλούτο τους σε ένα ευέλικτο οικονομικό περιβάλλον.

Ο Μουαουάντ αναφέρει διάφορες προκλήσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ελκυστικότητα της Τουρκίας για επενδύσεις, όπως οι επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, καθώς και οι πιθανές επιπτώσεις των πολιτικών των ΗΠΑ μετά τη νίκη του Τραμπ, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα τουρκικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα