Ουκρανικό: Δυτικές πιέσεις στον Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από σχεδόν 1.000 ημέρες πολέμου, η Δύση εντείνει τις πιέσεις προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προτρέποντάς τον να εξετάσει εναλλακτικές προσεγγίσεις για να ανοίξει δίαυλο διαπραγματεύσεων με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο στόχος είναι η έναρξη συνομιλιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον τερματισμό των συγκρούσεων, οι οποίες συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή και να προκαλούν ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό με τον Πούτιν, καθώς έχει γίνει σαφές ότι καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές δεν μπορεί να εξασφαλίσει μία αποφασιστική νίκη.
Την παραμονή της συνοδού των G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στον Ζελένσκι να προχωρήσει σε πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κουρσκ, σε απάντηση στην απόβαση βορεοκορεατικών στρατευμάτων στο μέτωπο. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση είναι ότι ο Ζελένσκι θα μπει από θέση ισχύος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, που ζητούσε εδώ και καιρό να του επιτραπεί η χρήση δυτικών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων, που βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια, φάνηκε αιφνιδιασμένος με την απόφαση του Μπάιντεν. «Τέτοια πράγματα δεν θα έπρεπε να ανακοινώνονται», δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε στο X. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκανε λόγο για επικίνδυνη κλιμάκωση.
Πάντως η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από το Ουκρανικό τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν οι εξελίξεις να τρέξουν προτού επιστέψει στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ και περικόψει δραστικά τη βοήθεια στο Κίεβο.
Εντωμεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου στη σύνοδο των G20. Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό προτείνει να παγώσει η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 10 χρόνια, να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην περιοχή του Ντονμπάς που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από το 2014, να αναπτυχθούν εκεί διεθνή στρατεύματά και ταυτόχρονα να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στην Ουκρανία.
Η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει ότι η πρόταση της είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Ουκρανία, ωστόσο θεωρεί ότι είναι η πιο ρεαλιστική λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Η φόρμουλα, που προτείνεται, θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη και ορισμένων δυτικών συμμάχων, που ανησυχούν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τους φέρει σε άμεση σύγκρουση με το Κρεμλίνο.
Ο Ερντογάν δε ελπίζει να πείσει τον Ζελένσκι να παραστεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, επειδή έχει στη διάθεση του πληροφορίες, που υποδηλώνουν ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει κι άλλα εδάφη τους επόμενους μήνες. Από την άλλη οι πληοροφορίες είναι ενθαρρυντικές για τον Πούτιν θα μπορούσε να επιδιώξει τη συνέχιση του πολέμου.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πιθανότητα ειρήνης. «Ό,τι και να λέει ο Πούτιν, δεν θέλει ειρήνη και δεν είναι έτοιμος να τη διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία δείχνει να προετοιμάζεται για περαιτέρω κλιμάκωση.