Βουλή: Ποιοι είναι οι βουλευτές που συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά- Θα τον ακολουθήσουν;

 Βουλή: Ποιοι είναι οι βουλευτές που συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά- Θα τον ακολουθήσουν;

Ένας ακόμη βουλευτής κόμματος και μάλιστα ο πρωην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να αριθμεί πλέον 155 βουλευτες απο 156 και η ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών να μεγαλώνει εκ νέου και να απαρτίζεται πια από 19 βουλευτές, 7 προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες, 5 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 από τη ΝΔ (εκτός από τον Α. Σαμαρά, έχουν διαγραφεί και ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάριος Σαλμάς), 2 από την Πλεύση Ελευθερίας, 1 από το ΠΑΣΟΚ και 1 από την Ελληνική Λύση.

Και να σημειωθεί ότι οι ανεξάρτητοι το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχουν βουλευτές τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ που εξετάζουν τι θα κάνουν μετά τη διαγραφή Σαμαρά και τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίστοιχα.

Όσον αφορά το κυβερνών κόμμα υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 βουλευτές που συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργό και θεωρούνται πλέον “ύποπτοι”, ωστόσο θεωρείται απίθανο το σενάριο  να “ακολουθήσουν” τον Α. Σαμαρά και να ρίξουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια επανάληψη της πτώσης της κυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη το 1993, καθως η πλειοψηφία τους δεν συμφωνεί με μια στρατηγική σύγκρουσης.

Στους συνομιλητές του κ. Σαμαρά συγκαταλέγονται οι:

  • ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος,
  • ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης,
  • ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης και
  • οι βουλευτές Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Βλάσης,Ξενοφώντας Μπαραλιάκος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Παππάς, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας και Χρήστος Μπουκώρος.

Το  ότι συνομιλούν με τον πρώην πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι ασπάζονται και  τις απόψεις του, αν και οι περισσότεροι εξ αυτών τον είχαν ακολουθήσει στο “αντάρτικο” κατά του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών ή συμμετείχαν στο πλαίσιο ομαδικών ερωτησεων προς υπουργούς στηλιτεύοντας πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Ίσως ο πιο επίφοβος να αντιδράσει με αφορμή τη διαγραφή Σαμαρά είναι ο Μεσσήνιος Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος είναι ο βουλευτής που βρίσκεται πιο κοντά στον Α. Σαμαρά.

Το γεγονός πάντως ότι αυτή τη στιγμή στη σύνθεση της Ολομέλειας βρίσκονται  τρεις υπερδραστήριοι πρώην πρωθυπουργοί ο Αντώνης Σαμαράς, εκτός ΝΔ πια, ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα γεγονός το οποίο προβληματίζει τις ηγεσίες και των τριών κομμάτων, καθώς έχουν το δικό τους βηματισμό σε σχέση με τις εξελίξεις.

  • Τους τρεις “πρώην”… ενώνει η αγωνία όσον αφορά τα εθνικά θέματα κι αυτό έχει φανεί όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις συνεχείς παρεμβάσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος, αν και ο κ. Παπανδρέου είναι πιο κοντά στη γραμμή της κυβέρνησης στη εξωτερική πολιτική, εν αντιθέσει με τους κ. Σαμαρά και Τσίπρα που ασκούν κριτική περί “μυστικής διπλωματίας” επί της ουσίας.

Επιπλέον οι κ. Παπανδρέου και Τσίπρας βρίσκονται τακτικά μαζί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων και των λειτουργιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να προωθούν τα ελληνικά συμφέροντα και τις θέσεις τους για το κράτος δικαίου, αλλά ταυτόχρονα και να συνομιλούν όσον αφορά τις εξελίξεις στο προοδευτικό χώρο με στόχο ενδεχομένως το επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφωθούν οι συνθήκες συνεργασίας.

Άλλωστε  όλοι εκτιμούν  ότι με βάση και τις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχουν περιθώρια αυτοδυναμίας για ένα κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές, εκτός κι αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Σχετικά Άρθρα