Μήνυμα κατά της έμφυλης βίας από μητέρες θυμάτων γυναικοκτονιών και του Άλκη Καμπανού
Η αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από έντονα συναισθήματα, καθώς ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών, τοποθετημένα στο πάτωμα με τα ονόματα αδικοχαμένων γυναικών, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα γυναικοκτονιών. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά και όλων των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους από τη βία, ήταν ένας συμβολικός φόρος τιμής ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Παπούτσια διαφορετικά – αθλητικά, μποτάκια, μοκασίνια – υπενθύμισαν τις ζωές που χάθηκαν άδικα, με τις οικογένειές τους να στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: «Η βία πρέπει να σταματήσει».
Οι μητέρες των θυμάτων, με τα μάτια υγρά και τις φωνές σπασμένες από συγκίνηση, τόνισαν την ανάγκη για δράση.
Η Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριά, δήλωσε: «Η Ντόρα μου ήταν το ενδέκατο θύμα γυναικοκτονίας το 2021. Η Δώρα, που δολοφονήθηκε πρόσφατα, είναι το ενδέκατο θύμα του 2024. Τρία χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Χρωστάμε σε αυτά τα κορίτσια να κάνουμε κάτι. Δεν θέλω αυτή η ημέρα να συνδέεται μόνο με θλίψη, γιατί στις 17 Νοεμβρίου η Ντόρα μου είχε γενέθλια».
Η Αλεξάνδρα Μάκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, που δολοφονήθηκε στη Φολέγανδρο, πρόσθεσε: «Η κόρη μου δεν είναι θύμα, είναι ηρωίδα. Είμαστε ενωμένες για να περάσουμε ένα μήνυμα που αφορά όλη την κοινωνία. Η βία πρέπει να σταματήσει. Η Γαρυφαλλιά δεν ζει πια γιατί κάποιος της αφαίρεσε τη ζωή».
Η Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, επισήμανε τη σημασία της δικαιοσύνης: «Η κόρη μου δεν γνώριζε τον δολοφόνο της. Αυτό δείχνει πόσο μισογύνικη είναι η κοινωνία μας. Η ατιμωρησία ενθαρρύνει αυτά τα εγκλήματα».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Μελίνα Κακουλίδου, μητέρα του Άλκη Καμπανού, που έπεσε θύμα τυφλής οπαδικής βίας. Με λόγια γεμάτα συγκίνηση, τόνισε: «Είμαι εδώ για να τιμήσω αυτά τα αδικοχαμένα νιάτα. Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε και να επαναφέρουμε στη μνήμη μας το μήνυμα ενάντια στη βία».
Μήνυμα ευαισθητοποίησης και δράσης
Ο διοργανωτής της εκδήλωσης, Βασίλης Ρόκος, επιστήθιος φίλος της Ντόρας Ζαχαριά, μίλησε για την ανάγκη πρόληψης και ευαισθητοποίησης: «Η Δώρα έχασε τη ζωή της με βίαιο τρόπο, επειδή ζήτησε να χωρίσει. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που ζουν σε τοξικές ή κακοποιητικές σχέσεις να μιλούν. Είμαστε όλοι θεατές σε φρικιαστικές καταστάσεις που πρέπει να σταματήσουν».
Η εκδήλωση αποτέλεσε όχι μόνο ένα φόρο τιμής στα θύματα αλλά και μια υπενθύμιση ότι η κοινωνία πρέπει να αγωνιστεί για την εξάλειψη της βίας και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.