Politico: Η Λεπέν αντιμέτωπη με στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι
Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι βρίσκεται από σήμερα, Τετάρτη (13/11) η ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, οι εισαγγελείς του Δικαστηρίου του Παρισιού ζήτησαν να κριθεί ένοχη η επικεφαλής του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) για υπεξαίρεση, να καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών, εκ των οποίων τα τρία με αναστολή, να της απαγορευτεί να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα -συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής προεδρίας- για τα επόμενα πέντε χρόνια και να της επιβληθεί πρόστιμο 300.000 ευρώ.
Η Λεπέν καθώς και άλλα 24 άτομα – μεταξύ των οποίων νυν και πρώην Γάλλοι νομοθέτες και ευρωβουλευτές – κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν παράνομα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώνουν κοινοβουλευτικούς βοηθούς για εργασίες που αφορούσαν το κόμμα και όχι υποθέσεις της ΕΕ, κατά την περίοδο από το 2004 έως το 2016. Η Λεπέν και οι συγκατηγορούμενοί της έχουν όλοι αρνηθεί τις κατηγορίες. “Στόχος τους είναι να με εμποδίσουν να είμαι υποψήφια το 2027 και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι τυφλός και κουφός“, δήλωσε η Λεπέν.
Σημειώνεται επίσης πως οι εισαγγελείς ζήτησαν να εκτελεστεί αμέσως η ποινή, ακόμη και αν η Λεπέν ασκήσει έφεση, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο που φέρεται να διαπράχθηκαν ορισμένα από τα αδικήματα, κατείχε τη διπλή ιδιότητα της ευρωβουλεύτριας και της ηγέτιδας του κόμματος.
“Είναι σαφές ότι το μόνο πράγμα που ήθελαν οι εισαγγελείς ήταν ο αποκλεισμός της Μαρίν Λεπέν από την πολιτική ζωή”, δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους μετά τη διακοπή του δικαστηρίου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης την περασμένη εβδομάδα, η Μαρίν Λε Πεν δήλωσε ότι σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας για τέταρτη φορά, τονίζοντας ότι “εκατομμύρια Γάλλοι θα στερηθούν τον υποψήφιο της προτίμησής τους” αν της απαγορευτεί να το κάνει.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της προτεινόμενης ποινής, η εισαγγελέας Λουίζ Νεϊτόν κάλεσε το δικαστήριο να λάβει υπόψη του τη “χωρίς προηγούμενο” φύση της υπεξαίρεσης, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας αλλά και της εκτιμώμενης ζημιάς.
“Οι κατηγορούμενοι μετέτρεψαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προσωπική τους πηγή χρηματοδότησης και σχεδίαζαν να συνεχίσουν να το κάνουν”, υπογράμμισε η Νεϊτόν. “Αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είχε σημάνει συναγερμό, τα γεγονότα θα είχαν συνεχιστεί και η υπεξαίρεση θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη”, πρόσθεσε, όπως αναφέρει το Politico.