Ομιλία Μητσοτάκη-COP29: Η Ευρώπη να αλλάξει τους περιβαλλοντικούς φόρους-“Θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο” (vid)

 Ομιλία Μητσοτάκη-COP29: Η Ευρώπη να αλλάξει τους περιβαλλοντικούς φόρους-“Θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο” (vid)

Κατά την ομιλία του στην Διάσκεψη για το κλίμα (COP29) που διεξάγεται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε για πρόοδο της Ελλάδας στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας ότι έχει μειώσει τις εκπομπές της κατά 45% και έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τον λιγνίτη, με μείωση χρήσης του κατά σχεδόν 60%.

Τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και κάλεσε την Ευρώπη να επανεξετάσει την προσέγγισή της.

«[…]η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος. Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινή όσον αφορά τις ανταλλαγές. Ναι, η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».

Ακόμα είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της. Θα πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε, αν θέλετε περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε αν θέλετε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική της φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει να αφήσουμε την καινοτομία να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει[…]».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν πιο ισορροπημένο τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπου οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Υποστήριξε ότι κάθε χώρα πρέπει να ακολουθήσει τη δική της φιλόδοξη πορεία και να προωθήσει τεχνολογίες που μειώνουν τις εκπομπές.

Σχετικά Άρθρα