Ογκολογική Παίδων Αγία Σοφία: “Ξηλώνεται” ο δημόσιος χαρακτήρας στον νέο φορέα-Θύελλα από τη νομοθετική ρύθμιση
Ισως έχετε αντιληφθεί ότι εδώ και καιρό (σχεδόν δύο χρόνια πλέον) συντηρείται, κυρίως μέσα από τα social media, το θέμα μίας πιθανής ιδιωτικοποίηση της ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία που είχε δημιουργήσει το ίδρυμα Ελπίδα και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Η αλήθεια είναι ότι το θέμα, αν και δεν παίζει συχνά στα mainstream media, είναι απολύτως υπαρκτό και κατά συνέπεια ιδιαίτερα σοβαρό. Η ογκολογική κλινική του Αγία Σοφία είναι ουσιαστικά η μόνη στην Ελλάδα που εξειδικεύεται στον παιδικό καρκίνο και προσφέρει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες που σώζουν ζωές. Ας καταγράψουμε, λοιπόν, γεγονότα.
Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στο στάδιο της διαβούλευσης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει τίτλο “ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης”.
Τέσσερα από τα άρθρα του νόμου αφορούν τη μετατροπή της ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Αγία Σοφία σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο στο εξής θα τιτλοφορείται “Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Βαρδινογάννη-ΕΛΠΙΔΑ”. Αναφέρεται χαρακτηριστικά το άρθρο 9: “Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”» (Νοσοκομείο) και έδρα τον Δήμο Αθηναίων, το οποίο απολαύει οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας, υπάγεται στον δημόσιο τομέα, υπό την έννοια της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας”.
Γι’ αυτή τη ρύθμιση παράγοντες του ΕΣΥ εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις:
- Μπορεί να πάρει τον τίτλο του Νοσοκομείου μία ογκολογική μονάδα με 90 κλίνες;
- Γιατί προτιμάται ο τύπος του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου;
- Ποια θα είναι τα εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και των νοσηλευτών στο νέο φορέα;
Τα σχόλια-φωτιά των ειδικών
Στα σχόλια της διαβούλευσης όλες αυτές οι επιφυλάξεις αναλύονται περαιτέρω: Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι “η μετονομασία του «Κέντρου» σε «Νοσοκομείο» είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση το υφιστάμενο Κτίριο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «Νοσοκομείο». Μόνο ως προς την ονομασία μπορεί να γίνει τέτοιου είδους αλλαγή. Το υπάρχον κτίριο, στεγάζει 4 νοσηλευτικές μονάδες και η ουσιώδης κλινική λειτουργία του είναι σε απόλυτο βαθμό εξαρτώμενη από τα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Τα υφιστάμενα τμήματα της «Ογκολογικής Μονάδας Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη διασύνδεση με τα Νοσοκομεία Παίδων”.
Και παρακάτω: “Για τη μεταφορά του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού έχει πρωτοκολληθεί και αποσταλεί και στο Υπουργείο εκτενής ομόφωνη αναφορά των Ιατρών και Νοσηλευτών με ερωτήματα και θέσεις που έχουν σχέση με τα εργασιακά, επιστημονικά δικαιώματα, υποχρεώσεις και τον τρόπο λειτουργίας του προσωπικού εντός του νέου ΝΠΙΔ, ειδικά υπό το καθεστώς έλλειψης κανονισμού λειτουργίας και ασαφών εργασιακών σχέσεων. Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν απαντηθεί ποτέ έως τώρα”.
- Είναι φανερό ότι οι γιατροί φοβούνται ότι το νέο νοσοκομείο θα λειτουργεί ουσιαστικά έξω από τους κόλπους του ΕΣΥ με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Σε άλλο άρθρο του νομοσχεδίου η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Παίδων σχολιάζει ότι “η συνεργασία των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων με το ίδρυμα «Ελπίδα» έχει εξασφαλίσει υψηλά πρότυπα φροντίδας και εκπαίδευσης, που έχουν θετική απήχηση σε ολόκληρη την κοινωνία και συμβάλλουν στην εμφανή πρόοδο των αποτελεσμάτων στην Παιδιατρική Ογκολογία στη χώρα. Η αδιαφανής τροποποίηση αυτής της δοκιμασμένης συνεργασίας δεν επηρεάζει μόνο τη συνολική ποιότητα της ογκολογικής περίθαλψης, αλλά και την εκπαίδευση των νέων γιατρών στην ειδικότητα της Χειρουργικής Παίδων, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο”.
- Οι χειρουργοί, κοντολογίς, εκφράζουν φόβους ακόμη και το επίπεδο της παρεχόμενης θεραπείας στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο.
Τέλος η σχετική ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ αναφέρει ότι “το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 25/10/2024, συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που, ολοκληρώνουν την ιδιωτικοποίηση της παιδιατρικής ογκολογικής περίθαλψης, εξειδικεύοντας τις ρυθμίσεις του προηγούμενου νόμου, ονομάζει πλέον το παιδοογκολογικό κέντρο νοσοκομείο, η διορισμένη από το ίδρυμα Βαρδινογιάννη Διοίκησή του θα μπορεί να ασκεί καθήκοντα Διοίκησης περιστασιακά και στα δύο νοσοκομεία. Πρόκειται για επιτάχυνση της λειτουργίας της θεραπείας του παιδικού καρκίνου, με όρους εμπορίου. Επιπλέον το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται χωρίς να ζητηθεί η συναίνεσή του. Η κυβέρνηση αποφασίζει ότι το ΝΠΙΔ αποκτάει τη δυνατότητα να αιτείται από την 1η Υ.Πε. την απόσπαση μονίμου και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού πάσης φύσεως από άλλα νοσοκομεία της ίδιας Υ.Πε. Πρόκειται για ρύθμιση που ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Σε όλα τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία του. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα επίμαχα σημεία από το σχέδιο νόμου!”
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η κυβέρνηση νομοθετεί έτσι ώστε να μετατραπεί η ογκολογική κλινική του Αγία Σοφία σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η πρώτη σχετική ρύθμιση πέρασε όταν αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ήταν η Μίνα Γκάγκα το 2023. Τότε όμως δεν προβλεπόταν η μετατροπή της κλινικής σε νοσοκομείο.
Για το θέμα οι γιατροί των δύο νοσοκομείων Παίδων προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγία Σοφία την Τρίτη. Η κυβέρνηση, προσώρας, δεν τοποθετείται, τουλάχιστον επισήμως. Και το κυριότερο: Δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα αν υπό το νέο καθεστώς το νοσοκομείο θα λειτουργεί με όρους αγοράς ή όχι, αν θα παράσχει δηλαδή τις υπηρεσίες του δωρεάν ή θα απαιτεί την καταβολή νοσηλείων.