Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής με τη σκέψη σε Τραμπ και ελληνοτουρκικά-Τι σταθμίζει το Μαξίμου
Η εκλογή Τραμπ δεν αιφνιδίασε το Μαξίμου, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αποδίδοντας ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθεί με τον Μάικ Πομπέο (έχει ισχυρές πιθανότητες να αναλάβει χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση Τραμπ) πριν από λίγες ημέρες αλλά και τη συνάντηση εργασίας που είχε με Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές στο σπίτι του στα Χανιά, παρουσία του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια.
Η συζήτηση πλέον στην κυβέρνηση επικεντρώνεται στις διαφαινόμενες αλλαγές με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Τραμπ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ειδικά στην εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά. Στην Αθήνα επικρατεί η πεποίθηση ότι οι σχέσεις είναι καλές, και η αμερικανική διπλωματία δεν θα αλλάξει τη στάση της ενώ στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η στήριξη του διαλόγου και της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Όσον αφορά στην ιδιαίτερη σχέση που διατηρούν ο κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν από την κυβέρνηση θυμίζουν πως ο κ. Τραμπ ήταν αυτός που απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλε κυρώσεις λόγω της απόκτησης των S-400.
- Η αλήθεια είναι ότι ο Ντ. Τραμπ θα βρεθεί μπροστά σε μία νέα κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με πολύμηνη ηρεμία και αμοιβαία διάθεση για διάλογο. Από την άλλη μεριά, είναι εξίσου βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τον παλιό του φίλο σε θέματα, όπως το «ξεπάγωμα» της πώλησης των αμερικανικών F35 στην Άγκυρα.
Εκτιμάται επίσης ότι θα βαρύνει σημαντικά στην Αθήνα η στενή στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ η αμερικανική κυβέρνηση. Οι πολυεπίπεδες σχέσεις των δυο κρατών, που έχουν αναπτυχθεί στον διπλωματικό, τον οικονομικό αλλά και τον στρατιωτικό τομέα, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την ολόπλευρη στήριξη που είναι έτοιμος να παράσχει στον Νετανιάχου ο Τραμπ.
Όσον αφορά στα στελέχη της ΝΔ υπάρχουν δύο απόψεις. Όσοι θεωρούν ότι η εκλογή Τραμπ αποτελεί σαφή πολιτική ένδειξη να κινηθεί η κυβερνητική παράταξη ακόμη πιο δεξιά, αλλά και όσοι θεωρούν ότι η εκλογή Τραμπ αποτελεί σήμα κινδύνου για το άμεσο μέλλον στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
- Καταρχάς ο νέος εμπορικός πόλεμος όχι μόνο με την Κίνα, αλλά και την ΕΕ, εκτιμάται ότι θα έχει συνέπειες και στην Ελλάδα ενώ υπάρχει ανησυχία ότι ο Νετανιάχου θα οδηγήσει το Ισραήλ και τη Δύση σε ανοιχτό πόλεμο με το Ιράν με άμεσες παγκόσμιες συνέπειες και έμμεσες συνέπειες στην Ελλάδα με προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Χαρατηριστική είναι η δήλωση της πρώην υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η νίκη Τραμπ αποτελεί όχι απλά καμπανάκι, αλλά… καμπαναριό για την Ευρώπη. “Η Αμερική μίλησε και μίλησε δυνατά”, σημείωσε η κ.Μπακογιάννη και τόνισε:
“Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι οι ουτοπίες περί δυνατότητας να είναι προστατευμένη χωρίς η ίδια να κάνει αυτά που πρέπει, δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί την εποχή της καινοτομίας που ο κόσμος ρίχνει τα πάντα στις νέες καινοτομίες, εμείς να εγκλωβιζόμαστε σε μια γραφειοκρατία”.
Η πρώτη συζήτηση για Τραμπ στην ΕΕ
Εξάλλου στη Βουδαπέστη όπου μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, καθώς είναι η πρώτη φορά που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Η συζήτηση αυτή άλλωστε αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των 27 σήμερα το βράδυ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν κοινό βηματισμό.
Προκλήσεις ασφαλείας, μεταναστευτικό και οικονομική ασφάλεια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας
Αύριο Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.
Είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν αναλυτικά για την έκθεση του κ. Ντράγκι και θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο για τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας (Διακήρυξη της Βουδαπέστης).
- Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για πολύ σημαντικό κείμενο, αναμένεται να τονίσει τη σημασία της κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αγαθών κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια και η άμυνα, ενώ θα υπογραμμίσει ότι εκ των πραγμάτων η συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα συνδέεται με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ και τις ευρωατλαντικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη για μεταρρύθμιση των αγορών ενέργειας και για προώθηση των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας – κάτι που τονίζει στην έκθεσή του ο κ. Ντράγκι . Τη διάσταση αυτή είχε τονίσει και στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν για τις διακυμάνσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ως στρέβλωση της ενιαίας αγοράς, ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι φιλοδοξίες της Ευρώπης σε τομείς όπως η άμυνα, δεν πρέπει να είναι σε βάρος άλλων προτεραιοτήτων του προϋπολογισμού, όπως οι πόροι για τη Συνοχή. Με αφορμή μάλιστα τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον τομέα της προσαρμογής (adaptation) στην κλιματική αλλαγή.