ΑΡΘΡΟ LIBRE/Δημήτρης Καιρίδης: Η νίκη Τραμπ και η μεγάλη εικόνα

 ΑΡΘΡΟ LIBRE/Δημήτρης Καιρίδης: Η νίκη Τραμπ και η μεγάλη εικόνα

Θα ήταν λάθος να εξηγήσει κανείς τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μόνο ως προϊόν των λαθών της Κάμαλα Χάρις και της προεκλογικής της στρατηγικής. Σε ένα ευρύτερο επίπεδο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η Κάμαλα Χάρις δεν έκανε απλώς λάθη, αλλά ήταν ένα “λάθος”. Με άλλα λόγια, ήταν η λάθος υποψήφια, τη λάθος στιγμή, απέναντι στον λάθος αντίπαλο. Όμως, η νίκη Τραμπ αποτελεί ήττα, όχι μόνο της Κάμαλα Χάρις ή ακόμα περισσότερο του Δημοκρατικού Κόμματος και του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν.

Toυ Δημήτρη Καιρίδη

Βουλευτή Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η νίκη Τραμπ αποτελεί μια συνολική και κατά μέτωπο αποδοκιμασία του αμερικανικού μεταψυχροπολεμικού πολιτικού συστήματος. Με άλλα λόγια, δεν ηττήθηκαν μόνο οι Δημοκρατικοί, αλλά και η Ρεπουμπλικανική “αριστοκρατία”, δηλαδή οι δυναστείες των Μπους και των Τσέινι, που προσπάθησαν να εμποδίσουν την ηγεμόνευση των Ρεπουμπλικάνων από τον Τραμπ.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν πολιτικό σεισμό και μια εξέγερση εναντίον των ελίτ, που φιλοδοξεί να αναδιατάξει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Ο Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικός ή ακόμα και επικίνδυνος, σε αυτήν την αναδιάταξη. Όμως, πέρα από τον αγγελιοφόρο, σημασία έχει και το μήνυμα των ψηφοφόρων.

Το χειρότερο που μπορούν να κάνουν οι “παλιές πολιτικές δυνάμεις”, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, είναι να το προσπεράσουν με αλαζονεία και αφ’ υψηλού, και να δικαιολογήσουν το αποτέλεσμα ως προϊόν της αμορφωσιάς και των προκαταλήψεων των ψηφοφόρων. Τέτοιες προκαταλήψεις περιέχονται σε κάθε εκλογή και ίσως αυτή να είχε περισσότερες από το συνηθισμένο.

Όμως, το μείζον είναι η εξέγερση των ψηφοφόρων απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα με το οποίο νιώθουν αποξενωμένοι και το οποίο εμφανίζεται να μην ενδιαφέρεται για τα πραγματικά τους προβλήματα. Εν τέλει, το αν η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι κίνδυνος ή ευκαιρία έχει να κάνει με τις επιλογές του ίδιου αλλά και των αντιπάλων του, στο πώς θα ερμηνεύσουν και πως θα αντιδράσουν στο αποτέλεσμα.

Σχετικά Άρθρα