Μπατζελή:”Ξεκινά ένας παγκόσμιος οικονομικός κύκλος που θα επιφέρει αλλαγές”
Σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook προέβη η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή, σχολιάζοντας την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ως 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μέλος ΚΕ-ΠΣ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υποστηρίζει πως «το μέγεθος των προκλήσεων και προβλημάτων μετά από τις αμερικανικές εκλογές θα περιπλέξουν τις διατλαντικές σχέσεις που πάντα βρισκόταν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και στρατηγικών πολιτικών».
Αναλυτικά η ανάρτηση
«Μόλις ξεκινά ένας παγκόσμιος οικονομικός κύκλος που προφανώς θα επιφέρει γεωπολιτικές αναπτυξιακές, κοινωνικές και αξιακές αλλαγές…
Αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της οικονομικής εγκατάλειψης, της οικονομικής ασφάλειας ή ακόμη και της ουσιαστικής μάχης κατά της αλλαγής του κλίματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση που παραμένει μια εμπορική οντότητα, πρέπει να επιλύσει μια δύσκολη εξίσωση όπου τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών πλέον αποκλίνουν σε μεγάλο βαθμό.
Τα κράτη μέλη πιο διαιρεμένα από ποτέ ενάντια σε μια γεωπολιτική κατάσταση που κάθε μέρα γίνεται πιο περίπλοκή, δεν έχουν πιθανώς λάβει το μήνυμα των ευθυνών που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες.
Το μέγεθος των προκλήσεων και προβλημάτων μετά από τις αμερικανικές εκλογές θα περιπλέξουν τις διατλαντικές σχέσεις που πάντα βρισκόταν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και στρατηγικών πολιτικών.
Πράγματι, πέντε μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, οι ακροάσεις από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο των καθορισμένων επιτρόπων, έχουν αρχίσει και “εξετάζονται” με “παλιακή” θεματολογία. Οι ευρωβουλευτές φαίνεται να είναι πιο απασχολημένοι με τη διαχείριση των σημερινών υποθέσεων αντί εκείνων που προβάλλονται για το αβέβαιο μέλλον της ΕΕ.
Η νέα Επιτροπή πρέπει να επαναπροσδορίσει την αντζέντα της και τις πολιτικές ακόμη και εκείνες που ξεδιπλώθηκαν από τους Ντράγκι και Λέττα.
Για τον Donald Trump, στόχος μάλλον θα είναι η επιστροφή ενός ισχυρού Αμερικανού (να κάνει ξανά την Αμερική μεγάλη).Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική και επενδυτική προσπάθεια του, θα εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση για την ευρωπαϊκή οικονομία που πολλές φορές θα την επηρεάσει αρνητικά και σε θέματα κανόνων ανταγωνιστικότητας.
Αυτή η πρόκληση περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική και δη την βαρειά βιομηχανία,η οποία για να αντισταθεί στις πιέσεις, πρέπει να εγγυάται την κοινή χρηματοδότηση, το νέο τρόπο διακυβέρνησης,την αναθεώρηση των εθνικών χαλαρών ενισχύσεων και την κοινή προϋπόθεση μιας ενιαίας ενσωματωμένης αγοράς.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ενεργοποιήθηκε μετά από την πανδημία του Covid το 2020. Κατόρθωσε μεσούσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης να πετύχει τρεις φορές υψηλότερη ανάπτυξη από εκείνης της σχεδόν ληθαργικής Ευρώπης.
Επί προεδρίας Μπάιντεν, η ανάπτυξη και οικονομία ήταν υποστηριζόμενη από τεράστιες δημόσιες επενδύσεις (περίπου το 30% του ΑΕΠ σε αυτή τη χώρα μεταξύ 2020 και 2024) και ιδιωτικές, που επέτρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να καλύψουν την τεχνητή και την ψηφιακή νοημοσύνη, αλλά και να ξεκινήσουν τη πράσινη μετάβαση,τη μετεγκατάσταση της στρατηγικής των Δραστηριοτήτων (ημιαγωγός, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.λπ.). Επίσης, βασίστηκε σε μια δημοκρατική διοίκηση και κράτος, όπου το κεντρικό ζήτημα της προεδρίας ήταν η διατήρηση της δημοκρατία».