Πόσο καλό κάνει τελικά στην υγεία ο καφές;
Πρόσφατες αλλά και παλιότερες μελέτες δείχνουν ότι έχει ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη. Αλλά υπάρχουν και κάποιες προειδοποιήσεις που εμείς οι λάτρεις του καφέ πρέπει να λάβουμε υπόψη με την έρευνα που παρουσιάζεται παρακάτω.
Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι οι παρασπονδίες μας κάνουν κρυφά καλό — ότι η σοκολάτα είναι υγιεινή (ακόμη και η μαύρη σοκολάτα έχει αρκετή ζάχαρη), ότι το κόκκινο κρασί είναι κάτι σαν ελιξίριο και κάνει καλό στην καρδιά και, πιο πρόσφατα, ότι ο καφές μπορεί να κρατήσει μακριά διάφορες ασθένειες .
Δεκάδες πρωτοσέλιδα μιλούν για αυτή τη μελέτη , η οποία βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης καφέ και μειωμένου κινδύνου άνοιας. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο οδήγησε σε άρθρα σχετικά με το πώς ο καφές κάνει καλό στην καρδιά μας. Μια άλλη μικρή μελέτη σε μια ομάδα 263 ατόμων έγινε επίσης είδηση τον Αύγουστο, καθώς έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφεΐνης συσχετίστηκε πολύ αόριστα με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Ο καφές μπορεί να έχει μερικά υπέροχα οφέλη για την υγεία γι αυτό άλλωστε όλο και περισσότερες έρευνες βγαίνουν, αλλά η ουσία δεν αλλάζει ποτέ πραγματικά. Σε αυτές τις μελέτες, οι συγγραφείς έλαβαν συνήθως μια μεγάλη (ή όχι τόσο μεγάλη) βάση δεδομένων ανθρώπων στους οποίους έχει γίνει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με το τι τρώνε και πίνουν. Μία ή δύο από αυτές τις ερωτήσεις συνήθως περιλαμβάνουν την ερώτηση πόσο καφέ πίνουν κάθε μέρα. Στη συνέχεια, αυτοί οι άνθρωποι παρακολουθούνται για χρόνια. Οι ερευνητές εξετάζουν εάν αυτή η αυτοαναφερόμενη πρόσληψη καφέ στην αρχή της μελέτης σχετίζεται με τον μελλοντικό κίνδυνο ασθένειας.
Το πρόβλημα είναι ότι αυτού του είδους η μελέτη έχει πολλές αδυναμίες. Οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί στο να αναφέρουν πόσο τρώνε και πίνουν. Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που το δείχνουν αυτό. Οι αναφορές των ανθρώπων διαφέρουν ανάλογα με την εποχή , εξαρτώνται από το πόσο έχουν φάει πρόσφατα , διαφέρουν ανάλογα με τα τρόφιμα για τα οποία καλούνται να μιλήσουν. Μια περιστασιακή έρευνα δεν είναι γενικά μια καλή βάση για να γνωρίζουμε πόσο τρώνε οι άνθρωποι κάθε μέρα. (Μπορείτε να θυμηθείτε τι φάγατε την προηγούμενη εβδομάδα; Τι γίνεται με την προ προηγούμενη εβδομάδα;). Δυστυχώς, δεν έχουμε άλλες πρακτικές μεθόδους για τη λήψη αυτών των πληροφοριών, επομένως αυτές οι μεγάλες μελέτες αναγκάζονται να αποδεχτούν ότι, ακόμη και με περίπλοκες στατιστικές διορθώσεις, μπορεί να μην μετρούν σωστά την ποσότητα καφέ που πίνουν οι άνθρωποι. Ακριβώς πόσο καφέ θα εκτιμούσαν οι άνθρωποι ότι πίνουν.
Αυτές οι μελέτες μας δίνουν επίσης περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ —που συνήθως ορίζεται ως περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα— σχετίζεται με καλύτερη υγεία από το να μην πίνουμε καθόλου καφέ ή να πίνουμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Αλλά, ακόμη και αν λάβουμε τα δεδομένα που αναφέρονται από τον ίδιο τον εαυτό μας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο καφές προκαλεί καλύτερη υγεία. Σε πολλές από αυτές τις μελέτες, ο σχεδιασμός απλά δεν είναι αρκετά στιβαρός για να μας δώσει χρήσιμα δεδομένα σχετικά με το εάν ο καφές προκαλεί οφέλη ή απλώς ότι οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια ποσότητα καφέ είναι κατά μέσο όρο λίγο πιο υγιείς με πολλούς τρόπους από τους ανθρώπους που δεν πίνουν κανένα.
Έχουμε κάποιες παρεμβατικές μελέτες που εξετάζουν τον καφέ και μια σειρά από αποτελέσματα υγείας. Αυτές είναι μελέτες όπου οι άνθρωποι λαμβάνουν καφέ ή εικονικό φάρμακο και στη συνέχεια παρακολουθούν μετά από μερικές εβδομάδες για να δουν τι έχει συμβεί στην υγεία τους. Όμως, μεγάλες ανασκοπήσεις που αναλύουν αυτές τις παρεμβάσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν οφέλη (ή βλάβες) για την υγεία της καρδιάς. Υπάρχει κάποια πρόταση για βραχυπρόθεσμη βλάβη για τα άτομα με διαβήτη, αν και αυτό αμφισβητείται εν μέρει από άλλες έρευνες.
Έτσι: Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι κατά μέσο όρο αρκετά υγιείς. Αυτό που δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι αν ο καφές κάνει τη διαφορά ή αν εμπλέκονται άλλοι παράγοντες. Όταν δίνουμε πραγματικά καφέ σε άτομα σε ελεγχόμενα κλινικά περιβάλλοντα, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έχει όφελος για την υγεία τους.
Προσωπικά, βρίσκω αυτή την είδηση ανακουφιστική. Γιατί; Λοιπόν, δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να δείχνουν ότι ο καφές έχει οφέλη για την υγεία, αλλά δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει βλάβες για την υγεία. Πράγματι, αν κοιτάξετε ολόκληρη τη γκάμα της επιστημονικής έρευνας για τον καφέ στο σύνολό του, αυτό που τείνετε να δείτε είναι ότι σε μέτριες ποσότητες, ο καφές είναι βασικά ουδέτερος και για κάθε πιθανή βλάβη, υπάρχει ένα πιθανό όφελος για να τον εξισορροπήσετε.
Η γνώμη μου, ως ένα άτομο που πίνει πολύ καφέ και έχει έντονο συμφέρον σε αυτήν την ερώτηση, είναι ότι πραγματικά δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι υγείας για να πίνετε ή να αποφύγετε τον καφέ. Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πολύς καφές είναι κακός για εσάς, και αν πίνετε οκτώ έως 10 φλιτζάνια την ημέρα ίσως να θέλετε να μειώσετε . Τουλάχιστον, τόσος πολύς καφές είναι πιθανό να επηρεάσει τον ύπνο σας.
Αλλά αν δεν πίνετε καφέ, πραγματικά δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε εκτός αν το θέλετε. Πιθανότατα δεν πρόκειται να επηρεάσει πολύ την υγεία σας σε καμία περίπτωση, οπότε μην ανησυχείτε για αυτό. Ας βάλω και γω ένα δεύτερο φλυτζάνι καφέ τώρα…