Τι σημαίνει η απόφαση του Ισραήλ να σταματήσει να συναλλάσσεται με την UNRWA;
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη ότι ακύρωσε τη συμφωνία με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), η οποία επιτρέπει στην τελευταία να παρέχει υποστήριξη και να εργάζεται στην Παλαιστίνη. Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ κατηγόρησε την UNRWA ότι εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινούς οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της UNRWA χρονολογείται από το 1967 και επιτρέπει στην υπηρεσία του ΟΗΕ να λειτουργεί στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ και να παρέχει διάφορες υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους στα μέρη αυτά, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και της βοήθειας.
- Η ισραηλινή απόφαση θα τεθεί σε ισχύ σε τρεις μήνες, αλλά ο εκπρόσωπος της UNRWA Τζόναθαν Φάουλερ δήλωσε ότι «εάν η απόφαση εφαρμοστεί, είναι πιθανό να προκαλέσει την κατάρρευση της διεθνούς ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, της οποίας η UNRWA αποτελεί τη ραχοκοκαλιά».
Σε δηλώσεις του στο Al Jazeera, ο σύμβουλος Τύπου της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χάσνα, δήλωσε ότι «εμείς στην UNRWA δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα για την απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας», αλλά το Ισραήλ έχει πλέον αρχίσει να εφαρμόζει τις αποφάσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Κνεσέτ για την απαγόρευση των εργασιών της UNRWA σε περιοχές υπό την κυριαρχία του.
Ο Αμπού Χάσνα σημείωσε ότι το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη και ελέγχει τη γη, τα περάσματα, τα τραπεζικά συστήματα και τις διαδικασίες προμηθειών, γεγονός που επιβεβαιώνει τις πρωτοφανείς και καταστροφικές συνέπειες που θα επηρεάσουν το έργο της UNRWA και των Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα της ακύρωσης αυτής της συμφωνίας.
- Η σοβαρότητα της ισραηλινής απόφασης δεν εξαντλείται στην παρεμπόδιση της παροχής βιώσιμης βοήθειας σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους, αλλά επεκτείνεται στην καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας που παρέχει η UNRWA σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους και μέχρι τώρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να γίνει αυτό το έργο στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον σύμβουλο ενημέρωσης της UNRWA.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) απηύθυνε έκκληση για τη σωτήρια υποστήριξη χιλιάδων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας, αφού περισσότερα από 14.000 παιδιά σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Η UNRWA είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του ΟΗΕ που εργάζεται στην Παλαιστίνη και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Καζέμ Αμπού Καλάφ, εκπρόσωπος της UNICEF στην Παλαιστίνη προσθέτοντας ότι «ακόμη και άλλοι οργανισμοί ή εταίροι του ΟΗΕ βασίζονται στην UNRWA για τη βοήθειά τους, καθώς εργάζονται επί τόπου εδώ και δεκαετίες και διαθέτουν 13.000 μέλη του προσωπικού τους μόνο στη Λωρίδα της Γάζας».
Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Net, ο Αμπού Καλάφ επεσήμανε ότι η UNRWA φιλοξένησε στα σχολεία της πριν από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας περισσότερους από 300.000 μαθητές στη βασική εκπαίδευση, ενώ μέσω των κέντρων της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, παρέχει τακτική υγειονομική περίθαλψη στους κατοίκους και τα παιδιά της Γάζας και είναι «η μόνη που παρέχει υπηρεσίες με μια ολοκληρωμένη έννοια στους Παλαιστίνιους, οπότε η απόφαση του Ισραήλ γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου για τους κατοίκους της Γάζας».
Ο εκπρόσωπος της UNICEF στη Γάζα πρόσθεσε ότι όλοι οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας -τόσο ο ΟΗΕ όσο και μη- θα συνεχίσουν να παρέχουν σωτήριες υπηρεσίες στη Γάζα, αλλά το κενό που αφήνει η UNRWA είναι αναντικατάστατο μετά την ισραηλινή απόφαση.
- Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, η Χαμάς, δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τους δεσμούς με την UNRWA αποτελεί προσπάθεια εκκαθάρισης του παλαιστινιακού προσφυγικού ζητήματος και επιβεβαιώνει ότι έχουν παραβιαστεί όλες οι ανθρώπινες αξίες. Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να σταθούν αποφασιστικά απέναντι στην ισραηλινή απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «εξέγερση κατά της διεθνούς νομιμότητας».
Ο Ισμαήλ Ταουάμπτα, γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι η ισραηλινή απόφαση είναι «ένα νέο έγκλημα ανάμεσα στα εγκλήματα της κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας, ιδιαίτερα των προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τα κατεχόμενα εδάφη τους το 1948. Τώρα τους καταδιώκει και πάλι και σκοτώνει τους γιους, τα παιδιά και τις γυναίκες τους, ειδικά εκείνους που εκτοπίστηκαν σε καταφύγια για να γλιτώσουν από αυτή τη νέα δολοφονία».
Ο Ταουάμπτα πρόσθεσε ότι το έργο της UNRWA «προήλθε από μια διεθνή πολιτική απόφαση προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού μας, αλλά η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ισραηλινή αλαζονεία συνεχίζει την επίθεσή της στα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ανακοινώνοντας ότι δεν θα ασχοληθεί με την UNRWA, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για το διεθνές ψήφισμα και τα Ηνωμένα Έθνη».
Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης της Γάζας καταδίκασε «το νέο έγκλημα που διαπράττει η ισραηλινή κατοχή με το να μην ασχολείται με την UNRWA και να σταματά το έργο της. Επιπλέον, καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να αποβάλουν το Ισραήλ από όλα τα όργανά τους και θεωρούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία τάσσεται στο πλευρό του Ισραήλ και υποστηρίζει την πολιτική του απόφαση, πλήρως υπεύθυνη για αυτό το νέο έγκλημα».
- Την περασμένη Δευτέρα, η Κνεσέτ ενέκρινε με 92 από τις 120 ψήφους ένα τελικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων της UNRWA στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υποστηρίζοντας ότι οι υπάλληλοι της UNRWA συνέβαλαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.
Η UNRWA αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ και ο ΟΗΕ τόνισε ότι η υπηρεσία παραμένει ουδέτερη και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην υποστήριξη των προσφύγων.
Η UNRWA ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, απασχολεί περίπου 18.000 υπαλλήλους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 13.000 στον τομέα της εκπαίδευσης και 1.500 στον τομέα της υγείας, και παρέχει υποστήριξη σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες εντός της Παλαιστίνης ή σε γειτονικές χώρες.