ΔΝΤ: Συναγερμός στη Μέση Ανατολή για μόνιμες οικονομικές επιπτώσεις λόγω των πολέμων

 ΔΝΤ: Συναγερμός στη Μέση Ανατολή για μόνιμες οικονομικές επιπτώσεις λόγω των πολέμων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μείωσε την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, υπό την πίεση των πολέμων, της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου. Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να είναι 2,1%, σύμφωνα με τις περιφερειακές οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, από τις εκτιμήσεις για 2,7% τον Απρίλιο και 2,2% τον Ιούλιο.

Το ΔΝΤ μείωσε ελαφρώς την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος στο 4% σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου, αλλά πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από την πρόβλεψη του Ιουλίου.

Εάν οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι συνεχιστούν ή επεκταθούν, θα μπορούσαν να υπάρξουν «μόνιμες οικονομικές απώλειες», αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση. Οι οικονομίες που εφαρμόζουν κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και πολιτική αντίσταση, παρεμποδίζοντας την εφαρμογή της πολιτικής και περιορίζοντας την ανάπτυξη».

  • Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 3,2%, προειδοποίησε για αυξημένους κινδύνους από τους πολέμους και τον εμπορικό προστατευτισμό και επαίνεσε τις κεντρικές τράπεζες για την τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να ωθούν τις χώρες σε ύφεση.

«Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά σε ένα περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής, Βόρειας Αφρικής και Κεντρικής Ασίας του ΔΝΤ.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν – οι χειρότερες συγκρούσεις της περιοχής – είχαν μικτά αποτελέσματα, είπε, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Αζούρ, ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επιβαρύνει την περιφερειακή ανάπτυξη είναι η παράταση των περικοπών στην παραγωγή από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, μια ομάδα εξαγωγέων πετρελαίου που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ.

Η συμμαχία, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, μπορεί να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, καθώς αυξάνει σταδιακά τις προμήθειες που έχουν ανασταλεί από το 2022, αλλά έχει ήδη αναβάλει αυτό που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, εν μέσω της αδύναμης ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα και του πληθωρισμού της παραγωγής μεταξύ άλλων χωρών.

  • Οι περικοπές αυτές ώθησαν το ΔΝΤ να μειώσει αρκετές φορές πέρυσι τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής.

Ωστόσο, ο Αζούρ δήλωσε ότι η ανάπτυξη του μη πετρελαϊκού τομέα στο GCC ήταν ανθεκτική και έχει οδηγήσει την ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αζούρ, μια άλλη ανησυχία για το ΔΝΤ είναι η αδυναμία της περιοχής να προσελκύσει επαρκείς άμεσες ξένες επενδύσεις, μαζί με τα υψηλά επίπεδα χρέους στις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος.

Η οικονομική αβεβαιότητα θα παραμείνει υψηλή όσο συνεχίζονται οι περιφερειακοί πόλεμοι, είπε.

«Η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή και ο αντίκτυπος της αβεβαιότητας ποικίλλει. Για ορισμένες χώρες, αυτές που βρίσκονται σε συγκρούσεις, αυτό που χρειάζονται είναι άμεση στήριξη και βοήθεια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Αζούρ.

Άλλες χώρες γύρω από τη ζώνη των συγκρούσεων – συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Ιράκ – «πρέπει να είναι προληπτικές για να διατηρήσουν τη μακροοικονομική τους σταθερότητα», είπε.

Σχετικά Άρθρα