ΠΑΣΟΚ: “Πρόβα” αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει προϋπολογισμού- Γιατί “μπλόκαρε” την αλλαγή του ΣτΠ
Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προκειμένου σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο για τη Χαριλάου Τρικούπη να αναλάβει και τυπικά καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης με ορίζοντα την συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025 στα μέσα Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια, εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφαινόμενη διάσπασή του, όποιος και αν επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα αριθμεί 35 βουλευτές, έναντι 31 του ΠΑΣΟΚ και με τη εκλογή της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται ικανός αριθμός βουλευτών του να ανεξαρτητοποιηθεί με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση τα άρθρα 19 και 20 του Κανονισμούς της Βουλής για τον “καθορισμός της σειράς μεταξύ των Βουλευτικών Ομάδων και κατανομή των χώρων” προβλέπεται:
– H σειρά των Βουλευτικών Ομάδων καθορίζεται από τη δύναμή τους σε αριθμό Βουλευτών.
– Σε περίπτωση ισοδυναμίας προηγείται η Βουλευτική Oμάδα τoυ Kόμματoς πoυ πήρε περισσότερες ψήφους στις εκλογές από τις οποίες πρoήλθε η Βουλή.
– O Πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην Κυβέρνηση αποκαλείται Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που το αναγνωρίζει ο Κανονισμός της Βουλής και οι κείμενες διατάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όπως φάνηκε και χθες στην Ολομέλεια αυξάνει την πίεση του προς την κυβέρνηση
– καταψηφίζοντας τα τελευταία νομοσχέδια που αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάπτυξη των έργων ενέργειας
– και δηλώνοντας παρών, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, στον ορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 3/5 με βάση το Σύνταγμα και τον Ανδρέα Ποττάκη, του οποίου η θητεία έχει λήξει προ δυόμισι ετών περίπου, να παραμένει στη θέση του καθώς δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τον διάδοχό του.
Να σημειωθεί ότι χθες η Διάσκεψη των Προέδρων, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν και τις προσδοκίες κυβερνητικών κύκλων για τη διαμόρφωση συναίνεσης στο πρόσωπο του καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλου, απέβη άκαρπη καθώς επί 29 παρόντων από 30 (σ.σ. απουσίαζε ο Δ΄ Αντιπρόεδρος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος), 15 μέλη της συμπολίτευσης (ΝΔ) τάχθηκαν υπέρ του κ. Σωτηρόπουλου, 7 μέλη (από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Σπαρτιάτες) δήλωσαν “παρών”, ενώ 7 μέλη (από Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ο εκπρόσωπος ανεξάρτητων βουλευτών) καταψήφισαν την πρόταση του ΠτΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα παράτασης ή αναβολής της επιλογής νέου Συνηγόρου του Πολίτη, έως ότου ο Ανδρέας Ποττάκης ολοκληρώσει τις εξελισσόμενες έρευνες, όπως αυτή για το ναυάγιο της Πύλου. Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του κ. Ποττάκη ήδη από τις 21 και τις 29 Σεπτεμβρίου του 2023, ενώ ο κ. Ποττάκης ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνάς του για την Πύλο στις 9 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.
“Ο κατακερματισμός της Βουλής κάνει άθλο το στοιχειώδες, που είναι η συμφωνία σε ζητήματα όπως ο ορισμός του ΣτΠ” τόνισε εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και ειδικά προς το ΠΑΣΟΚ είχε αναφερει με νόημα “Τι θέλετε, δηλαδή; Στην επόμενη αναθεώρηση να έρθουμε και να πούμε ότι καταργούμε τα 3/5 της πλειοψηφίας επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μία μίνιμουμ συνεννόηση, όταν έρχεται η Νέα Δημοκρατία να προτείνει ένα πρόσωπο το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι πολύ πιο κοντά στον δικό σας πολιτικό χώρο; Θα ήθελα μία απάντηση. Και εύχομαι πραγματικά να με διαψεύσετε και να μπορέσουμε να βρούμε αυτή την απαραίτητη συναίνεση που το ίδιο το σύνταγμα επιβάλλει» είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός, προκαλώντας αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους.”.
Η κοινοβουλευτική στάση του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τη σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του Νίκο Ανδρουλάκη, με τον υπουργό Επικρατείας να αγνοεί εντελώς την ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και να κατηγορεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για “ανεύθυνη και επιζήμια αντιπολίτευση”, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη υπονόμευση της Αυτοδιοίκησης, τη φορολογία, το ΑΣΕΠ, τις υποκλοπές κ.α.
“Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη. Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του “όχι σε όλα”, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟK να απαντά από του βήματος της Βουλής “έρχονται πολλά πράγματα με φόρα, για να χρησιμοποιήσω την προχθεσινή ατάκα του κ. Μητσοτάκη. Με φόρα έρχεται η απαξίωση των θεσμών. Με φόρα έρχονται οι ανισότητες. Με φόρα έρχεται η ακρίβεια. Με φόρα έρχεται η παρακμή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γι’ αυτό θα έρθει και με φόρα το ΠΑΣΟΚ, για να γλιτώσει τον ελληνικό λαό από μία κυβέρνηση, που τον εμπαίζει συστηματικά πεντέμισι χρόνια.”.
Σχετικά με το νομοσχέδιο να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία υπερψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, αλλά απορρίφθηκε καθώς την καταψήφισε η πλειοψηφία της ΝΔ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε τη κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων υποβαθμίζεται και υπονομεύεται ο ρόλος των ΟΤΑ, ενισχύοντας “τον συγκεντρωτισμό και τους μεγάλους παίκτες” σύμφωνα με τον Νίκο Παππά και “του Μεγάρου Μαξίμου που θέλει την Αυτοδιοίκηση ελεγχόμενη, να λειτουργεί ως το μακρύ του χέρι στις κοινωνίες” κατα τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί των συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου που θα διεξαχθεί σήμερα στις 11.00΄.