Ζελένσκι κατά ΗΠΑ: Διαρρεύσατε μυστικές, εμπιστευτικές συνομιλίες για πυραύλους Tomahawk
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε έντονα στις διαρροές απόρρητων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, οι οποίες εμφανίστηκαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαρροές αφορούσαν την εμπιστευτική συζήτηση μεταξύ Κιέβου και Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του Ζελένσκι για την παράδοση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας τύπου Tomahawk από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παραβίαση της εμπιστοσύνης σε τόσο κρίσιμες στρατηγικές συζητήσεις, τονίζοντας ότι τέτοιες διαρροές μπορεί να βλάψουν τη συνεργασία και να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας.
Οι New York Times ανέφεραν στις 29 Οκτωβρίου ότι, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, η Ουκρανία ζήτησε πυραύλους Tomahawk με βεληνεκές 2.400 χιλιομέτρων, ως μέρος του μυστικού «πακέτου μη πυρηνικής αποτροπής» που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νίκης της.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον δεν ήταν πεπεισμένη ότι η Ουκρανία χρειαζόταν τα όπλα και ήταν απρόθυμη να τα προμηθεύσει λόγω του περιορισμένου αριθμού τους.
«Ήταν εμπιστευτικές πληροφορίες μεταξύ της Ουκρανίας και του Λευκού Οίκου. Πώς να εκλάβουμε αυτά τα μηνύματα;» είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Άρα αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των συμμάχων δεν υπάρχει εμπιστευτικότητα».
Zelensky commented on information regarding Tomahawk missiles and criticized his partners.
“You see what’s happening in the media right now; they’re saying that Ukraine wants to obtain many missiles like the Tomahawk. This was confidential information between Ukraine and the… pic.twitter.com/7hNOiYwypo
— KyivPost (@KyivPost) October 30, 2024
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η Ουκρανία ζήτησε τους πυραύλους υπό τον όρο ότι θα τους αναπτύξει μόνο εάν η Ρωσία αρνηθεί να τερματίσει τον πόλεμό της. «Τους είπα ότι αυτή είναι μια προληπτική μέθοδος και μου είπαν ότι είναι μια κλιμάκωση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το Κίεβο προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετη βοήθεια από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν αποχωρήσει από την εξουσία τον Ιανουάριο. Υπάρχουν φόβοι ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να μειώσει την υποστήριξή της αν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Επίσης, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία έχει λάβει μόνο το 10% του πακέτου βοήθειας που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2024. «Αυτό δεν είναι αστείο. Το θέμα δεν είναι τα χρήματα, είναι η γραφειοκρατία και η επιμελητεία», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να παραδεχθεί ότι η Ρωσία «κέρδισε» στη Γεωργία και οδεύει προς το να κάνει το ίδιο και στη Μολδαβία εκτός κι αν εγκαταλειφθεί η ρητορική της Δύσης κατά της παραβίασης των κόκκινων γραμμών της Μόσχας.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε, στη Γεωργία για σήμερα κέρδισε η Ρωσία. Πρώτον, πήραν μέρος της Γεωργίας, μετά άλλαξαν πολιτική, την κυβέρνηση. Και τώρα (η Γεωργία) έχει φιλορωσική κυβέρνηση», δήλωσε στα αγγλικά σε βίντεο που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία «οδεύει» προς το να κάνει το ίδιο στη Μολδαβία. «Και θα το κάνουν, εάν φυσικά η Δύση δεν σταματήσει τον διάλογο (κατά) της παραβίασης των κόκκινων γραμμών», δήλωσε ο Ζελένσκι.