Νέες σταδιακές μειώσεις φόρων με ορίζοντα το 2027-Το κυβερνητικό σχέδιο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

 Νέες σταδιακές μειώσεις φόρων με ορίζοντα το 2027-Το κυβερνητικό σχέδιο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2027 και θα αποτελέσουν το μαξιλάρι για τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων. Επισημαίνουν δε ότι με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.

Αυτό που σχεδιάζεται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι έως το 2027 να υπάρξει σταδιακό πακέτο για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο της ΑΑΔΕ στον Ταύρο: «Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο εξυχνιάζονται μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προστίθενται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027». Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή», σημειώνοντας ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα νέα εργαλεία της τεχνολογίας, ειδικά των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης, που «μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους, που θα μας επιτρέπουν σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων -τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη βγάζουν πολύ μεγάλο νόημα-, να εντοπίζουμε εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

Αν και η εισπρακτική απόδοση των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής θα κρίνει το εύρος των παρεμβάσεων στο φορολογικό μέτωπο, στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται:

  • Νέα μείωση κατά των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2027. Επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα και συνολικά επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 6 μονάδες.
  • Μείωση κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργηση τους σε βάθος χρόνου με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς. Στόχος είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημα τους καθώς η εφορία υπολογίζει το φόρο με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματα τους έως το 2027. Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».
  • Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Με το ισχύον καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Η πανδημία αύξησε τη χρήση πλαστικού χρήματος, ακόμα και στις μικροσυναλλαγές της καθημερινότητας. Τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν ότι η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 4,5% σε 44 ευρώ, από 46 ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2023.    

POS παντού και διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis, ηλεκτρονικά τιμολόγια και δελτία αποστολής, «πέρασμα» εσόδων- εξόδων υποχρεωτικά μέσω myData, προσυμπληρωμένες και «κλειδωμένες» δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με ευρωπαϊκές και Τρίτες χώρες, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, διασταυρώσεις από πολλαπλές βάσεις δεδομένων, πλήρης ψηφιοποίηση εφοριών- τελωνείων, είναι το σχέδιο που εφαρμόζεται βήμα- βήμα (όχι πάντα με ευκολία ή χωρίς φάλτσα) στην ΑΑΔΕ. Απώτερος στόχος, η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, αλλά και το “σφράγισμα” των “κενών”, απ’ όπου χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ.    

Η υπέρβαση του φετινού στόχου των εσόδων- κυρίως ΦΠΑ- αποδίδεται αρμοδίως και στη διεύρυνση της περιμέτρου των ηλεκτρονικών συναλλαγών, χωρίς να υπάρχει, πάντως, επίσημη εκτίμηση από το ΥΠΕΘΟ για το τι κερδίζουν τα κρατικά ταμεία, από την ψηφιοποίηση των πληρωμών, δηλαδή από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που κρύβεται εν πολλοίς στις συναλλαγές με μετρητά. Ωστόσο, επισήμως έχει τεθεί ως στόχος η “αποκάλυψη” τουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ σε ετήσια βάση, ως το 2027.    

Σχετικά Άρθρα