Ναΐμ Κασέμ: Αναγκαστική επιλογή στην ηγεσία της Χεσμπολάχ με μικρά περιθώρια αποφάσεων

 Ναΐμ Κασέμ: Αναγκαστική επιλογή στην ηγεσία της Χεσμπολάχ με μικρά περιθώρια αποφάσεων

Η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για την εκλογή του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ δεν προκάλεσε έκπληξη, δεδομένων των γεγονότων που τον καθιστούσαν «μοναδικό υποψήφιο» σε αυτή τη φάση μετά την δολοφονία από το Ισραήλ του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, και στη συνέχεια του διαδόχου του, τον επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου, Χασίμ Σαφιεντίν, τον οποίο το κόμμα θρήνησε στις 23 Οκτωβρίου, τρεις εβδομάδες μετά το ισραηλινό χτύπημα με στόχο τα νότια προάστια της Βηρυτού, δηλώνοντας ότι πέθανε «μαζί με αρκετούς από τους αδελφούς του μουτζαχεντίν».

Η είδηση της εκλογής του Κασέμ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την πολιτική και όχι τη στρατιωτική του εμπειρία, ήρθε σε μια στιγμή που το κόμμα βρίσκεται σε σύγχυση ως αποτέλεσμα της δολοφονίας των περισσότερων ηγετών του κόμματος και της απουσίας πολιτικής αρχής, την οποία ο Κασέμ είχε παραδώσει στον «μεγάλο αδελφό» Πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, αν και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι η απόφαση του κόμματος ήταν και παραμένει στην Τεχεράνη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται σαφώς στις θέσεις των Ιρανών αξιωματούχων.

  • Ωστόσο, πληροφορίες είχαν αναφέρει ότι ο Κασέμ έφυγε από τον Λίβανο για το Ιράν συνοδευόμενος από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί στις αρχές του μήνα, γεγονός που τον απομακρύνει από τον κίνδυνο των ισραηλινών δολοφονικών επιχειρήσεων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα περισσότερα στελέχη του κόμματος.

Το Ισραήλ εξέδωσε γρήγορα έμμεση απειλή για τη δολοφονία του, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να αναφέρει σε tweet την Τρίτη ότι «ο διορισμός είναι προσωρινός και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει».

Στην ανακοίνωσή της για την εκλογή του Κασέμ, η Χεζμπολάχ δεν ανέφερε ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, λέγοντας μόνο ότι «…τηρώντας τις αρχές και τους στόχους της (Χεζμπολάχ) και σύμφωνα με τον μηχανισμό που υιοθετήθηκε για την εκλογή του γενικού γραμματέα, η Σούρα της συμφώνησε να εκλέξει τον Σεβασμιότατο Σεΐχη Ναΐμ Κασέμ ως γενικό γραμματέα της, μεταφέροντας το ευλογημένο λάβαρο σε αυτή την πορεία», υποσχόμενη να «εργαστεί από κοινού για την επίτευξη των αρχών της (Χεζμπολάχ) και των στόχων της πορείας της, και να κρατήσει τη φλόγα της αντίστασης φωτεινή και τη σημαία της υψωμένη μέχρι να επιτευχθεί η νίκη».

  • Ωστόσο, το AFP επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο κόμμα ανέφερε ότι η εκλογή του Κασέμ πραγματοποιήθηκε πριν από δύο ημέρες και ανακοινώθηκε την Τρίτη. Σύμφωνα με την πηγή, ο Κασέμ θα υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του κόμματος μέχρι το τέλος του πολέμου, μετά τον οποίο θα εκλεγεί νέο συμβούλιο Σούρα για την εκλογή του γενικού γραμματέα.

Ο πολιτικός αναλυτής Αλί Αλ-Αμίν πιστεύει ότι «η επιλογή του Κασέμ για τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος ήρθε για να καλύψει το κενό στη μεταβατική φάση της Χεζμπολάχ, η οποία βρίσκεται υπό σύγχυση και πάσχει από αδυναμία διαβούλευσης».

«Η επιλογή του Κασέμ είναι περισσότερο μια μεταβατική φάση παρά η επαναφορά μιας νέας φάσης που αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές επιλογές του κόμματος, οι οποίες παραμένουν ασαφείς όσο ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» είπε ο Αλ-Αμίν.

«Η εκλογή του Κασέμ είναι η λιγότερο δαπανηρή για (τη Χεζμπολάχ) σε αυτό το στάδιο», είπε ο Αλ- Αμίν, προσθέτοντας ότι «Ο Κασέμ σίγουρα δεν θα είχε εκλεγεί αν οι συνθήκες ήταν φυσιολογικές και δεν υπήρχε πόλεμος».

  • Μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Χασίμ Σαφιντίν, «δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για (τη Χεζμπολάχ) να επιλέξει έναν πρώτης τάξεως γενικό γραμματέα και μια προσωπικότητα με μακρά ιστορία στο κόμμα», δήλωσε ο αλ-Αμίν.

Εκτός από τον Κασέμ, υπάρχει ο επικεφαλής του Δικαστικού Συμβουλίου, Σεΐχης Μοχάμεντ Γιάζμπεκ, ο οποίος πάσχει από πρόβλημα υγείας, και ο επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου, Ιμπραΐμ Αμίν αλ-Σαϊέντ, «διαφορετικά θα προχωρούσαν σε μια δευτεροβάθμια επιλογή, κάτι που είναι απίθανο», είπε.

«Η πραγματικότητα του κόμματος σήμερα επέβαλε την επιλογή του Κασέμ να αναλάβει τη γενική γραμματεία, να καλύψει το κενό και να πει ότι υπάρχει γενικός γραμματέας του κόμματος, εκτός από το γεγονός ότι ο Κασέμ δεν βρίσκεται πλέον στο Λίβανο και έχει φύγει από τη Βηρυτό για την Τεχεράνη», δήλωσε ο αλ-Αμίν.

  • Ο Κασέμ έχει εμφανιστεί τρεις φορές μετά τη δολοφονία του Νασράλα με την ιδιότητα του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, πιο πρόσφατα στις 15 Οκτωβρίου, μιλώντας για την πολιτική και το πεδίο και απευθυνόμενος στο περιβάλλον της Χεζμπολάχ, κάνοντας έκκληση για υπομονή.

Στην πρώτη του ομιλία, ο Κασέμ τόνισε ότι η δολοφονία του Νασράλα είναι μια μεγάλη και οδυνηρή απώλεια, ενώ υπογράμμισε ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ είναι ακλόνητοι στο πεδίο και θα συνεχίσουν να πολεμούν, ενώ στην τρίτη ομιλία του τόνισε ότι «(η Hezbollah) έχει ανακτήσει την υγεία της, έχει αποκαταστήσει τις δυνατότητές της και έχει αναπτύξει εναλλακτικές λύσεις, δεν υπάρχει καμία κενή ηγετική θέση και σε κάθε θέση υπάρχει εναλλακτική ηγεσία».

Τόνισε δε ότι «η λύση είναι η κατάπαυση του πυρός», αλλά υπογράμμισε ότι η Χεζμπολάχ συνεχίζει τη μάχη της και ότι το Ισραήλ «θα ηττηθεί».

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του Κασέμ έγινε από τη Βηρυτό, ενώ η δεύτερη και η τρίτη από την Τεχεράνη, στην οποία αποχώρησε υπό το φόβο ενδεχόμενης δολοφονίας.

  • Ο Κασέμ διορίστηκε αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991 υπό τον πρώην γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ Αμπάς αλ-Μασάουι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση ισραηλινού ελικοπτέρου το 1992, και παρέμεινε στη θέση αυτή όταν ο Νασράλα ανέλαβε την ηγεσία της ομάδας.

Ο Qassem είναι εδώ και καιρό εξέχων εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ και έχει δώσει συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, καθώς οι διασυνοριακές μάχες με το Ισραήλ μαίνονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Γεννημένος το 1953 στη Βηρυτό από οικογένεια του νότιου Λιβάνου, ο Κασέμ ξεκίνησε τον πολιτικό του ακτιβισμό στο κίνημα Αμάλ πριν φύγει το 1979 μετά την εγκαθίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, η οποία διαμόρφωσε την πολιτική ιδεολογία πολλών νεαρών λιβανέζων σιιτών ακτιβιστών.

Ο Κασέμ εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ κατά την ίδρυσή της το 1982 και εργάστηκε σκληρά και επιμελώς, αλλά δεν ήταν ένας από τους «ιδρυτές» της.

Ήταν ένας από την ομάδα που συνελήφθη από τον λιβανέζικο στρατό το 1983 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αμίν Τζεμαγιέλ, ο οποίος έδωσε βίαιες μάχες με το «δυτικό τμήμα» της Βηρυτού. Εκείνη την εποχή, το κόμμα δεν είχε ανακηρυχθεί επίσημα, αλλά λειτουργούσε στο πλαίσιο ξεχωριστών ομάδων.

Σχετικά Άρθρα