ΣΥΡΙΖΑ: Η γκάφα Οικονόμου για “πορεία προς τη Ρώμη” βάζει νέα φωτιά στην τοξική σύγκρουση- Γιατί παραπέμπει στον Μουσολίνι (vid)
Ο “ενθουσιώδης” παραλληλισμός της πορείας στον λαό με την “πορεία προς τη Ρώμη” (που παραπέμπει ευθέως στην μετάβαση του φασίστα Μουσολίνι στην ιταλική πρωτεύουσα για να καταλάβει την εξουσία) από τον υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάση Οικονόμου, έβαλε ξανά φωτιά στην σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζεται αρνητικά από την πλειοψηφία της Κ.Ε.
«Ήταν ποτάμι ο κόσμος που τον συνάντησε, πλέον δεν μιλάμε για πορεία προς το λαό, μιλάμε για πορεία προς τη Ρώμη» είπε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ανήμερα τυ εορτασμού της επετείου του ΟΧΙ και της νικηφόρας μάχης των Ελλήνων απέναντι στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι.
Η σύγκριση που έκανε ο κ. Οικονόμου με την περίφημη «πορεία προς τη Ρώμη» μετά την οποία ο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία πριν το Β παγκόσμιο πόλεμο άφησε αλγεινές εντυπώσεις.
Μπορεί ο ίδιος βέβαια στη συνέχεια σε άλλη του τηλεοπτική εμφάνιση να παραδέχτηκε το λάθος, αλλά μεταξύ των στελεχών του κόμματος και όχι μόνο είχε ήδη αφήσει αρνητικές εντυπώσεις για το στρατόπεδο Κασσελάκη το οποίο ήδη δέχεται πυρά από την πλειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις περι αμεσοδημοκρατίας που εκφράζονται από την πλευρά του κ. Κασσελάκη και οι οποίες συνδυάζονται με τις ευθείες επιθέσεις στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος που φτάνουν σύμφωνα και με κορυφαία στελέχη μέχρι την ευθεία υπόνοια για «κατάργηση των συλλογικών οργάνων» και επιβολής της άποψης της μειοψηφίας πάνω στις πλειοψηφικές αποφάσεις της ΚΕ.
Τι ήταν η “πορεία προς τη Ρώμη”
Αν και εκ των υστέρων θεωρείται ένας βολικός μύθος των Ιταλών φασιστών, η “πορεία προς τη Ρώμη” συνδέεται -σε όσους γνωρίζουν ιστορία- με την επιχείρηση κατάληψης της εξουσίας από τον Μπενίτο Μουσολίνι.
“Marcia su Roma” ονομάστηκε η πορεία που έκαναν οι μελανοχίτωνες του Μπενίτο Μουσολίνι προς την πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία. Η πορεία διήρκεσε από τις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου 1922 και κατέληξε στην άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία, στην οποία παρέμεινε επί 21 έτη.
Ο Μπενίτο Μουσολίνι είχε ιδρύσει το φασιστικό κόμμα στην Ιταλία τον Μάρτιο του 1919. Στις εκλογές του Νοεμβρίου 1919 το κόμμα υπέστη ήττα και δεν κατάφερε να εκλέξει αντιπρόσωπο στο Κοινοβούλιο. Δεν συνέβη όμως το ίδιο στις εκλογές του 1921, οπότε ο Μουσολίνι εκλέχτηκε μέλος του ιταλικού κοινοβουλίου.
Στην Ιταλία υπήρχε κοινωνική δυσαρέσκεια, που προερχόταν από τον φόβο της μεσαίας τάξης για τη “σοσιαλιστική επανάσταση” αλλά και από τα πενιχρά οφέλη που αποκόμισε η χώρα ύστερα από την Συνθήκη των Βερσαλλιών που τερμάτισε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν ευνοϊκή για την άνοδο του Μουσολίνι και των φασιστών του στην εξουσία.
Ομάδες της παραστρατιωτικής οργάνωσης των μελανοχιτώνων που είχε δημιουργήσει ο Μουσολίνι δρούσαν τρομοκρατικά σε όλη τη χώρα. Στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 1922 εισέβαλαν στη Γένοβα, το Λιβόρνο και την Ανκόνα και εγκαθίδρυσαν τοπικές φασιστικές διοικήσεις. Σύμφωνα με μία άλλη ιστορική προσέγγιση, ωστόσο, η πορεία προς τη Ρώμη δεν έγινε ποτέ όπως την περιέγραψε η προπαγάνδα του Μουσολίνι. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος και άλλοι ηγέτες του φασιστικού κόμματος ταξίδεψαν πρώτη θέση από το Μιλάνο ως τη Ρώμη με τρένο. Η πορεία που πραγματοποιήθηκε δεν αποτελείτο από 300.000 μελανοχίτωνες, όπως επαναλάμβανε ο Μουσολίνι σε κάθε ευκαιρία, με τον ίδιο επικεφαλής της καβάλα στο άλογό του, αλλά από μερικές εκατοντάδες άνδρες.
Σε κάθε περίπτωση το “marcia su Roma” έχει συνδεθεί με την πορεία του Μουσολίνι και, αναμφισβήτητα, η αναφορά του Θανάση Οικονόμου αποτελεί τεράστια πολιτική γκάφα που δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα.