Politico: Ο Πούτιν “εισβάλλει” στην Ευρώπη-Το φιλορωσικό μπλοκ που σχηματίζεται σε χώρες της ΕΕ

 Politico: Ο Πούτιν “εισβάλλει” στην Ευρώπη-Το  φιλορωσικό μπλοκ που σχηματίζεται σε χώρες της ΕΕ

Στο φιλορωσικό μπλοκ στην καρδιά της Ευρώπης που προβλέπεται να αναπτυχθεί το 2025 αναφέρεται το Politico. «Οι φιλικοί προς το Κρεμλίνο ηγέτες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρόμπερτ Φίκο πρόκειται να γίνουν περισσότεροι τον επόμενο χρόνο από ένα γνώριμο πρόσωπο: τον πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος σημειώνει και πάλι άνοδο στις εθνικές εκλογές» αναφέρει το άρθρο.

Και προσθέτει: «Ενώ ο Μπάμπις, ένας δισεκατομμυριούχος πολιτικός χαμαιλέοντας, έχει λιγότερο ιδεολογικές ρίζες από τον Όρμπαν ή τον Φίκο, έχει στρέψει σταθερά το κόμμα του προς τα δεξιά και απηχεί τη ρητορική των ομολόγων του στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Ακριβώς όπως ο Όρμπαν, ο Μπάμπις λέει ότι αν ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν θα γινόταν πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι μια εκλογική νίκη του Ρεπουμπλικανικού υποψηφίου τον Νοέμβριο θα διασφάλιζε την ειρήνη. Και όπως ο Φίκο, ο Τσέχος μεγιστάνας είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει μια προτίμηση για μείωση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στην ευρείας κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου.

Ανώτατοι Τσέχοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να κατηγορήσουν τον Μπάμπις – έναν αμφιλεγόμενο μεγιστάνα της γεωργίας που ήταν πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2021 – ότι βρισκόταν στην τσέπη του Όρμπαν από τότε που το κόμμα του «Δράση των δυσαρεστημένων πολιτών» (ANO) προσχώρησε στο νέο σκληρό δεξιό πυρήνα του Ούγγρου ηγέτη.

«Το κίνημα ANO είναι απλώς η μαριονέτα του Όρμπαν», δήλωσε στο POLITICO ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λίπαβσκι. «Έχουν βρει ξεκάθαρα φίλους μεταξύ των φιλορώσων εθνικιστών και των ξενοφοβικών» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι Τσέχοι ψηφοφόροι επιστρέφουν στο Μπάμπις σωρηδόν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών, ενόψει της ψηφοφορίας σε εθνικό κοινοβούλιο το 2025.

Ο πρώην πρωθυπουργός και η αντιπολίτευσή του ANO σημείωσαν συντριπτική νίκη σε 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας με 35 τοις εκατό των ψήφων τον Σεπτέμβριο, απότομα υψηλότερο από 21 τοις εκατό στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές του 2020. Ήταν μια κλήση αφύπνισης για τους σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός — και για τις Βρυξέλλες.

Η σημερινή κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα, ενός συντηρητικού που υποστηρίζει την Ουκρανία, έχει χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας 24%, τη χειρότερη από όλες τις τσεχικές κυβερνήσεις από το 2013, λόγω της κακής επικοινωνίας και της αθέτησης της υπόσχεσης να μην αυξήσει τους φόρους.

Αυτό ενισχύει τις πιθανότητες του Μπάμπις να αρπάξει την εξουσία, καθώς η δημοτικότητά του παραμένει σταθερή παρά την εμπλοκή του σε πολλά σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατεταμένης υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων σχετικά με τις επιδοτήσεις της ΕΕ που καταβλήθηκαν στον γεωργικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων του στο οποίο τελικά αθωώθηκε.

Υπολογισμοί συνασπισμού

Από τότε που έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές το 2021, ο 70χρονος Μπάμπις έχει ασπαστεί μια φλογερή ρητορική εμβληματική ακροδεξιών ηγετών, από το να κατηγορεί την ΕΕ για υψηλές τιμές ενέργειας έως την αμφισβήτηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ή τη διαμαρτυρία κατά της παράτυπης μετανάστευσης, την οποία θέλει να επιλύσει αναπτύσσοντας ένοπλες δυνάμεις κατά μήκος των παραλιών της Νότιας Ευρώπης.

Με τα χρόνια, το ευέλικτο κόμμα του έχει περιγραφεί από αριστερό έως λαϊκίστικο, τεχνοκρατικό, συντηρητικό και ακροδεξιό.

Μέχρι τη στιγμή που ο Μπάμπις έχασε την ευκαιρία να γίνει πρόεδρος της Τσεχίας το 2023, προκαλούσε τον φόβο του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, παπαγαλίζοντας μια γραμμή δημοφιλή στη Μόσχα και τον σύμμαχό της στη Βουδαπέστη, τον Όρμπαν.

Η σύνδεση με τους Patriots στις Βρυξέλλες – το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας που είναι επίσης μέλος και βγήκε πρώτο σε εθνικές εκλογές τον περασμένο μήνα – ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα πιο φιλελεύθερα μέλη του ANO.

Οι περισσότεροι έχουν πλέον αποχωρήσει από το κόμμα λόγω διαφωνιών σχετικά με την πολιτική του κατεύθυνση.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Dita Charanzová και η ευρωβουλευτής Martina Dlabajová αποχώρισαν από τον ANO πέρυσι, ενώ η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Věra Jourová χώρισε τους δρόμους της με τον Babiš λίγο πριν σχηματιστεί η νέα ακροδεξιά συμμαχία.

Η Charanzová είπε στο POLITICO ότι «ήταν σαφές από τις εξελίξεις στην Τσεχική Δημοκρατία ότι το κίνημα ANO θα προωθούσε την εθνικιστική πολιτική».

«Όταν ο Μπάμπις ήταν πρωθυπουργός, ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση με την ακροδεξιά. Η Martina [Dlabajová] κι εγώ πήγαμε στην Πράγα για να του πούμε ότι αν το έκανε αυτό, κάποια από τα μέλη του κόμματός του θα τον εγκατέλειπαν. Αντίθετα, κοινήθηκε και δημιούργησε μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκράτες», είπε.

Αφού το POLITICO επικοινώνησε με τον Μπάμπις και το κόμμα του ANO για σχολιασμό, το δεξί του χέρι, ο αντιπρόεδρος του ANO Karel Havlíček, απάντησε ότι «είναι ανοησία» να λες ότι το κόμμα κινήθηκε προς την ακροδεξιά.

«Το ANO πάντα ήταν και παραμένει ένα πάρτι που δεν ξεχωρίζει πολιτικές », είπε ο Havlíček. «Είμαστε ακόμα ίδιοι. Αυτό που άλλαξε είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν χάσει τον αυτοστοχασμό τους και έχουν πάψει να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα… Νομίζω ότι είναι θεμιτό να έχουμε διαφορετική γνώμη από την ηγεσία της ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος να εξοστρακιστούν αμέσως αυτοί οι άνθρωποι».

Ο Πετρ Πάβελ, ο φιλοευρωπαίος πρόεδρος της χώρας που κέρδισε την προεδρική κούρσα εναντίον του Μπάμπις το 2023, θα αποδειχθεί εμπόδιο στον μεγιστάνα αν προσπαθήσει απροκάλυπτα να στρέψει την Τσεχία προς τα ανατολικά. Ωστόσο, η τσεχική προεδρία δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες, αφήνοντας πολιτικό περιθώριο στον πρωθυπουργό.

Ένας συνασπισμός μεταξύ του Μπάμπις και των τσεχικών ακροδεξιών κομμάτων όπως η Ελευθερία και η Άμεση Δημοκρατία ή ο Όρκος και οι Αυτοκινητιστές θα του επέτρεπε να κάνει «ό,τι θεωρεί κατάλληλο στην εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική», σύμφωνα με τον Petr Kaniok, διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Masaryk στο Μπρνο.

«Η κυβέρνηση σίγουρα θα ήταν τουλάχιστον ρητορικά παρόμοια με τη σημερινή σλοβακική — αντι-ΕΕ, περισσότερο εθνικιστική, λιγότερο φιλοουκρανική και παθητική… Η Τσεχική Δημοκρατία απλώς θα σταματήσει να κάνει τη σημερινή σχετικά εποικοδομητική πολιτική και θα επέστρεφε στην αντίληψη του Μπάμπις για την ΕΕ ως ΑΤΜ», είπε ο Κάνιοκ.

Όχι στην ένταξη στην ΕΕ για την Ουκρανία

Ενώ η ΕΕ εμφανίζεται αμφίθυμη σχετικά με την πρόσφατη άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων σε όλη την ήπειρο, το αναπτυσσόμενο μπλοκ φιλικό προς τη Μόσχα θα δυσκολέψει την επίτευξη συναίνεσης σε ζητήματα όπως η βοήθεια στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή η μετανάστευση.

Υπάρχουν ήδη κάποιες ενδείξεις για το είδος της πολιτικής που θα υιοθετούσε η ANO απέναντι στην Ουκρανία, το κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθώς η πλήρους κλίμακας εισβολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν πλησιάζει τα τρία χρόνια της.

Στο εσωτερικό, ο Μπάμπις είπε ότι ελπίζει πως «η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ».

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν τω μεταξύ, δύο από τους έξι ευρωβουλευτές του ANO απείχαν από την ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που ζητούσε από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος. Οι άλλοι τέσσερις δεν εμφανίστηκαν καν στην ψηφοφορία.

Επίσης απείχαν ή δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία επί ψηφίσματος τον Ιούλιο σχετικά με την ανάγκη να συνεχίσει η ΕΕ να στηρίζει την Ουκρανία.

«Η ψηφοφορία περιελάμβανε δέσμευση να δοθεί υποχρεωτικό μερίδιο του ΑΕΠ στην Ουκρανία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Γιατί να μας το υπαγορεύσει κάποιος; Θα καθορίσουμε πώς θέλουμε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας», είπε ο Μπάμπις σε συνέντευξή του σε τσεχικό μέσο ενημέρωσης όταν ρωτήθηκε γιατί οι ευρωβουλευτές του δεν εμφανίστηκαν στην ψηφοφορία.

Ο Ondřej Knotek, ευρωβουλευτής του κόμματος ANO, απέκρουσε τις προτάσεις ότι το κόμμα είναι φιλορωσικό.

«Οποιεσδήποτε απόπειρες να μας δυσφημήσουν και να πούμε ότι είμαστε φιλορώσοι, φιλοκινέζοι ή, δεν ξέρω, υπέρ της Ανταρκτικής, απλώς αντικατοπτρίζουν τους φόβους του γεγονότος ότι έχουμε σχηματίσει την τρίτη ισχυρότερη ομάδα στο Κοινοβούλιο». είπε ο Knotek.

Πρόσθεσε ότι η ΑΝΟ είναι φιλοευρωπαϊκή και σε καμία περίπτωση εξτρεμιστική ή ακροδεξιά.

Αυτό πυροδότησε τον χλευασμό από τον Κάνιοκ, τον πολιτικό επιστήμονα, ο οποίος είπε ότι μια νέα κυβέρνηση Μπάμπις θα μπορούσε να στοχεύσει «θεσμούς όπως το δικαστικό σώμα [και] τα δημόσια μέσα ενημέρωσης», όπως τα συγγενικά του πνεύματα στη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα.

«Παλιά είχαν ένα θετικό όραμα, γι’ αυτό είχαν φιλελεύθερους ψηφοφόρους… τώρα είναι ένα κίνημα φόβου».

Σχετικά Άρθρα