Kλιματική αλλαγή: Ακόμη ένας διαλυτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή
Σε ένα νέο βιβλίο, ένας μακροχρόνιος ξένος ανταποκριτής εξετάζει τους υποτιμημένους συνδέσμους μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της βίαιης σύγκρουσης. Στο πρώτο του βιβλίο, «Η Θερμότητα και η Οργή: Στα Μέτωπα της Κλιματικής Βίας», ο πολιτικός ανταποκριτής Πίτερ Σβαρτστάιν προσφέρει μια ζωτική και συναρπαστική αφήγηση για το πώς η κλιματική αλλαγή ήδη διασπά τις κοινωνίες, τροφοδοτώντας τη βία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κάθε κεφάλαιο παρουσιάζει μια λεπτομερή μελέτη περίπτωσης:
- Σε όλο το Σαχέλ, αγρότες και κτηνοτρόφοι μάχονται μεταξύ τους για την πρόσβαση σε περιορισμένα νερά και εύφορες εκτάσεις.
- Στην ακτή του Μπαγκλαντές, φτωχοί αγρότες στρέφονται στην αλιεία για να συμπληρώσουν τις ασταθείς συγκομιδές και αντιμετωπίζουν την απαγωγή από πειρατές που ζητούν λύτρα.
- Στη Ιορδανία, η κλιματικά σχετιζόμενη φτώχεια στρέφει τους χωρικούς κατά της υπερφορτωμένης κυβέρνησής τους και φαίνεται να ενισχύει την προσέλκυση σε τρομοκρατικές και μη κρατικές ένοπλες ομάδες.
Ο Σβαρτστάιν ασκεί για περισσότερα από δέκα χρόνια επιτόπιο ρεπορτάζ για να συμπυκνώσει και να ανθρωποποιήσει αυτές τις πολύπλοκες συγκρούσεις, είτε είναι τοπικές είτε εθνικές.
Το Scientific American μίλησε μαζί του για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί υπάρχοντες κοινωνικούς «εκρηκτικούς» μηχανισμούς, τους μηχανισμούς με τους οποίους παραμορφώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ανθρώπων και τον κίνδυνο που συνδέεται με τη βία λόγω κλιματικής αλλαγής στις πλουσιότερες, δυτικές χώρες.
Μια επεξεργασμένη μεταγραφή της συνέντευξης
Σε πολλές από τις κοινότητες που καλύψατε, ήσασταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που έθεταν ερωτήματα σχετικά με τους συνδέσμους μεταξύ κλιματικής αλλαγής και σύγκρουσης. Πώς καταλήξατε σε αυτή την προσέγγιση; Νομίζετε ότι εκείνοι που χαράσσουν πολιτικές τώρα βλέπουν τη σημασία της;
Κατά κάποιον τρόπο, έπεσα σε αυτό το πεδίο επειδή ο τομέας του καθαρά πολιτικού ρεπορτάζ ήταν κορεσμένος. Αλλά όσο περισσότερο εργαζόμουν στον γενικό χώρο της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, τόσο πιο σημαντικός μου φαινόταν. Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν χρειαζόταν να προσπαθήσω σκληρά για να δω την έντονη επικαλυπτικότητα—ότι θα μπορούσα να διηγηθώ την ιστορία μιας χώρας καλύτερα κοιτάζοντας την μέσα από το πρίσμα της πρόσβασης σε νερό και του περιβάλλοντος, παρά με μια σχετικά επιφανειακή εξέταση της πολιτικής σκηνής. Δηλαδή, γιατί, για παράδειγμα, το Ιράκ έχει προβλήματα νερού; Για μερικούς από τους ίδιους λόγους που έχει προβλήματα σε όλους τους τομείς: μια «κληρονομιά» συγκρούσεων, ανάμειξη χωρών κοντινών και μακρινών, ανικανότητα, διαφθορά και μια σειρά άλλων προβλημάτων.
Το 2015, κυριολεκτικά με κορόιδεψαν έξω από ένα δωμάτιο στο Υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ όταν ανέφερα σε έναν ανώτερο Ιρακινό αστυνομικό στρατηγό την πιθανότητα ότι τα κλιματικά προβλήματα μπορεί να συμβάλλουν στην προσέλκυση τζιχαντιστών. Για εκείνον και πολλούς από τους συγχρόνους του, αυτό φαινόταν απλώς ανόητο. Αλλά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, υπήρξε μια εξαιρετική αλλαγή στάσης, τόσο στη ευρύτερη Μέση Ανατολή όσο και σε μέρη της Αφρικής όπου εργάζομαι, αλλά και πέρα από αυτά. Δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς και αξιωματούχους σωμάτων ασφαλείας που βλέπουμε να μιλούν για την κλιματική ασφάλεια κατανοούν τις συνδέσεις στο βαθμό που οι λέξεις τους μπορεί να υποδηλώνουν, αλλά υπάρχει πλέον μια κατανόηση της ανάγκης να αποδεχτούν τουλάχιστον την σημασία της κλιματικής αλλαγής.
Ένα πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί η επίδραση της κλιματικής αλλαγής, και υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί, επικαλυπτόμενοι παράγοντες που οδηγούν σε σύγκρουση. Πώς να τα ξεμπλέξεις αυτά;
Ναι, θα υποστήριζα ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί αποτελεσματικά η επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που προσπαθώ να κάνω σε αυτό το βιβλίο και στη δουλειά μου είναι να δείξω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μέρος της εξίσωσης παρά να προσπαθήσω να δώσω ένα χρηματικό ποσό στην συμβολή της. Αυτό αγγίζει την «καρδιά» του γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να γίνει αποδεκτό το αποσταθεροποιητικό δυναμικό της κλιματικής αλλαγής στο βαθμό που έχει γίνει. Είναι λίγο θύμα της δικής της λεπτομέρειας.
Μπορείτε να με καθοδηγήσετε μέσα από ένα από τα παραδείγματα στο βιβλίο για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει βία;
Σε κανένα σημείο δεν υποστηρίζω ότι η κλιματική αλλαγή από μόνη της οδηγεί κάποιον να ενταχθεί, ας πούμε, σε μια τρομοκρατική ομάδα ή να επιτεθεί σε μια κτηνοτροφική κοινότητα σε γειτονικό χωριό. Αλλά στο Ιράκ, συνάντησα αγρότες που είχαν υποφέρει από χρόνια κλιματική ξηρασία. Πολλοί από αυτούς εξάντλησαν όποιες πενιχρές οικονομίες είχαν, και αυτή η απελπισία παρείχε στους επιτήδειους (στρατολογητές της τρομοκρατικής ομάδας) ISIS αρκετά ισχυρά μέσα για να κάνουν τις προτάσεις τους. Όταν έχεις αγρότες που είναι σε βαθύ χρέος, τόσο προς την ευρύτερη οικογένειά τους όσο και σε ορισμένες περιπτώσεις σε γεωργικές τράπεζες, και τους παρουσιάζεις τους τύπους μισθών που αλλιώς θα μπορούσαν μόνο να ονειρεύονται, όπως έκανε η ISIS, είναι πιο πιθανό να έχεις απόδοση στην επένδυση στρατολόγησης. Και εν μέσω μιας προϋπάρχουσας κατάστασης θρησκευτικών προβλημάτων, οι στρατολογητές παρουσίασαν φαινόμενα σχετιζόμενα με το κλίμα, όπως η ξηρασία, ως ενδείξεις ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βλάψει τους Σουνίτες μουσουλμάνους, αντί να είναι απλώς συνέπειες των παγκόσμιων συνθηκών. Για παράδειγμα, συνάντησα δύο χωρικούς σε πολύ διαφορετικά μέρη της χώρας που περιέγραψαν περιστατικά στα οποία οι στρατολογητές της ISIS παρουσίασαν την ξηρασία ως συνέπεια της σποράς σύννεφων και διάφορων μορφών γεωμηχανικής απέναντι στο Ιράν. [Σημείωση συντάκτη: Το Ιράν και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες με πλειοψηφία Σιιτών, ενώ αυτές οι αγροτικές κοινότητες ήταν κυρίως Σουνίτες.] Δεν κατάλαβα ποτέ εάν οι άνθρωποι πίστευαν στην πραγματικότητα σε αυτού του είδους τους παράλογους ισχυρισμούς, αλλά σε μια εποχή που οι έχθρες ήταν βαθιές, ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος παρουσίασης του ευρύτερου προβλήματος.
Ορισμένα κεφάλαια υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή μας οδηγεί μερικές φορές σε συμπεριφορές που ποτέ δεν θα περιμέναμε. Τι γνωρίζουμε για το πώς η κλιματική αλλαγή διαμορφώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας;
Η κλιματική αλλαγή έχει καταστρέψει, για πολλές ξένες κοινότητες, τις σταθερές του τοπίου που πάντα στηρίζονταν. Πολλά από αυτά ήταν κεντρικά για την αίσθηση του ανήκειν, της κοινότητας και της ταυτότητας των ανθρώπων. Το γεγονός ότι τα πάντα, από τις θερμοκρασίες μέχρι τα πρότυπα βροχόπτωσης και τις διαδρομές μετανάστευσης των πουλιών, βρίσκονται εκτός τόπου, συμβάλλει σε διάφορους τύπους τραύματος. Το παρατηρώ σε σχεδόν κάθε περιοχή που πλήττεται από συγκρούσεις στην οποία εργάζομαι.
Φυσικά, πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν διάφορους τρόπους φρίκης και δεν καταλήγουν να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες. Ωστόσο, όταν επιστρέφω στο χωριό των ανθρώπων και μιλάω με τους φίλους και συγγενείς τους, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ ότι υπάρχει κάτι σε αυτό.
Ένα άλλο θέμα του βιβλίου φαίνεται να είναι ότι ακόμα και μικρές συγκρούσεις τελικά επεκτείνονται. Είναι αυτό απλώς η φύση της κλιματικής αλλαγής;
Σίγουρα. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ζούμε σε έναν πλήρως αλληλεξαρτώμενο κόσμο, οπότε δεν υπάρχει κάτι τέτοιο όπως μια καθαρή, αυτοτελής κρίση. Οι επαγγελματικοί τομείς που είναι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές πιέσεις είναι οι αγροτικοί, οπότε οι αγροτικές περιοχές αναδύονται ως κόμβοι αστάθειας. Αλλά η εκτενής μετανάστευση από αυτά τα χωριά σε ήδη υπερφορτωμένες αστικές περιοχές σημαίνει ότι μια κρίση σε μια αγροτική περιοχή δεν είναι πιθανό να παραμείνει μια κρίση μόνο εκεί. Σε διεθνές επίπεδο, επίσης, η κλιματική αντίδραση μιας χώρας μπορεί εύκολα να αφήσει μια άλλη χώρα φτωχή, είτε μέσω αμέλειας, είτε ανευθυνότητας, είτε ανοιχτής κακίας.
Είναι λογικό να εστιάζουμε στις φτωχότερες χώρες στην Αφρική, γιατί βιώνουν περισσότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αλλά ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους η κλιματικά σχετιζόμενη βία ήδη εκδηλώνεται ή θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε πλουσιότερες χώρες στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη;
Υπάρχει μια σημαντική αύξηση σε, βασικά, κάθε μορφή εγκλήματος και βίας στις δυτικές χώρες κατά τη διάρκεια ακραίας ζέστης. Για παράδειγμα, εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα, εργάζομαι με οργανώσεις γυναικών που έχουν παρατηρήσει αύξηση περίπου 250 έως 300 τοις εκατό σε διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο σε σχέση με άλλες περιόδους του έτους. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη ζέστη. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε μία από τις περιπτώσεις που έχουμε εξετάσει, φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες αιτιακές συνδέσεις. Η συχνότητα των πυροβολισμών στις Η.Π.Α. επίσης αυξάνεται σε λιγότερο φιλικές κλιματικές συνθήκες.
Με πιο έμμεσους όρους, η κλιματικά σχετιζόμενη βία στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική είναι μια αντανάκλαση του πώς οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για τις κλιματικά σχετιζόμενες δυσκολίες πέρα από τα σύνορά μας. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, υπάρχει πολύ βία κατά των μεταναστών, μερικές φορές με την σιωπηλή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ρητή συναίνεση των κυβερνήσεων.
Αν η κλιματική αστάθεια είναι ένα συστατικό στη συνταγή για συγκρούσεις, ποια είναι τα άλλα; Σε ποιο βαθμό εμφανίζονται στο αμερικανικό πλαίσιο;
Η διαφθορά δεν είναι τόσο παράγοντας στη δυτική πραγματικότητα όσο είναι σε κάποιες φτωχότερες χώρες, αλλά ένα στοιχείο που σίγουρα ξεχωρίζει για μένα είναι η ανισότητα. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες «καυτές» περιοχές εγκλήματος βρίσκονται σε μέρη στα όρια μεταξύ περιοχών ευημερίας και περιοχών στέρησης. Θεωρείται ότι ένα στοιχείο αυτού είναι η δυσαρέσκεια που προκύπτει όταν υπάρχουν προφανείς ενδείξεις διαφορών σε πλούτο και στις αντιδράσεις του κράτους. Όταν βλέπω αναφορές για ιδιωτικές μονάδες πυρόσβεσης σε περιοχές της Καλιφόρνιας ή περιπτώσεις όπου πλούσιες κοινότητες κατασκευάζουν αναχώματα για να κατευθύνουν τη διάβρωση σε φτωχότερες κοινότητες κατά μήκος της ακτής, νομίζω ότι είναι πιθανό να δούμε κάποια ένταση στο μέλλον.
Κλείνετε το βιβλίο τονίζοντας μια πιθανή λύση: η περιβαλλοντική οικοδόμηση ειρήνης, η προσέγγιση της χρήσης περιβαλλοντικών ανησυχιών ως σημείο εισόδου για την επίλυση συγκρούσεων ή τη συνεργασία. Πόσο επιτυχημένες είναι αυτές οι προσπάθειες;
Ήθελα να κλείσω το βιβλίο με μια ελαφρώς ελπιδοφόρα νότα, εν μέρει για την ψυχική μου υγεία αλλά και για να μην φύγει ο μέσος αναγνώστης ακόμα πιο απογοητευμένος από ό,τι μπορεί ήδη να είναι.
Η περιβαλλοντική εδραίωση της ειρήνης είναι κάτι που έχει ενθουσιάσει πολλούς ανθρώπους στον τομέα του κλίματος. Υπάρχει η κυνική άποψη ότι αυτό συμβαίνει γιατί πολλές παραδοσιακές μορφές εδραίωσης της ειρήνης φαίνονται να αποτυγχάνουν αυτή τη στιγμή. Πολύς από αυτόν τον ενθουσιασμό, ωστόσο, προέρχεται επίσης από το γεγονός ότι τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, η εκμετάλλευση περιβαλλοντικών παραμέτρων έχει αποδειχθεί επιτυχής στο να περιορίσει και, μερικές φορές, να αποτρέψει τη βία σε μικρές και μεγάλες κλίμακες. Υπάρχει σίγουρα αναγνώριση μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και εθνικών κρατών ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι μηδενικού αθροίσματος, ότι απαιτούν συνεργασία. Νομίζω ότι είναι μια πραγματική «παρακολουθήστε αυτό το χώρο» κατάσταση.