ΕΚΛΟΓΕΣ/ΗΠΑ:Πώς ψηφίζουν οι νέοι; Η στρατηγική Χάρις και η αγωνία Τραμπ να “σπάσει” την παράδοση

 ΕΚΛΟΓΕΣ/ΗΠΑ:Πώς ψηφίζουν οι νέοι; Η στρατηγική Χάρις και η αγωνία Τραμπ να “σπάσει” την παράδοση

Ένα πρωτοφανές και δυνητικά καθοριστικό φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πλησιάζει η ημέρα των προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου. Η κούρσα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις αποκάλυψε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ δύο ομάδων ψηφοφόρων, με τις νεαρές γυναίκες να κινούνται όλο και περισσότερο προς μια προοδευτική προσέγγιση, ενώ οι νεαροί άνδρες κινούνται προς τα δεξιά.

Ενώ η αμερικανική νεολαία παραμένει σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των Δημοκρατικών και των αριστερών πλατφορμών, τόσο ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος όσο και ο Δημοκρατικός αντιπρόεδρος έχουν λάβει υπόψη τους αυτή τη νέα δυναμική, όπως αποδεικνύεται από τα προεκλογικά τους προγράμματα.

  • Μετά από μια σειρά συναντήσεων με σημαίνοντες οπαδούς των extreme sports και υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος, ο πρώην πρόεδρος ήταν καλεσμένος στο Τέξας του Τζο Ρόγκαν, ενός δημοφιλούς podcast με εκατομμύρια ακροατές και ιδιαίτερα δημοφιλής στους νεαρούς άνδρες.

Με τους δύο υποψηφίους να βρίσκονται τόσο κοντά στις δημοσκοπήσεις, δίνοντας βαρύτητα στην ψήφο κάθε ψηφοφόρου, ο Τραμπ προσπαθεί να κινητοποιήσει τους νέους Αμερικανούς με αρρενωπή ρητορική.

Η Χάρις πήγε στο Τέξας με ένα μήνυμα που βρίσκει απήχηση στις νεαρές γυναίκες καθώς υπερασπίζεται το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την κατάργησή του από τη συντηρητική πολιτεία. Την υποστήριξη της στην Χάρις έδωσε  η βασίλισσα της γυναικείας ποπ μουσικής, Μπιγιονσέ η οποία έδωσε συναυλία με την ευκαιρία της συγκέντρωσης υποστήριξης.

  • Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο μεταξύ Αμερικανίδων και Αμερικανών ηλικίας 18 έως 29 ετών αποκάλυψε μια σαφή διαφορά στις πολιτικές στάσεις μεταξύ των νέων γυναικών και των νέων ανδρών.

Οι νεαρές γυναίκες προτίθενται να ψηφίσουν σε ποσοστό 70% την Κάμαλα Χάρις και σε ποσοστό 23% τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, το χάσμα μειώνεται, με το 53% των νέων στην  πρόθεση ψήφου να πηγαίνει στην αντιπρόεδρο και το 36% για τον πρώην πρόεδρο.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσίευσε το NBC έδειξε ακόμη πιο έντονη διάσπαση στην ίδια ηλικιακή ομάδα, με το 59% των νεαρών γυναικών να προτιμούν την υποψήφια των Δημοκρατικών, έναντι μόλις 26% για τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της, ενώ οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι μεταξύ των νεαρών ανδρών, οι οποίοι μοιράζονται μεταξύ 42% εκείνων που έχουν πρόθεση να ψηφίσουν τη Χάρις και το 40% τον Τραμπ.

  • Ενώ τα ζητήματα των αμβλώσεων και του κόστους ζωής απασχολούν και τις δύο ομάδες, μια νεαρή γυναίκα, η Μαντλίν Τίνα, δήλωσε πως «αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι τα δικαιώματα των γυναικών. Τώρα προσπαθούν να αφαιρέσουν το δικαίωμα στην άμβλωση, οπότε τι θα ακολουθήσει;»

Ο Ζάκαρι Κλάιν, ένας 21χρονος κάτοικος της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο. «Τα πάντα κόστιζαν λιγότερο όταν ήταν πρόεδρος», είπε και εξήγησε ότι «δουλεύω κάθε μέρα της εβδομάδας για να τα βγάλω πέρα, συνδυάζοντας δύο δουλειές σε ένα γραφείο κηδειών και ένα εστιατόριο», ανέφερε το AFP.

Η Τζένι Σουίτ Γκάσμαν, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Chatham, αναγνώρισε αυτή τη δεξιά τάση μεταξύ των νέων, η οποία έχει συχνά αναφερθεί στον Τύπο, αλλά ζήτησε επίσης να δοθεί έμφαση στην εξέλιξη των νέων γυναικών, οι οποίες εκπαιδεύονται όλο και περισσότερο πηγαίνοντας στο κολέγιο και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τη ρεπουμπλικανική ατζέντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα παραμένει για το ποια δυναμική θα επικρατήσει στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Θα ψηφίσει μεγάλος αριθμός νέων γυναικών την Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει μια πρωτοφανή κινητοποίηση νέων ψηφοφόρων που ιστορικά σπάνια προσέρχονται στις κάλπες;

Σχετικά Άρθρα