Η δημοσκόπηση… των δημοσκοπήσεων για Χάρις και Τραμπ- Τι δείχνουν τα αυστηρά στατιστικά δεδομένα

 Η δημοσκόπηση… των δημοσκοπήσεων για Χάρις και Τραμπ- Τι δείχνουν τα αυστηρά στατιστικά δεδομένα

Με μόνο δύο εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα των εκλογών, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εργάζονται σκληρά για να πείσουν τους ψηφοφόρους — και να προηγηθούν στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν μια επίμονη ισοπαλία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά. Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός από το Yahoo News σχετικά με το τι μπορούν — και τι δεν μπορούν — να μας πουν οι αριθμοί για το ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.

  • Τι λένε οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή;

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να είναι οι πιο αμφίρροπες προεδρικές εκλογές στην σύγχρονη ιστορία των Η.Π.Α.

Φυσικά, μπορείς να βρεις εθνικές έρευνες που δείχνουν την Χάρις μπροστά με 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μπορείς επίσης να συνδυάσεις τις ατομικές δημοσκοπήσεις από πολιτείες-κλειδιά για να δώσεις στον Τραμπ μια δυνητικά αποφασιστική διαφορά.

  • Αλλά ο πιο συνετός τρόπος να ερμηνεύσεις τις δημοσκοπήσεις στις τελευταίες μέρες μιας μεγάλης εκλογής δεν είναι να επιλέγεις αποτελέσματα που ταιριάζουν με τις πολιτικές σου προτιμήσεις. Είναι να εξετάσεις όλους τους αριθμούς συνολικά.

Υπάρχουν μερικές διαφανείς, αξιόπιστες ιστοσελίδες που κάνουν μέσους όρους όλων — τόσο των εθνικών ερευνών όσο και των αντίστοιχων των πολιτειών-κλειδιά — ενώ ταυτόχρονα λογαριάζουν στατιστικά την ακρίβεια κάθε δημοσκόπου και τις τυχόν κομματικές τους προτιμήσεις.

Να πού βάζουν αυτές οι ιστοσελίδες την κούρσα αυτή τη στιγμή:

  • Silver Bulletin: Σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις (48.8%) προηγείται του Τραμπ (47.2%) με 1.6 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Πενσυλβάνια — που φαίνεται να είναι η καθοριστική πολιτεία — η Χάρις και ο Τραμπ είναι ισόπαλοι στο 48%.
  • FiveThirtyEight: Σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις (48.2%) προηγείται του Τραμπ (46.3%) με 1.9 ποσοστιαίες μονάδες. Στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ (47.8%) προηγείται της Χάρις (47.6%) με 0.2 ποσοστιαίες μονάδες.
  • New York Times: Σε εθνικό επίπεδο, η Χάρις (49%) προηγείται του Τραμπ (48%) με 1 ποσοστιαία μονάδα. Στην Πενσυλβάνια, η Χάρις και ο Τραμπ είναι ισόπαλοι στο 48%.

Με άλλα λόγια: είναι μια νεκρή ισοπαλία. Ακόμη και οι δύο πιο σφιχτοί προεδρικοί αγώνες των τελευταίων 65 χρόνων — Τζον Φ. Κένεντι vs. Ρίτσαρντ Νίξον το 1960 και Τζορτζ Μπους vs. Άλ Γκόρ το 2000 — δεν ήταν τόσο σφιχτοί με δύο εβδομάδες να απομένουν.

  • Ποιος κερδίζει στις κρίσιμες πολιτείες; Αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό;

Ναι. Για να κερδίσεις τις προεδρικές εκλογές στις Η.Π.Α., δεν χρειάζεται απαραίτητα να κερδίσεις την “δημοφιλή ψήφο” (δηλαδή, το συνολικό άθροισμα σε όλες τις 50 πολιτείες). Πρέπει να συγκεντρώσεις “εκλεκτορικές ψήφους” τερματίζοντας πρώτος σε ατομικές πολιτείες.

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο υποψήφιος που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους σε μια συγκεκριμένη πολιτεία την ημέρα των εκλογών θα λάβει όλες τις εκλεκτορικές ψήφους αυτής της πολιτείας, που είναι ανάλογες με τον πληθυσμό της. Όποιος τερματίσει πρώτος σε αρκετές πολιτείες για να εξασφαλίσει τουλάχιστον 270 εκλεκτορικές ψήφους — μια πλειοψηφία — κερδίζει το προεδρικό αξίωμα.

Οι εθνικές δημοσκοπήσεις — αυτές που δείχνουν τη Χάρις μπροστά με 1 ή 2 μονάδες — αντικατοπτρίζουν μόνο τη δημοφιλή ψήφο σε εθνικό επίπεδο. Για να κατανοήσεις τι μπορεί πραγματικά να συμβεί στο Εκλεκτορικό Κολέγιο, οι δημοσκοπήσεις πολιτειών-κλειδιά είναι πιο σχετικές.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι επίσης πιο δύσκολες στην εκτέλεση. Μικρά δείγματα, μεγάλα περιθώρια λάθους, αμφίβολοι (συχνά κομματικοί) δημοσκόποι. Έτσι, πρέπει να αντιμετωπίζεις τις δημοσκοπήσεις πολιτειών-κλειδιά με επιφύλαξη και (ξανά) να τις εξετάζεις συνολικά.

Και τι αποκαλύπτουν αν το κάνεις; Ότι ο αγώνας είναι … ακόμα ισόπαλος. Σύμφωνα με τους τρέχοντες μέσους όρους του Silver Bulletin, η Χάρις προηγείται οριακά στο Ουισκόνσιν (με 0.6 μονάδες), στο Μίσιγκαν (με 0.6 μονάδες) και στη Νεβάδα (με 0.5 μονάδες); ο Τραμπ προηγείται ελαφρώς περισσότερο στη Βόρεια Καρολίνα (1 μονάδα), τη Γεωργία (1.3 μονάδες) και την Αριζόνα (2 μονάδες).

Μια ισοπαλία στην Πενσυλβάνια — όπως δείχνει το Silver Bulletin — σημαίνει ότι αν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, και αν οι μέσοι όροι του σήμερα ήταν ακριβείς, η Χάρις θα έπαιρνε 257 εκλεκτορικές ψήφους και ο Τραμπ 262. Οι 19 εκλεκτορικές ψήφοι της Πενσυλβάνιας θα ήταν ο παράγοντας που θα έκρινε την κατάσταση.

  • Τι γίνεται με την ώθηση;

Η λέξη “μεγάλη” μπορεί να είναι υπερβολή — αλλά αν κάποιος έχει σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες μέρες, είναι ο Τραμπ.

Στην πραγματικότητα, όλοι οι κύριοι μέσοι όροι των πολιτειών-κλειδιά του Silver Bulletin δείχνουν περιθώρια που έχουν μετακινηθεί προς την κατεύθυνση του Τραμπ την τελευταία εβδομάδα (από 0.2 έως 0.6 μονάδες) και τον τελευταίο μήνα (από 0.4 έως 1.9 μονάδες).

  • Σε εθνικό επίπεδο, η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο Τραμπ έχει κλείσει τη διαφορά με τη Χάρις κατά περίπου μία μονάδα την ίδια περίοδο.

Για να είμαστε σίγουροι, αυτές είναι μετριοπαθείς βελτιώσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουν σταθερά εμφανιστεί σε διάφορες δημοσκοπήσεις και περιοχές υποδηλώνει ένα συγκεκριμένο αφήγημα: ότι όποια ελαφρά ώθηση είχε η Χάρις μετά την δραματική αντικατάσταση του Προέδρου Μπάιντεν στην κορυφή του Δημοκρατικού ψηφοδελτίου και “κερδίζοντας” την μία και μοναδική της συζήτηση με τον Τραμπ έχει ξεθωριάσει, και τώρα ο αγώνας επιστρέφει στη δύσκολη κατάσταση που πάντα προοριζόταν να είναι.

  • Μπορούν τα δεδομένα να μας πουν γιατί ο αγώνας είναι τόσο κοντά;

Κάπως. Πολλές δυνάμεις και παράγοντες είναι σε δράση αυτή τη στιγμή — η κατάσταση της οικονομίας, η ασυνήθιστη ημι-παράδοση και των δύο υποψηφίων, κ.λπ. Αλλά ο παράγοντας που καταγράφεται καλύτερα στις δημοσκοπήσεις είναι πιθανώς οι δημογραφικές ομάδες.

Ένα προειδοποιητικό σημείωμα πριν προχωρήσουμε. Όσο περισσότερα χωρίζεις και αναλύεις μια δημοσκόπηση σε ξεχωριστές ομάδες — κατά ηλικία, φυλή, εκπαίδευση κ.λπ. — τόσο μικρότερο (και λιγότερο αντιπροσωπευτικό) γίνεται το δείγμα σου. Το περιθώριο λάθους αυξάνεται αναλόγως.

Έτσι, είναι δύσκολο να ποσοτικοποιήσεις την ακριβή διαφορά μεταξύ Χάρις και Τραμπ μεταξύ, ας πούμε, των Λατίνων ψηφοφόρων. Ένα καθοριστικό μοτίβο έχει αναδυθεί, ωστόσο. Κατά την εποχή Τραμπ, οι Δημοκρατικοί έχουν επιδείξει καλύτερη απόδοση μεταξύ των πτυχιούχων πανεπιστημίου, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επιδείξει καλύτερη απόδοση μεταξύ των ψηφοφόρων χωρίς πτυχίο. Η εκπαίδευση είναι πλέον το κύριο σημείο πόλωσης στην πολιτική των Η.Π.Α. — ακόμη και πέρα από φυλετικές γραμμές.

Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές μεταβολές μεταξύ βασικών δημογραφικών ομάδων. Οι Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι, για παράδειγμα, εξακολουθούν να υποστηρίζουν κατά overwhelming τους Δημοκρατικούς. Αλλά η υποστήριξη του Τραμπ αυξήθηκε από περίπου 7% το 2016 σε 9% το 2020 — και θα μπορούσε να φτάσει το 15% το 2024, αν πιστέψουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι μαύροι άνδρες φαίνεται ότι είναι υπεύθυνοι για αυτήν τη μετατόπιση.

Οι Λατίνοι είναι μια παρόμοια ιστορία: η Χάρις τα πηγαίνει καλύτερα μαζί τους απ’ ότι ο Μπάιντεν πριν αποσυρθεί, αλλά όχι όσο καλά τα πήγε ο Μπάιντεν.

Σχετικά Άρθρα