NOVARTIS: Πολιτική αντιπαράθεση μετά την απόφαση για άρση προστασίας των μαρτύρων-Δεν απέκλεισε εξεταστική ο Βορίδης

 NOVARTIS: Πολιτική αντιπαράθεση μετά την απόφαση για άρση προστασίας των μαρτύρων-Δεν απέκλεισε εξεταστική ο Βορίδης

Η άρση του καθεστώς προστασίας για τους δύο τελευταίους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση, όπως και η αναστολή στο καθεστώς προστασίας τους από ποινικές διώξεις, έπειτα από εισήγηση της επίκουρης εισαγγελέως Ελένης Παπαδοπούλου στην Οικονομική Εισαγγελία, έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση. Μετά τις πανηγυρικές αντιδράσεις άμεσα εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση, αμέσως μόλις έγινε γνωστή δικαστική εξέλιξη, αλλά και την απάντηση σε υψηλούς τόνους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σήμερα υπήρξαν ακόμα νέες δηλώσεις και προαναγγελίες δικαστικών προσφυγών, όπως ο υπουργός Υγείας, που φρόντισε να ενημερώσει από του βήματος της βουλής για τις προθέσεις του, πριν πάρει σβάρνα τα κανάλια.

Στην πρώτη του κοινοβουλευτική παρέμβαση μετά την απόφαση, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «δύο συκοφάντες της σκευωρίας Novartis» και σχολίασε: «Ξέρουμε ότι είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και κ. Μαρία Μαραγγέλη. Είχαν έρθει εδώ στη Βουλή των Ελλήνων και είχαν ορκιστεί στο Ευαγγέλιο ότι δεν είναι αυτοί οι μάρτυρες και ότι δεν γνωρίζουν τίποτα εναντίον μου ούτε των υπολοίπων εννέα. Για τέτοιους ψεύτες μιλάμε. Θέλω να δηλώσω ενώπιον της Βουλής ότι θα προχωρήσω άμεσα σε όλες τις νομικές ενέργειες που μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος, τόσο για να τιμωρηθούν αυτοί οι δύο συκοφάντες όσο κυρίως για να αποκαλυφθεί ενώπιον του ελληνικού λαού ποιοι τους έβαλαν.

Είναι αδύνατο να πιστέψω και δεν πιστεύει κανένας μας, είπε ο υπουργός Υγείας, «ότι δύο τέτοια ανθρωπάκια, ξαφνικά ξύπνησαν και είπαν αυτά τα τερατώδη ψεύδη. Είναι προφανές ότι κάποιοι τους έβαλαν και από σήμερα ξεκινάει η προσπάθεια να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό ποιοι είναι αυτοί που του έβαλαν και για ποιους πολιτικούς σκοπούς. Και αυτοί πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια της πραγματικής διαλεύκανσης της σκευωρίας Novartis. Τώρα ξεκινάει η προσπάθεια να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι τους έβαλαν», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτικές δηλώσεις του.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Όλη η Ελλάδα γνώριζε, 24 ώρες μετά την αποστολή του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων το 2008, ότι οι τρεις τότε προστατευόμενοι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος ήταν ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, η κ. Μαρία Μαραγγέλη και ο κ. Νίκος Μανιαδάκης. Το ξέραμε όλοι, είχε γραφτεί στον Τύπο σε 24 ώρες. Τα ονόματά τους είχαν διαρρεύσει από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς σε 24 ώρες.

Το λέω γιατί ακούω και το επιχείρημα ότι πλήττεται, λέει, ο θεσμός του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος από τη χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Δηλαδή, όταν διέρρεαν τα ονόματα ή όταν έγραφε το Documento (σ.σ. η εφημερίδα) μια μέρα πριν τις καταθέσεις τους ή όταν ήρε το καθεστώς προστασίας η κυρία Τουλουπάκη στον κύριο Μανιαδάκη -του ασκούσε δίωξη για την οποία αθωώθηκε- δεν πλήττεται ο θεσμός; Ή όταν δεχόντουσαν ανθρώπους να καταθέτουν που τελικά οδήγησαν στην αθώωση και των 10 κατηγορουμένων, δεν επλήγη ο θεσμός;».

«Δεν είναι το τέλος, είναι όμως η αρχή του τέλους. Υπό την έννοια ότι μετά από εξίμισι χρόνια, ολοκληρώθηκε ο έντονος και βασανιστικός αγώνας που δώσαμε να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα των συκοφαντών και να λάμψει η αλήθεια. Η λάμψη της αλήθειας έγινε με στάδια, με φάσεις. Η πρώτη και η πιο σημαντική φάση ήταν να ξεκαθαριστεί η υπόθεση για τους 10 ανθρώπους που συκοφαντήθηκαν. Και η δεύτερη φάση φυσικά ήταν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ψευδομαρτύρων, των συκοφαντών. Ενώ, η τρίτη είναι οι άνθρωποι αυτοί να μιλήσουν και να πουν ποιος τους έβαλε να πουν αυτά που είπαν», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας ότι «πίσω από τις κουκούλες κρύβεται μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός».

«Οι τέσσερις από τους 10 κατηγορούμενους, δηλαδή ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στουρνάρας κι εγώ, είχαμε ζητήσει να μάθουμε ποιοι είναι, καθώς δεν υπάρχει κάποιος λόγος να θεωρούνται μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ό,τι κι αν αυτοί είπαν αποδείχθηκε ανυπόστατο και όπως αποκαλύφθηκε στη Βουλή, πρέπει να έπεσαν και κάποια πολλά εκατομμύρια», είπε ακόμα ο κ. Λοβέρδος, σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την εξέλιξη. Ως προς το τι προηγήθηκε, «έγινε αξιολόγηση όσων συνεισέφεραν οι προστατευόμενοι μάρτυρες», σημείωσε, αναδεικνύοντας και τη σημασία, οι διατάξεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες να έχουν δικλίδες ασφαλείας. Κάτι που έγινε εφικτό με την αλλαγή θεσμικού πλαισίου «από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη -και αυτό είναι που επέτρεψε στη δικαιοσύνη να αχθεί στην κρίση στην οποία ήχθη. Δεν υπήρχε η νομική δυνατότητα, υπήρχε απόλυτη προστασία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», υπογράμμισε ο Μ. Βορίδης.

Εξάλλου, «η άρση της προστασίας συνδέεται με μια υφέρπουσα κρίση, σύμφωνα με την οποία είτε δεν εισέφερες κάτι σημαντικό είτε εισέφερες ψέματα», δήλωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία προστατευόμενων μαρτύρων δεν πρέπει να καταργηθεί. Με αφορμή, όμως, σχετική ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, παρατήρησε πως «δεν είναι δυνατόν να είναι απόλυτη αυτή η προστασία, όταν είναι προφανές ότι είναι ψευδομάρτυρες».

Ακολούθησε, εκ μέρους του υπουργού Επικρατείας, σειρά ερωτημάτων, όπως: «Δηλαδή θα έρχονται να ψευδομαρτυρούν και δεν θα έχουν καμία συνέπεια;. Οι άνθρωποι αυτοί, που «με… αγωνία κατέθεσαν για τη διαφθορά των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis και απεδείχθη πλέον ότι είναι ψευδομάρτυρες, πώς τους ήρθε η ιδέα να σηκωθούν να πουν ψέματα; Είχαν τίποτε προσωπικά με τον Σαμαρά, τον Πικραμμένο, τον Βενιζέλο ή τον Γεωργιάδη, τους είχαν κάνει κάτι κακό; Είχαν μια προσωπική έχθρα, φιλονικία, κόντρα, αντιπαράθεση;».

Για το ποινικό σκέλος είπε ότι είναι γνωστό πως «έχουν ήδη κατατεθεί μηνύσεις κατά των μαρτύρων από την εποχή που ήταν προστατευόμενοι». Επίσης, «στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης θα ερωτηθούν για όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι θα τα ερωτήσει η προανάκριση – ανάκριση».

Στο πολιτικό σκέλος και στο ερώτημα, μήπως η Νέα Δημοκρατία σκεφθεί να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, αλλά από την αντίστροφη πορεία, ο Μ. Βορίδης απάντησε: «Θα το εξετάσουμε». Αναγνώρισε, μάλιστα, ότι «θα χρειαζόταν να ακολουθηθεί μια πολιτική διαδικασία για να εξετασθεί τι έγινε σε αυτήν την υπόθεση».

Πυρά από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Για μεθόδευση με στόχο να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και ομολογημένο. Πώς να το αμφισβητήσει κάποιος όταν το έχει ομολογήσει η ίδια η εταιρεία; Εδώ είχαμε μία επιλογή που βάζει ταφόπλακα στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, έναν θεσμό που ενισχύθηκε και στην Ελλάδα με νόμο του 2014, υπήρξε σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος το 2019 και με νομοθετική παρέμβαση Φλωρίδη δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσει αυτή η διαδικασία».

«Η Novartis πληρώνει $350 εκατομμύρια στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην ΕΛΛΑΔΑ (!), και εμείς εδώ αποκαλύπτουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες με προσθήκη 57 λέξεων στον νόμο», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis είναι ακόμα μια πράξη στη συγκάλυψη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, η Νέα Αριστερά.

Όπως αναφέρει, «η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προ ολίγων μηνών, άνοιξε τον δρόμο για τη συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis.

Ένα σκάνδαλο για το οποίο το αμερικανικό Δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα. Όμως για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο “σκευωρία”», τονίζει η Νέα Αριστερά και καταλήγει: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το κράτος δικαίου στη χώρα μας, καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλουν στη διερεύνηση ενός σκανδάλου».

Σχετικά Άρθρα