Χεζμπολάχ: Ανασύνταξη διοίκησης πίσω από τις συντονισμένες επιθέσεις “βλέπουν” στρατιωτικοί αναλυτές

 Χεζμπολάχ: Ανασύνταξη διοίκησης πίσω από τις συντονισμένες επιθέσεις “βλέπουν” στρατιωτικοί αναλυτές

Η αύξηση των εκτοξεύσεων πυραύλων από την Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ την Πέμπτη, αντανακλά την αποκατάσταση του συστήματος «διοίκησης και ελέγχου», το οποίο είχε παραλύσει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι οργανωμένες εκτοξεύσεις πυραύλων, χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα σιλό ταυτόχρονα προς μία κατεύθυνση γίνεται παράλληλα με την αναζωπύρωση των μαχών σε περιοχές στις οποίες ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει την είσοδο και την καταστροφή γειτονιών, συμπεριλαμβανομένου του άξονα Άιτα αλ-Σαάμπ.

Η Χεζμπολάχ επανέλαβε την εκτόξευση μεγάλων ομοβροντιών ρουκετών προς τα ισραηλινά βάθη, που εκτείνονται από συνοριακές πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς μέχρι την περιοχή της Χάιφα, κάτι που επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός με ανακοίνωση του την Πέμπτη. Όπως ανακοίνωσαν εκτοξεύτηκαν 50 πύραυλοι σε 2 (δυο) λεπτά.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η εκτόξευση αυτού του αριθμού πυραύλων σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα ή σε έναν μόνο στόχο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δωμάτιο επιχειρήσεων που συντονίζει και κατευθύνει τις ομάδες μάχης στο έδαφος. Επισήμαναν δε ότι αυτό φέρει ενδείξεις ότι η Χεζμπολάχ έχει αποκαταστήσει το σύστημα διοίκησης και ελέγχου μετά από τις πολλαπλές απώλειες που υπέστησαν τα ηγετικά της στελέχη.  

Η Χεζμπολάχ δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των πυραύλων και τις λεπτομέρειες των εκρήξεων, αλλά είπε μόνο ότι βομβάρδισε την πόλη Ναχαρίγια με έναν πολύ μεγάλο πύραυλο, μια πόλη που πάντα γλίτωνε από τη στοχοποίηση στην αρχή του πολέμου, και συχνά πέφτουν ρουκέτες στα περίχωρά της, αφού το Ισραήλ στοχεύει τα περίχωρα της Τύρου, σύμφωνα με τους μη δηλωμένους κανόνες εμπλοκής ασφαλείας, αλλά γνωστούς και στις δύο πλευρές.

Η στοχοποίηση της Ναχαρίγια έγινε την Πέμπτη, μετά από εκτεταμένη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης της Τύρου, και οι προειδοποιήσεις που προηγήθηκαν ώθησαν τις μισές κατοικημένες γειτονιές της παλιάς πόλης να εκκενωθούν.

  • Το Κόκκινο Άστρο του Δαβίδ (ο Ισραηλινός Ερυθρός Σταυρός) ανέφερε ότι τα συνεργεία του παρείχαν ιατρική περίθαλψη σε τρία άτομα που τραυματίστηκαν από θραύσματα στην περιοχή της Δυτικής Γαλιλαίας και τα μετέφεραν στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλιλαίας στη Ναχαρίγια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακοίνωση της Χεζμπολάχ για τον βομβαρδισμό της Ναχαρίγια δεν διευκρίνισε στρατιωτικές τοποθεσίες, όπως συνηθίζεται. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίσης τον βομβαρδισμό «της κατεχόμενης πόλης Σαφέντ με μεγάλο αριθμό πυραύλων», χωρίς να διευκρινίσει στρατιωτικές τοποθεσίες, κάτι που είναι αξιοσημείωτο μετά την εκτεταμένη ισραηλινή στόχευση και της Ναμπατίγια, αν και σε μεταγενέστερες ανακοινώσεις της ανακοίνωσε την εκτόξευση πυραύλων σε στρατιωτικές τοποθεσίες βόρεια της Χάιφα και άλλες στο Μασκάφ Αμ, την Κιριάτ Σμόνα και άλλες πόλεις και αποικίες.

Αυτή η μετατόπιση των πυραυλικών βομβαρδισμών, η οποία ενέχει διάσταση ασφαλείας, ώθησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας να εκδώσει οδηγίες προς τους κατοίκους να «ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις σε κατοικημένες περιοχές, να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις, να μένουν κοντά σε ασφαλή μέρη και να συμμορφώνονται με τις ειδοποιήσεις της Διοίκησης του Εσωτερικού Μετώπου».

  • Το Ισραήλ απάντησε στους στόχους αυτούς με την έκδοση ανακοίνωσης στην οποία ο στρατός κάλεσε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου να «αποφύγουν να ταξιδέψουν νότια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στους ελαιώνες τους», λέγοντας ότι «οι περιοχές αυτές εξακολουθούν να θεωρούνται επικίνδυνες ζώνες μάχης».

Η πυραυλική κλιμάκωση έρχεται παράλληλα με την εντατικοποίηση των μαχών στο νότιο Λίβανο, με αναζωπύρωση των μαχών στον άξονα Άιτα αλ Σαάμπ, τρεις ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός μετέδωσε πλάνα από την καταστροφή των γειτονιών του, μια στρατηγική που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εφαρμόζει στις περιοχές στις οποίες εισέρχεται στην άκρη των συνόρων στο νότο.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της ενεπλάκησαν σε «βίαιες συγκρούσεις στην πόλη Άιτα αλ Σαάμπ» και επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι οι μαχητές χρησιμοποίησαν διάφορους τύπους πολυβόλων και ρουκετών σε αυτές τις μηδενικού βαθμού συγκρούσεις. Όταν ένα άρμα μάχης Merkava επενέβη για να υποστηρίξει τις ισραηλινές δυνάμεις, «στοχοποιήθηκε από κατάλληλα όπλα», με αποτέλεσμα να «καεί και να σκοτωθεί και να τραυματιστεί το πλήρωμά του».

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι «σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της αντίστασης και του ισραηλινού στρατού, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών με φώσφορο που κάλυπταν τα ανατολικά προάστια της Αλ Ταϊμπεθ», ενώ οι βομβαρδισμοί επεκτάθηκαν στον ποταμό Λιτάνι και στην πόλη Ντιρμιμάς.

Σχετικά Άρθρα