Γεωργιάδης για την υπόθεση “Novartis”: “Θα αποκαλύψουμε ποιοι έστησαν τη σκευωρία”

 Γεωργιάδης για την υπόθεση “Novartis”: “Θα αποκαλύψουμε ποιοι έστησαν τη σκευωρία”

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024, στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24, σχολίασε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας για άρση στο καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων για την υπόθεση της “Novartis”, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη χαρά και έκπληξη» τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Θεωρώ ότι ήταν μία δίκαιη απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας, κυρίως, διότι, από τη στιγμή που αθωωθήκαμε και οι 10, είχε αποδειχθεί η ψευδορκία των ανθρώπων αυτών. Πιστεύω ότι πρέπει η δικαιοσύνη να αφήνει την αλήθεια να λάμπει, και αυτό έγινε, στο τέλος, στην προκειμένη περίπτωση».

Οι νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis

Αξίζει να αναφερθεί πως οι νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis εκκινούν με την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, να αρθεί το καθεστώς προστασίας των δύο «προστατευόμενων» μαρτύρων.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από την εισήγηση της Επίκουρης Οικονομικής Εισαγγελέως, Ελένης Παπαδοπούλου, που έγινε δεκτή από την αρμόδια Εισαγγελική λειτουργό, οι δύο μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων είχαν εμπλακεί πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας, παύουν να τελούν υπό το καθεστώς προστασίας που τους είχε χορηγηθεί από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα, ανακλήθηκε και η πράξη χαρακτηρισμού τους ως «μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος».

Α. Γεωργιάδης: Έχει ήδη κινηθεί δικαστική διαδικασία κατά των μαρτύρων

«Έχουμε ήδη κινηθεί δικαστικά, απλώς η αγωγή μας και η μήνυσή μας είχε τεθεί στο αρχείο λόγω της προστασίας των μαρτύρων. Εφόσον ήρθη η προστασία, ο δικηγόρος μου έχει ήδη λάβει εντολή να κάνει τις νομικές ενέργειες. Και η κυρία Μαραγγέλη και ο κύριος Δεστεμπασίδης θα οδηγηθούν στο δικαστήριο και, με θεσμικό τρόπο, θα λογοδοτήσουν για τα ψέματά τους».

«Έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η απόφαση αυτή πλήττει τον θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα. Είναι βαθιά υποκριτική αυτή η δήλωση και θέλω να εξηγήσω το γιατί. Φτιάχνεις το θεσμό του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και δίνεις ποινική και αστική ασυλία σε κάποιους ανθρώπους, με σκοπό τη διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων.
Η Εισαγγελέας Διαφθοράς τότε, η κυρία Τουλουπάκη, έδωσε το καθεστώς αυτό σε τρεις ανθρώπους: στον κύριο Δεστεμπασίδη, στη κυρία Μαραγγέλη και στον κύριο Μανιαδάκη.

·         Πρώτο φάουλ:. Με το που φτάνει η υπόθεση στη Βουλή, την επόμενη μέρα, ξέραμε τα ονόματα και των τριών. Μόνο η δικαιοσύνη μπορούσε να είχε διαρρεύσει τα ονόματα, κανείς άλλος. Είναι σοβαρή αντιμετώπιση του θεσμού να διαρρέει η δικαιοσύνη τα ονόματα των προστατευμένων μαρτύρων σε 24 ώρες;  

·         Δεύτερο φάουλ: Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να άρει την προστασία των μαρτύρων πλήττει το θεσμό. Όταν η κυρία Τουλουπάκη ήρε την προστασία από τον κύριο Μανιαδάκη, ενός εκ των τριών μαρτύρων, και του άσκησε δίωξη έπληττε το θεσμό του προστατευόμενου μάρτυρα; Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ;

·         Τρίτο φάουλ: Τι πλήττει περισσότερο το θεσμό; Η απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας να μας δώσει, επιτέλους, τη δυνατότητα να βρούμε το δίκιο μας ή ότι οι καταγγελίες που έκαναν αυτοί κατά δέκα προσώπων απεδείχθησαν και οι δέκα ψευδείς;».

«Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία της υποθέσεως. Τους ανθρώπους αυτούς κάποιος τους βρήκε και τους εργαλειοποίησε. Εκμεταλλεύτηκαν τον θεσμό του δημοσίου συμφέροντος και προσπάθησαν να αλλοιώσουν το Πολίτευμα. Θυμάστε που είχε πει ο κύριος Πολάκης «να βάλουμε έναν – δυο φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές;». Αυτός, κατά τη γνώμη μου, ήταν ο πραγματικός στόχος. Άρα, εδώ πρέπει να βρούμε, με αποδεδειγμένα στοιχεία, σε μια δικαστική διαδικασία, ποιος ή ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της ιστορίας και μετά να τους πιάσουμε. Το ιστορικό γεγονός εδώ είναι ότι έχουμε την ευκαιρία να αποκαλύψουμε στον ελληνικό λαό ποιοι έστησαν τη σκευωρία», τόνισε καταλήγοντας ο υπουργός Υγείας.

Τι συνέβη και φτάσαμε στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων

Την άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο μαρτύρων είχαν ζητήσει τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και υπογράφεται από την κυρία Ελένη Γ. Παπαδοπούλου (και το οποίο έχει αποδέκτη την Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτα Φακού), τα πραγματικά στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Μ. Μαραγγέλη, γραμματέας του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis Hellas, Κωνσταντίνου Φρουζή, εντάχθηκε στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017 και έναν χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο ίδιο πρόγραμμα και ο Φ. Δεστεμπασίδης, στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές καθώς κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους μεγάλης απάτης στα ΗΑΕ.

Όπως είναι γνωστό, συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα είχαν κατηγορηθεί από τους «προστατευόμενους μάρτυρες» για διακίνηση παράνομων χρημάτων της φαρμακοβιομηχανίας και ελέγχθηκαν από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς, χωρίς να αποδειχθεί τίποτα από τους ισχυρισμούς των μαρτύρων.

Με τη χθεσινή απόφαση, τα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση Novartis έχουν τη δυνατότητα να στραφούν νομικά κατά των δύο πρώην «προστατευόμενων μαρτύρων».

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με την τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, άνοιξε τον δρόμο για την άρση του καθεστώτος της προστασίας μαρτύρων όταν –κατά την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα– διαφοροποιούνται ή εκλείπουν οι λόγοι επιβολής του.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελέως «ταφόπλακα για τον σημαντικό θεσμό της προστασίας μαρτύρων». Εκπρόσωποι του κόμματος υπογραμμίζουν πως ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, γιατί  προάγει την απονομή δικαιοσύνης, ειδικά σε υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος.

«Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων (και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική δικαιοσύνη) η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής», επισημαίνει σε δηλώσεις του το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σχετικά Άρθρα