Bild: Γιατί η Ινδία μπλόκαρε την ένταξη της Τουρκίας στους BRICS

 Bild: Γιατί η Ινδία μπλόκαρε την ένταξη της Τουρκίας στους BRICS

Η Ινδία φαίνεται πως έβαλε τέλος στα σχέδια του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για ένταξη της χώρας του στην ομάδα BRICS, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild. Ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην διπλωμάτης και νυν αναλυτής, μίλησε στη γερμανική εφημερίδα και αποκάλυψε ότι η Τουρκία είχε υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνέντευξης Τύπου στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, το θέμα της ένταξης της Τουρκίας δεν εξετάστηκε, γεγονός που προκάλεσε απορία και ερωτήματα σε πολλούς παρατηρητές.

Η αιτία, σύμφωνα με τον Τούρκο αναλυτή είναι η Ινδία, η οποία μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης, την οποία είχε προαναγγείλει τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκαλύπτοντας ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS.

Στην ομιλία του στην «Εκτεταμένη Σύνοδο BRICS+» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των BRICS, ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Ως Τουρκία, είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογό μας με την οικογένεια BRICS, με την οποία έχουμε αναπτύξει στενές σχέσεις τη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του win-win».

Μιλώντας στην Bild, ο Ουλγκέν δήλωσε ότι ο Ερντογάν ήθελε να συμμετάσχει σε μια συμμαχία με τον Πούτιν για να ενισχύσει τη «στρατηγική αυτονομία» της Τουρκίας.

Τι είναι οι BRICS

Οι BRICS – μια ιδέα που επινοήθηκε εντός της Goldman Sachs πριν από δύο δεκαετίες για να περιγράψει την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και άλλων μεγάλων αναδυόμενων αγορών – είναι σήμερα μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας. Διακηρυγμένος στόχος των BRICS είναι να ενισχυθεί η φωνή του Παγκόσμιου Νότου.

Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει τους BRICS για να αποδυναμώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της ως ηγέτης του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Η Ινδία διεκδικεί επίσης την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, δεν θέλει οι BRICS να εξελιχθούν σε ένα ρητά αντιδυτικό όργανο.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS συγκρούεται με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο’Νιλ, ο οποίος επινόησε τον όρο BRIC το 2001, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη λέσχη BRICS όσο η Κίνα και η Ινδία παραμένουν τόσο διχασμένες. 

«Μου φαίνεται ότι πρόκειται βασικά για μια συμβολική ετήσια συνάντηση όπου σημαντικές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα θορυβώδεις όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, μπορούν βασικά να συγκεντρωθούν και να τονίσουν πόσο καλό είναι να είναι μέρος σε κάτι που δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι αρκετά καλή» δήλωσε ο Τζιμ Ο’Νιλ στο Reuters. 

Σχετικά Άρθρα