Νεκρά βρέφη/Νέα στοιχεία: Τρία από τα πέντε πέθαναν από διάμεση πνευμονίτιδα-Πώς μπορεί να προκλήθηκε

 Νεκρά βρέφη/Νέα στοιχεία: Τρία από τα πέντε πέθαναν από διάμεση πνευμονίτιδα-Πώς μπορεί να προκλήθηκε

Οι αστυνομικές αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση του θανάτου των πέντε βρεφών, καθώς οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με γοργό ρυθμό. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η πνευμονίτιδα, μια νόσος που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον δύο από τα πέντε βρέφη. Συγκεκριμένα, αφορά το πρώτο παιδί της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, που απεβίωσε τον Ιούνιο του 2022, καθώς και το μωρό μιας φίλης της, το οποίο πέθανε τον Φεβρουάριο του 2021.

Από την πλευρά τους, οι Αρχές διεξάγουν ενδελεχή έρευνα συγκρίνοντας τις περιπτώσεις των βρεφών με τις περιγραφές της Ειρήνης να θεωρούνται κομβικές για τη λύση του μυστηρίου, καθώς ήταν παρούσα και στους πέντε θανάτους.

Τι είναι η «διάμεση πνευμονίτιδα»

Ο Κωνσταντίνος Δούρος, καθηγητής παιδιατρικής πνευμονολογίας, μίλησες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για το τι είναι η διάμεση πνευμονίτιδα.

«Είναι μπλεγμένος ο όρος. Είναι περιγραφικός και δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου. Δείχνει δηλαδή κάποιες βλάβες αλλά αυτές οι βλάβες δεν δημιουργούνται από μία συγκεκριμένη αιτία αλλά από πολλές. Δεν έχουμε την αιτία. Είναι μία πρώτη προσέγγιση μέχρι να φτάσει στην αιτία. Είναι σαν να λέμε αιτία θανάτου ανακοπή καρδιάς αλλά πρέπει να δούμε από τι δημιουργήθηκε».

Συμπλήρωσε πως «Θα μπορούσε να έχει μία παθολογία και ένας άλλος λόγος είναι να έχει πάθει μία βαριά λοίμωξη που έχει χτυπήσει τον πνεύμονα. Ένας άλλος λόγος είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Υπάρχουν μικρά βρέφη που κοιμούνται δεν ξυπνούν ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία μπορεί να οδηγήσει σε αυτό. Μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή οποιαδήποτε τοξικής ουσίας ή ναρκωτικών».

Η αιτία θανάτου του δεύτερου μωρού της Ειρήνης

Μέσα σε λίγους μήνες η Ειρήνη Μπουρτζούκου έμεινε ξανά έγκυος. Με το δεύτερο παιδί που έφερε στον κόσμο δέθηκε -όπως λέει- περισσότερο. Οι δυσκολίες και η νοσηλεία του μωρού για έναν μήνα στο Αγία Σοφία τις έφερε πιο κοντά με τη νεαρή μητέρα να καταγράφει με το κινητό της κάθε εξέταση που της έκαναν οι γιατροί.

«Τράβαγα βίντεο και της μίλαγα γιατί ήταν ένα παιδί πανέξυπνο. Το έλεγαν και στο νοσοκομείο. Την τράβαγα βίντεο για να της δείξω όταν μεγαλώσει τι τράβαγα για εκείνη», έχει πει η ίδια.

Η μητέρα ήταν παρούσα και στο τελευταίο επεισόδιο του μωρού λίγο πριν καταλήξει. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα η καρδούλα του είχε σταματήσει. Ο θάνατος αποδόθηκε σε καρδιακή ανακοπή που μάλλον σχετίζεται με τις επιληπτικές κρίσεις που ανέφερε η μητέρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, στο αίμα βρέθηκαν φάρμακα συμβατά με την φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία.

Στο ίδιο έργο θεατές οι γιατροί του Αγία Σοφία καθώς με την ίδια ακριβώς συμπτωματολογία είχαν νοσηλεύσει και την αδελφή της Ειρήνης πριν 9 χρόνια η οποία κατέληξε λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο της. Τότε ήταν που έπεσε στο τραπέζι και ο γονιδιακός έλεγχος που άρχισε άμεσα με την εισαγγελική παρέμβαση.

Η αδελφή της Ειρήνης είχε πεθάνει από διάμεση πνευμονίτιδα

Η ελληνική αστυνομία από το 2023 όταν είχε δημιουργηθεί το θέμα με τα δύο παιδιά της 24χρονης Ειρήνης, είχε κάνει μία ενδελεχή έρευνα τι είχε συμβεί, βάζοντας στα δεδομένα της και τον θάνατο της αδελφής της.

Σήμερα ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA αποκάλυψε πως και ο θάνατος της αδελφής της Ειρήνης οφείλεται σε διάμεση πνευμονίτιδα. Η αδελφή της Ειρήνης πέθανε στο Άργος το 2014, με την 24χρονη τότε να είναι στη ηλικία των 2 ετών κι όχι νεογέννητη, όπως είχε πει σε παλαιότερη αναφορά της και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο να επισημαίνει την συγκεκριμένη διαφορά.

Διάμεση πνευμονίτιδα η αιτία θανάτου των δύο πρώτων παιδιών στην Αμαλιάδα

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Βασίλη Λαμπρόπουλο, είναι συγκλονιστικά τα ευρήματα από την σύνδεση του θανάτου του μωρού που πέθανε το 2021 στα χέρια της Ειρήνης με τον θάνατο του πρώτου παιδιού της το 2022, αφού και τα δύο βρέφη κατέληξαν από διάμεση πνευμονίτιδα.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που το μωρό που απεβίωσε το 2021 έμεινε με την 24χρονη, με λίγες ώρες μετά να καταλήγει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, για τον θάνατο του τέταρτου μωρού που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2024 είναι νωρίς να βγει επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, αφού εκκρεμούν οι ιστολογικές εξετάσεις.

Το δεύτερο παιδί της Ειρήνης έφυγε επίσης από διάμεση πνευμονίτιδα.

Στο σκοτάδι παραμένει η οικογένεια για τα αίτια θανάτου του Παναγιώτη

Οι συγγενείς του 15 μηνών Παναγιώτη που έχασε τη ζωή του στις 5 Αυγούστου παραμένουν στο σκοτάδι σχετικά με τα αίτια του θανάτου του, καθώς ο τεράστιος φόρτος εργασίας στα δύο εργαστήρια που κάνουν ιστολογικές εξετάσεις είναι πολύ μεγάλος.

Σύμφωνα με το MEGA οι ιστολογικές εξετάσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν να γίνονται, δεν έχουν παραδοθεί στους αρμόδιους παθολογοανατόμους της Αθήνας.

Η εξομολόγηση της 24χρονης Ειρήνης – «Είχα δεσμό με την κουμπάρα»

Η 24χρονη Ειρήνη από την Αμαλιάδα που βρέθηκε μάρτυρας στους θανάτους 5 βρεφών προχώρησε σε μια προσωπική εξομολόγηση για τη ζωή της, τον τρόπο που χάθηκαν τα παιδιά, αλλά και για τη σχέση που διατηρούσε με τη γυναίκα που διαδίδει δημόσια υπόνοιες εις βάρος της.

Η νεαρή κοπέλα μίλησε στην εκπομπή «Open Τώρα» και αναφέρθηκε στην Κατερίνα, την κουμπάρα της, που έχασε το παιδί της το 2021 και η Ειρήνη ήταν μάρτυρας. Η μητέρα του νεκρού βρέφους τότε δεν ανέφερε κάτι εις βάρος της 24χρονης, αλλά σήμερα βγαίνει στην τηλεόραση και αφήνει υπόνοιες.

Η Ειρήνη, λοιπόν, ξεκαθάρισε ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τη συγκεκριμένη γυναίκα που ήταν και κουμπάρα της, ενώ δήλωσε απορημένη για τον λόγο που συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο σήμερα.

«Μετά από κάτι χρόνια με θυμήθηκε εμένα;», είπε και πρόσθεσε ότι «μείναμε αρκετό καιρό, μέχρι που με έφτασαν σε σημείο να σηκωθώ να φύγω από το σπίτι μου, δηλαδή. Είχαμε σχέση για λίγο και εκείνη είχε σχέση και με ένα αγόρι που έβγαιναν».

Επίσης, ανέφερε πως ο πατέρας του παιδιού της κουμπάρας είναι πλέον ο πατριός της.

«Είχε χωρίσει αρκετό καιρό πριν τον άνδρα που έκανε το παιδί. Είναι ο πατριός μου» είπε και σημείωσε: «Ο κύριος με τη γυναίκα έχουν ένα άλλο παιδάκι, το πρώτο που απέκτησαν. Αυτό το παιδάκι ζει και το μεγαλώνει ο άνδρας. Αυτή είναι η κουμπαριά που έχουμε».

Στη συνέχεια, ανέφερε για την κουμπάρα της και πρώην σύντροφό της: «Η συγκεκριμένη κυρία υποτίθεται ότι με υποστήριζε. Πέρυσι έλεγε άλλα και φέτος βγήκε και είπε άλλα. Γιατί με κατηγορείς; Τι σου έκανα;».

Το χρονικό του θανάτου των βρεφών

Ακολουθούν οι θάνατοι των βρεφών στους οποίους ήταν μάρτυρας η 24χρονη και ο λόγος που έφυγαν από τη ζωή:

06/02/2014: Αδερφή της, 18 μηνών – Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού συστήματος

04/02/2021: Κόρη της κουμπάρας της, 6 μηνών – Πνευμονίτιδα

19/06/2022: Πρώτο της παιδί, 19 ημερών – Πνευμονίτιδα

17/10/2023: Δεύτερο παιδί της, 60 ημερών – Ανακοπή καρδιάς

05/08/2024: Γιος συγκατοίκου της, 15 μηνών – Άγνωστο αίτιο

Σχετικά Άρθρα