Φλωρίδης για βία ανηλίκων: Ανάγκη αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης, κυρίως των γονέων

 Φλωρίδης για βία ανηλίκων: Ανάγκη αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης, κυρίως των γονέων

Στο ανησυχητικό φαινόμενο της έξαρσης της βίας των ανηλίκων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανάγκη αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης, κυρίως των γονέων, ενώ για τους ανηλίκους σημείωσε ότι θα εφαρμοστούν και αναμορφωτικά προγράμματα, όπως η ένταξη σε ομαδικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, προκειμένου να ξεφύγουν από την εγκληματικότητα.

«Επιτυχημένο σύστημα είναι αυτό που προλαμβάνει, που αποτρέπει κάποιον από το να εγκληματίσει. Πρέπει προηγουμένως να σε προειδοποιήσει, να σου δημιουργήσει τη βεβαιότητα ότι αν παρανομήσεις θα έχεις συνέπειες, ότι θα έρθεις αντιμέτωπος με μια τιμωρία ανάλογη με την πράξη σου. Στη Γερμανία, η αναλογία φυλακισμένων προς κατοίκους είναι η καλύτερη στην Ευρώπη γιατί οι ποινές πάνω από ένα χρόνο σε οδηγούν στη φυλακή και αυτό σε αποτρέπει από το να παρανομήσεις. Εμείς, φτιάξαμε το σύστημα κατά τέτοιον τρόπο ώστε δεν  υπήρχαν συνέπειες ή  είχαμε τις ελάχιστες επιπτώσεις. Πλέον, με τη συνειδητοποίηση ότι οι ποινές θα επιβάλλονται, αυτό αλλάζει», τόνισε.

«Διεθνές και σύνθετο φαινόμενο»

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι  διεθνές και σύνθετο φαινόμενο. Η προστασία των ανηλίκων οφείλει να εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα και να συμμετέχουν η οικογένεια, το σχολείο, το κράτος ενώ είναι σημαντική και η συμμετοχή της Αστυνομίας αλλά και η παρέμβαση της δικαιοσύνης,  με προσοχή, όπου χρειάζεται υποστήριξη το παιδί και με μέριμνα στο ποια είναι τα αναμορφωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

«Αναμορφωτικά μέτρα και κοινωφελής εργασία»

«Μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά, να τα γλιτώσουμε από το να εξελιχθούν από παραβάτες σε παρανόμους. Η ΕΛ.ΑΣ. καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Υπάρχει ένα δίκτυο υποστήριξης των παιδιών και στο εσωτερικό της αλλά και δίπλα της με ειδικούς ψυχολόγους. Επίσης, ψηφίσαμε και θα εφαρμόσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Αθλητισμού, ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου, δίνεται η δυνατότητα στον δικαστή ανηλίκων να επιβάλλει αναμορφωτικά μέτρα και να οδηγήσει τον ανήλικο παραβάτη σε κοινωφελή εργασία, όπως για  παράδειγμα να συμμετάσχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Αντίστοιχη συνεργασία υπάρχει και με το Υπουργείο Πολιτισμού όπου στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας, ένας νέος που έχει μουτζουρώσει ένα μνημείο θα μπορεί να δουλέψει με τους συντηρητές για τον καθαρισμό του».

«Επιεικείς οι ποινές για την παραμέληση ανηλίκων»

«Ο κώδικας προβλέπει ποινές για την παραμέληση ανηλίκων, αλλά είναι επιεικείς και δεν επιβάλλονται εύκολα από τον δικαστή. Όταν η συμπεριφορά του γονιού καταλήγει να είναι σε βάρος του παιδιού το οποίο οδηγείται στο έγκλημα, πρέπει να έχουν κυρώσεις οι γονείς».

«Σημαντικά τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας»

«Επίσης, είναι σημαντικά τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας για την ανάκτηση της δυνατότητας του σχολείου να εκπληρώνει το σκοπό του. Το κινητό στην τσάντα δεν είναι απλά μια τυπική πράξη, βοηθά πραγματικά το παιδί να μάθει γράμματα, να είναι απερίσπαστο αλλά και να κοινωνικοποιείται στο διάλειμμα. Παράλληλα, φέτος, το Υπουργείο διπλασίασε τους ψυχολόγους που υπηρετούν στα σχολεία ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περαιτέρω».

«Συνεργασία Δήμων, σχολείων, κράτους και Συλλόγων Γονέων»

«Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συνέργεια μεταξύ πολιτείας, δήμων, σχολείων και συλλόγων γονέων. Πρέπει να ανακτήσει ο δάσκαλος τον έλεγχο της τάξης. Όταν οι τάξεις έχουν παραλύσει γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν κανόνες, θα παρατηρούνται και φαινόμενα βίας ανηλίκων. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες και πως πρέπει να τηρούνται».

«Κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προβολή βίας από τα social media»


«Υπάρχουν δύο κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την προβολή της βίας από τα social media. Η πρώτη αφορά την  παρέμβαση του πρωθυπουργού προκειμένου να τεθεί έλεγχος σε αυτές τις πλατφόρμες , σε σχέση με την παραβατικότητα, πανευρωπαϊκά .Εφόσον η Ε.Ε. το αποφασίσει, μπορεί να το αντιμετωπίσει συντεταγμένα. Επίσης, υπάρχει η  πρόταση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Παπαστεργίου για ενημέρωση των γονέων σχετικά με το πως μπορούν να επιβάλλουν μπλοκ στα κινητά των παιδιών ώστε να μην μπαίνουν σε επικίνδυνες εφαρμογές».

Σχετικά Άρθρα