Οικονομική Εισαγγελία: Αναστέλλεται το καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες της Novartis- Πολιτικές αντιδράσεις

 Οικονομική Εισαγγελία: Αναστέλλεται το καθεστώς προστασίας στους μάρτυρες της Novartis- Πολιτικές αντιδράσεις

Με απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας, αναστέλλεται κάθε προστασία που υπήρχε στους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis και έτσι μπορούν να στραφούν εναντίον τους δικαστικά, όλα τα πρόσωπα, πολιτικά και μη, για τα οποία κλήθηκαν να καταθέσουν. Πρόκειται για τους μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», οι οποίοι είναι και οι δύο οι μόνοι που συνέχιζαν μέχρι σήμερα να είναι υπό προστασίας.

Η κρίση περί ανατροπής των μέχρι τώρα δεδομένων ήρθε ύστερα από συνεχείς αιτήσεις ενδιαφερόμενων προσώπων και τελικά η εισαγγελική εισήγηση για άρση της προστασίας έγινε δεκτή από την αρμόδια εισαγγελική λειτουργό. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα γίνει γνωστή η πραγματική ταυτότητας τους, ενώ σε βάρος τους θα μπορούν να στραφούν όσοι έχουν έννομο συμφέρον και θεωρούν ότι ζημιώθηκαν από τις καταθέσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ως αποδέκτες δώρων είχαν κατονομαστεί πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και άλλα πρόσωπα. Ως προς τα πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο, καθώς κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους.

Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα είχε καταθέσει μόλις τον Ιούλιο αίτηση ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας αυτών και την ανάσυρση της εναντίον τους εγκλήσεώς του για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι αντιδράσεις

Για απόφαση-σταθμό της Δικαιοσύνης που «βγάζει της κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας Novartis», κάνει λόγο ο Παύλος Μαρινάκης.

Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνει ότι η απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας προέκυψε από την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων, που ισχύει από 1η Μαΐου 2024.

«Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση- σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis. Η Δημοκρατία μας είναι ανθεκτική. Η αλήθεια θα λάμψει» καταλήγει ο Παύλος Μαρινάκης.

Ολόκληση η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:

«Μεταξύ των βασικών αλλαγών που εισηγήθηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ψηφίστηκαν στη Βουλή των Ελλήνων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ήταν και η τροποποίηση του άρθρου 218 για το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων και συγκεκριμένα η προσθήκη της παραγράφου 7, η οποία ισχύει από 1η Μαΐου 2024 και προβλέπει ότι:

«Η προσφορότητα και η αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας εξετάζονται διαρκώς από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος δύναται, οποτεδήποτε, σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί με διάταξή του να τα τροποποιήσει ή να τα ανακαλέσει ή σε διαφορετική περίπτωση να εισηγηθεί την τροποποίηση ή την ανάκλησή τους, όταν κατά την κρίση του διαφοροποιηθούν ή εκλείψουν οι λόγοι επιβολής τους».

Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα μια απόφαση- σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis.

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της δικαιοσύνης για άρση της ανωνυμίας από τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis εκφράζει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Novartis», τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς. Και συνεχίζει: «Θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της αθλιότητας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την εξέλιξη. Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Μέχρι τέλους. Για όλα- και για όλους!»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, με «αίσθημα δικαίωσης και υπερηφάνειας» και με αφορμή την εξέλιξη στην υπόθεση Novartis με την αποκάλυψη των δυο μαρτύρων, αναφέρεται στη σημασία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα ως κράτος δικαίου.

Σε ανάρτησή του, τονίζει ότι επέλεξε να εμπιστευτεί τη δικαιοσύνη χωρίς να χρησιμοποιήσει βουλευτικά προνόμια για να προστατευθεί, και ότι η πορεία αυτή, παρά τις δυσκολίες, οδήγησε στην αλήθεια να λάμψει.

Η ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Είναι μία ημέρα δικαίωσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media, o Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά την απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να άρει την προστασία για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

«Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Και πρόσθεσε: «Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη:

«Η σημερινή απόφαση της Οικονομικής Εισαγγελίας να αφαιρέσει -επιτέλους- την προστασία από τους δύο συκοφάντες, που ψευδώς κατηγόρησαν και εμένα και άλλους 9 συναδέλφους μου για τη Novartis, είναι μία ημέρα δικαίωσης. Όμως το προσωπικό στοιχείο υποχωρεί μπροστά στο συμφέρον της Δημοκρατίας. Το μείζον εδώ δεν είναι να τους τιμωρήσουμε, αυτά θα τα αποφασίσει η Δικαιοσύνη με θεσμικό τρόπο. Το μείζον εδώ είναι να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν, διότι αποκλείεται μόνοι τους να σκέφθηκαν τέτοια τερατώδη ψεύδη. Η διαλεύκανση αυτής της πτυχής είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί ποτέ στο μέλλον η εργαλειοποίηση των θεσμών για πολιτικούς σκοπούς. Αυτό αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες και όχι μόνον εμάς τους 10».

Σχετικά Άρθρα