Σουηδία: Σοκαριστική παραδοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για άσκοπες υστερεκτομές σε 33 γυναίκες

 Σουηδία: Σοκαριστική παραδοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για άσκοπες υστερεκτομές σε 33 γυναίκες

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουψάλα ανακοίνωσε, την Τρίτη (22 Οκτωβρίου), ότι 33 γυναίκες υποβλήθηκαν σε άσκοπη υστερεκτομή, το 2023 και το 2024, αφού λανθασμένα διαγνώστηκαν ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της μήτρας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξήγησε πως οι εσφαλμένες διαγνώσεις, σε γυναίκες ηλικίας 38 έως 85 ετών, ανακαλύφθηκαν σε μια ανασκόπηση, αφού παρατηρήθηκε «ανεξήγητη» αύξηση των συγκεκριμένων ιατρικών περιστατικών.

Το λάθος οφείλεται σε «συστηματική υπερδιάγνωση»

Συγκεκριμένα, το νοσοκομείο υποστήριξε ότι οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με Ενδομητρική Ενδοεπιθηλιακή Νεοπλασία (EIN), πρόδρομο του καρκίνου της μήτρας. Είπε ότι μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι υπήρξε «συστηματική υπερδιάγνωση».

«Στις γυναίκες ανακοινώθηκε μετά από εξετάσεις που έκαναν ότι εντοπίστηκαν προκαρκινικά κύτταρα, που είναι πρόδρομοι του καρκίνου της μήτρας, και γι’ αυτό τους συστήθηκε χειρουργική επέμβαση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο.

Αυτές οι διαγνώσεις αργότερα διαπιστώθηκε ότι «είναι λανθασμένες. Δεν θα χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση», διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

«Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό που συνέβη. Η αφαίρεση της μήτρας είναι μια σημαντική επέμβαση, με σοβαρές και μη αναστρέψιμες συνέπειες. Δεν θα έπρεπε να συμβεί, και όμως συνέβη», δήλωνε στην ανακοίνωση ο Johan Lugnegard, επικεφαλής γιατρός στο νοσοκομείο.

Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Lugnegard, δίνοντας συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι οι περισσότερες γυναίκες ήταν μεταξύ 50 και 60 ετών.

Το νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι στις πληγείσες γυναίκες θα προσφερθεί η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση.

Σχετικά Άρθρα