Συναγερμός στην Τεχεράνη: Το Ισραήλ χτυπά εντός μιας εβδομάδας- Καμία ένδειξη για αναβολή

 Συναγερμός στην Τεχεράνη: Το Ισραήλ χτυπά εντός μιας εβδομάδας- Καμία ένδειξη για αναβολή

Ιρακινές πηγές αποκάλυψαν την Τετάρτη ότι Ιρανοί παράγοντες ενημέρωσαν τους ηγέτες του κυβερνώντος σιιτικού συνασπισμού του Ιράκ ότι το Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιήσει τη στρατιωτική απάντησή του στο κύμα πυραύλων που εκτόξευσε η Τεχεράνη στις αρχές του μήνα «εντός μιας εβδομάδας». Οι πηγές δήλωσαν στο Asharq ότι ιρανοί αξιωματούχοι που ασχολούνται με τον ιρακινό φάκελο στην Τεχεράνη μοιράστηκαν με τους ηγέτες του στο πλαίσιο του συντονισμού μια εκτίμηση θέσης σχετικά με τον αρχικό χρόνο του ισραηλινού χτυπήματος», αναφέροντας ότι αυτό «μπορεί να συμβεί εντός μιας εβδομάδας».

Σύμφωνα με τις πηγές, η Τεχεράνη έλαβε «πολύ αρνητικές ενδείξεις σχετικά με την αποτυχία των περιφερειακών και διεθνών διαμεσολαβήσεων να αποτρέψουν το Ισραήλ από το χτύπημα», παρά την επίσκεψη Μπλίνκεν στην περιοχή. Οι ιρανικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στους κύκλους του «Πλαισίου Συντονισμού» ανέφεραν «μειούμενες ενδείξεις ότι το Τελ Αβίβ δεν θα επιτεθεί στο Ιράν».

  • Οι Ιρανοί συμβούλευσαν τους ηγέτες των ιρακινών κομμάτων να «λάβουν προφυλάξεις εάν η ισραηλινή απάντηση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις που ανήκουν σε φιλοϊρανικές φατρίες στο Ιράκ».

Οι πηγές ανέφεραν ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί «ήταν αισιόδοξος για την πιθανότητα αποφυγής ενός χτυπήματος όταν επισκέφθηκε τη Βαγδάτη στις 11 Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση είναι τώρα πιο απαισιόδοξη».

Εξήγησε ότι οι νέες εκτιμήσεις ήρθαν μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρόσφατης περιοδείας του Αρακτσί στην περιοχή, αλλά οι Ιρανοί «δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους σε πολλαπλές διαμεσολαβήσεις παρά τις δυσκολίες τους».

Σύμφωνα με τις πηγές, οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι Ιρανοί με τους Ιρακινούς «δεν περιλαμβάνουν ακριβή στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του πλήγματος και τους στόχους του, εκτός από την αυξανόμενη πεποίθηση ότι η ισραηλινή απάντηση έρχεται περισσότερο από ποτέ».

  • Πολιτικές πηγές στο Τελ Αβίβ αποκάλυψαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ζήτησε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους αξιωματούχους που συνάντησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, να αναβάλουν το χτύπημα στο Ιράν και να συμμορφωθούν με το αμερικανικό όραμα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όμως αυτό που απασχολεί τον Νετανιάχου και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι η επιχείρηση στην Καισάρεια, η οποία στόχευσε το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η ανησυχία έγκειται στο αν η Χεζμπολάχ κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τις γραμμές στρατιωτικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και αν οι μαχητές της καταφέρουν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό κατοχής σε ανθρώπινες ζωές και εξοπλισμό, με συνεχείς επιθέσεις σε στρατιωτικές τοποθεσίες.

Μέχρι η Χεζμπολάχ να αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, που ανέλαβε τελικά, το Ισραήλ έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν μέσω των πληρεξουσίων του, εν μέσω μιας σαφούς απειλής ότι θα τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να επεκτείνει την αναμενόμενη απάντησή του στο Ιράν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η υιοθέτηση της επιχείρησης της Καισάρειας από τη Χεζμπολάχ φέρει πολλαπλούς συνειρμούς που υπερβαίνουν την απλή στρατιωτική εκτέλεση και επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι απλώς ένα περαστικό γεγονός, αλλά μάλλον αντανακλά την ικανότητα της Χεζμπολάχ να παρακολουθεί και να κατασκοπεύει, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει πολύ υψηλές γνωστικές, στρατιωτικές και κατασκοπευτικές ικανότητες.

Στο πλαίσιο αυτό η Χεζμπολάχ στέλνει σαφή μηνύματα στους Ισραηλινούς ότι οι δυνατότητές της έχουν αποκατασταθεί πλήρως, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε επίπεδο πληροφοριών, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στον Νετανιάχου και επαναπροσέγγιση των σχεδίων του για χτύπημα στο Ιράν.  

Σχετικά Άρθρα