Ιρσαήλ: Αδιάκοποι πολύνεκροι βομβαρδισμοί εν μέσω περιοδείας Μπλίνκεν- Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα

 Ιρσαήλ: Αδιάκοποι πολύνεκροι βομβαρδισμοί εν μέσω περιοδείας Μπλίνκεν- Νεκρός ο διάδοχος του Νασράλα

Μπορεί ο αμερικανός Υπ. Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να μίλησε για ευκαιρία κατάπαυσης του πυρός μετά την εξόντωση Σινουάρ όμως το Ισραήλ βομβάρδισε τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού λίγη ώρα αφού εξέδωσαν διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους. Και όλα αυτά λίγες ώρες αφού πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά.

Στήλες καπνού ήταν ευδιάκριτες σε οπτικό υλικό του Γαλλικού Πρακτορείου περίπου μια ώρα και κάτι μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού να απομακρυνθούν οι κάτοικοι διαφόρων τομέων των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας του Λιβάνου, που έχουν σφυροκοπηθεί επανειλημμένα αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο την 23η Σεπτεμβρίου.

  • Το Ισραήλ «επιβεβαίωσε» εξάλλου χθες βράδυ τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολά, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του κινήματος σε ισραηλινό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου.

Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.

Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι.

Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολά συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό. Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βομβαρδισμός σε συνοικία της νότιας Βηρυτού σκότωσε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 60, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Έγινε κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια. Η περιοχή αυτή, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον 850.000 άνθρωποι, έχει κατά μεγάλο μέρος της εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά από την 23η Σεπτεμβρίου.

Σε έναν μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Το Ισραήλ, που λέει πως θέλει να απωθήσει τη Χεζμπολά από περιοχές της μεθορίου ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν κάπου 60.000 πολίτες του στα σπίτια τους στον βορρά, «επιβεβαίωσε» εξάλλου χθες βράδυ τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, που φερόταν να ετοιμάζεται για να διαδεχθεί τον εξάδελφό του, τον Χασάν Νασράλα, στην ηγεσία της Χεζμπολά, μετά τον θάνατο του γενικού γραμματέα του προσκείμενου στο Ιράν κινήματος σε ισραηλινό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου.

Περιοδεία Μπλίνεκν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, στην ενδέκατη περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, έκρινε ότι ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ προσφέρει «μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψουν οι όμηροι σπίτια τους» και «να τερματιστεί ο πόλεμος» στον θύλακο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ισραηλινό πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.

Ο κ. Μπλίνκεν, επισκεπτόμενος την Ιερουσαλήμ, πίεσε εξάλλου τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει «επιπρόσθετα μέτρα» ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια —που ελέγχεται από το Ισραήλ— «στους αμάχους απ’ άκρου σ’ άκρο» του πολιορκημένου παλαιστινιακού θυλάκου, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Νετανιάχου είπε στον συνομιλητή του, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του, πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ «θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση» όσον αφορά «την επιστροφή των ομήρων» που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα.

Ο Γιαχία Σινουάρ, που χαρακτηριζόταν ο εγκέφαλος της εφόδου της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, που πυροδότησε τον πόλεμο, σκοτώθηκε τη 16η Οκτωβρίου από πυρά ισραηλινών στρατιωτικών. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τη Χαμάς, που το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει. Αλλά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να πολεμά.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στη Σαουδική Αραβία, ελπίζει πως θα μπορέσει να αποτρέψει στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν, που υποστηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολά, έπειτα από την ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε προχθές Δευτέρα ότι εργάζεται προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος «το γρηγορότερο», επί τη βάσει της απόφασης 1701 (2006) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά και προέβλεπε ότι οι μη κρατικές ένοπλες οργανώσεις όφειλαν να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο, όπου —τουλάχιστον στη θεωρία— επιτρέπεται να είναι ανεπτυγμένοι μόνο κυανόκρανοι και στοιχεία του λιβανικού στρατού.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός φάνηκε να διευρύνει τα πλήγματά του, βάζοντας στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημα της Χεζμπολά, βομβαρδίζοντας γραφεία του πιστωτικού οργανισμού Αλ Καρντ αλ Χάσαν, μέρος του συστήματος του σιιτικού κινήματος.

Χθες Τρίτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο στη Συρία ανώτερου αξιωματούχου του σιιτικού κινήματος, αρμόδιου κατ’ αυτόν για τις «μεταβιβάσεις κεφαλαίων της Χεζμπολά», ενώ υποστήριξε ακόμη πως έπληξε υπόγειο καταφύγιο της που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια».

Σχετικά Άρθρα