BRICS: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη συνάντηση Πούτιν-Σι και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

 BRICS: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τη συνάντηση Πούτιν-Σι και για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Την Τρίτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έφτασε στο Καζάν της Ρωσίας για να συμμετάσχει στη 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή είναι η τρίτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών εντός του τρέχοντος έτους και λογικά συγκεντρώνει την παγκόσμια προσοχή, ενώ συγχρόνως στο Καζάν θα γίνει η πρώτη συνάντηση όλων των ηγετών των κρατών μελών μετά την ιστορική διεύρυνση της «οικογένειας» των BRICS.

Όμως το σημαντικότερο σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είναι ότι θα προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο στη φιλία ΚίναςΡωσίας, κάτι που ενδιαφέρει πολύ το Πεκίνο και την ήπια δύναμη που εκπροσωπεί στην πολιτική.

  • Καθώς το 2024 σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, που συμπίπτει με το εναρκτήριο έτος της «ευρύτερης συνεργασίας BRICS», το απόγευμα της Τρίτης, ο Κινέζος Πρόεδρος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του. Ενδεχομένως για να καθορίσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πούτιν, ο Σι δήλωσε ότι ο κόσμος υφίσταται βαθιές αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα και ότι η διεθνής κατάσταση είναι χαοτική και αλληλένδετη- ωστόσο, η βαθιά φιλία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, που βασίζεται σε γενιές αμοιβαίας υποστήριξης, θα παραμείνει αμετάβλητη, όπως και οι ευθύνες μας ως μεγάλης δύναμης προς όφελος των λαών μας.

Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες και από τις δυο πλευρές ότι, υπό τη στρατηγική καθοδήγηση της διπλωματίας των δυο ηγετών, η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση συντονισμού για μια νέα εποχή μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας θα συνεχίσει να εξελίσσεται σταθερά και ότι η συνεργασία τους θα ενισχύσει την πρακτική συνεργασία των BRICS, εισάγοντας περισσότερη σταθερότητα και βεβαιότητα στην ταραχώδη παγκόσμια κατάσταση.

  • Αυτή είναι η δέκατη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία υπό την ιδιότητά του Προέδρου, ενώ από το 2013, ο Κινέζος Σι και ο Ρώσος ομόλογός του έχουν συναντηθεί πάνω από 40 φορές σε διάφορα πλαίσια, εγκαθιδρύοντας μια ισχυρή σχέση εργασίας και μια βαθιά προσωπική φιλία.

Η διατήρηση της στενής και συνεχούς επικοινωνίας των δυο ηγετών για στρατηγικά θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς καταστάσεις και η παγκόσμια διακυβέρνηση, παρέχουν αμείωτη δυναμική για την υψηλού επιπέδου ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας και θέτουν ένα παγκόσμιο παράδειγμα για τις αλληλεπιδράσεις των μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με κινεζικές πηγές.

Είναι σαφές ότι το δίδυμο Κίνας και Ρωσίας, που ηγείται των BRICS, αντανακλά τις προσδοκίες των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου» που βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της Δύσης.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά υποστηρίζει σθεναρά την Ρωσία έναντι των κυρώσεων που έχει δεχτεί από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία και στο πλαίσιο αυτό, ενίσχυσε με όλους τους τρόπους να εκπληρώσει η Μόσχα όλα τα καθήκοντα της για την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS, ώστε να σπάσει την απομόνωση που της έχει επιβληθεί και να οργανώσει μια διπλωματική αντεπίθεση μέσω και της διεύρυνσης των BRICS.

Όπως σημειώνει το Globaltimes, που εκφράζει τις πολιτικές του Πεκίνου, με τη συνεργασία της Κίνας και άλλων εταίρων των BRICS, η Ρωσία πραγματοποίησε πάνω από 200 εκδηλώσεις για να βοηθήσει τα νέα μέλη να ενταχθούν ταχύτερα στην οικογένεια των BRICS. Αυτό είναι μια φυσική αντανάκλαση της στρατηγικής εμπιστοσύνης και της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα για την ανεξαρτησία της σχέσης τους, απαλλαγμένη από εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ καταδεικνύει επίσης τον υπεύθυνο ρόλο της Κίνας ως μεγάλης δύναμης.

  • Η κινεζική πλευρά απορρίπτει την τακτική συκοφάντησης που επιχειρείται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας και τη δημιουργία θορύβου με την προβολή των αντιπαραθέσεων των χωρών του μπλοκ, επικεντρώνοντας με αναλύσεις στον ανταγωνισμό Πεκίνου-Μόσχας.

Όπως σημειώνουν το νέο παράδειγμα των σχέσεων των μεγάλων χωρών που δημιουργήθηκε από την Κίνα και τη Ρωσία διαδραματίζει θετικό ρόλο σε διάφορες πολυμερείς πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.

Ως παράδειγμα οι υποστηρικτές αυτής της συνεργασίας, φέρνουν ότι η Κίνα και η Ρωσία προώθησαν την ιστορική επέκταση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και των μηχανισμών BRICS, ενισχύοντας την ενότητα των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου» και συμβάλλοντας στη βελτίωση του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης, κάτι που έχει αναγνωριστεί σαφώς από τη διεθνή κοινότητα, καθώς πολλές χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Εν μέσω της πολύπλοκης και ταραχώδους διεθνούς κατάστασης, η σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, ως δύο μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όχι μόνο ικανοποιεί τις ανάγκες και των δύο εθνών, αλλά συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της ενότητας και των συνολικών συμφερόντων των χωρών του «Παγκόσμιου Νότου». Επιπλέον, ως οι δύο μεγαλύτερες γειτονικές χώρες της ευρασιατικής ηπείρου, η αρμονική σχέση μεταξύ Κίνας και Ρωσίας αποτελεί καλή είδηση για την περιοχή και τον κόσμο.

  • Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σχέση Κίνας-Ρωσίας χαρακτηρίζεται από μη συμμαχία, μη αντιπαράθεση και μη στόχευση οποιουδήποτε τρίτου μέρους, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ που έχουν στοχοποιήσει τις δυο χώρες.

Όπως σημειώνουν αυτή η φύση της σχέσης Κίνας-Ρωσίας δεν έχει αλλάξει σε διάφορους μηχανισμούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένων των BRICS. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να ειπωθεί ότι ενώ ο μηχανισμός BRICS είναι ένα μη δυτικό πλαίσιο συνεργασίας, δεν είναι μια «αντιδυτική συμμαχία». Δεν επιδιώκει αντιπαραθέσεις στενού στρατοπέδου και είναι θεμελιωδώς διαφορετικός στη φύση του από τη «διπλωματία των μικρών κύκλων», όπως η Συμμαχία των Πέντε και η G7. Μόνο όσοι εξακολουθούν να τρέφουν νοοτροπία ψυχρού πολέμου θα θεωρούσαν την ανεξάρτητη και αυτόνομη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και την πολυμερή συνεργασία όπως οι BRICS, ως «αντεπίθεση κατά της Δύσης». Στην πραγματικότητα, έχουν ήδη μείνει πίσω από την εποχή τονίζουν και οι δυο πλευρές.

  • Εν όψει της τρέχουσας πολύπλοκης και αλληλένδετης διεθνούς κατάστασης, όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τη σημασία και την αναγκαιότητα του ανοίγματος, της συμμετοχικότητας και της αμοιβαίας συνεργασίας. Στην πορεία προς έναν πιο ισότιμο και ομαλό πολυπολικό κόσμο και μια οικονομική παγκοσμιοποίηση χωρίς αποκλεισμούς, η Κίνα και η Ρωσία έχουν πολλούς εταίρους.

Η Κίνα ελπίζει ότι η Σύνοδος Κορυφής του Καζάν θα έχει πλήρη επιτυχία και δεσμεύεται να προωθήσει τη συναίνεση μεταξύ όλων των μερών, να μεταδώσει θετικά μηνύματα ενότητας και συνεργασίας και να προωθήσει τη στρατηγική συνεργασία και την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς μεταξύ των χωρών BRICS.

Όπως τονίζουν κινεζικές πηγές αυτό θα δημιουργήσει περισσότερες νέες ευκαιρίες για τον «Παγκόσμιο Νότο» και θα συμβάλει περισσότερο στην οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Υπό αυτή την έννοια, ο συνειρμός του νέου τύπου διεθνών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, καθώς και η σχέση τους ως γειτονικές μεγάλες δυνάμεις, θα γίνει ακόμη πιο πλούσιος.

Σχετικά Άρθρα