Αποκάλυψη απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

 Αποκάλυψη απάτης με εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών σε βάρος του ΕΟΠΥΥ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις περιστατικών απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με τις αρχές να διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε δύο εταιρίες και τρεις γιατρούς, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις εικονικών συνταγογραφήσεων ακριβών φαρμάκων και ιατρικών ειδών αξίας χιλιάδων ευρώ. 

Ειδικότερα, ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, που είναι θύμα της απάτης, κατήγγειλε στο ΕΡΤNews ότι, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, έγραψαν στον ΑΜΚΑ της 13.000 ευρώ για ένα αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς η ίδια να το χρειάζεται. Όπως εξήγησε η ασθενής τα συγκεκριμένα ιατρικά είδη που της συνταγογραφήθηκαν δεν θα μπορούσαν να προορίζονται για έναν άνθρωπο που έχει τη δική της κατάσταση υγείας. 

Μεταξύ άλλων, η γυναίκα είπε ότι της συνταγογράφησαν:

·         ηλεκτρονικό ποδήλατο για τετραπληγία, αξίας περίπου 2.132 ευρώ

·         ηλεκτρονικό ενισχυμένο αναπηρικό αμαξίδιο, αξίας περίπου 3.500

·         ορθοστάτη, αξίας περίπου 2.350 ευρώ

«Δεν έχω τετραπληγία! Στέκομαι, δε χρειάζομαι κανέναν ορθοστάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά η ασθενής. 

Ένας τετραπληγικός άντρας, με ποσοστό αναπηρίας 96%, χρειάστηκε νέο αναπηρικό αμαξίδιο. Η βοηθός του γιατρού του, όταν επιχείρησε να υποβάλλει αίτημα για συνταγογράφηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, διαπίστωσε ότι αυτό απορρίπτεται. Σύντομα, ο ίδιος ανακάλυψε ότι στο όνομά του είχαν καταγραφεί τρεις συναλλαγές για ιατρικό εξοπλισμό, τον οποίο όμως δεν είχε παραγγείλει ποτέ. 

«Πρόσφατα ήθελα να πάρω ένα αμαξίδιο και στην προσπάθειά μου αυτή, ανακάλυψα ότι στη σελίδα του ΕΟΠΥΥ και πιο συγκεκριμένα στη σελίδα, στο κομμάτι που είναι παροχές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπάρχουν συναλλαγές εν αγνοία μου, αξίας άνω των 8.000 ευρώ. Αμέσως, έκανα καταγγελία στην αστυνομία αλλά και στον ΕΟΠΥΥ», είπε ο ασθενής. 

Δύο εταιρίες και τρεις γιατροί ελέγχονται από τις αρχές –με τις έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη– για τις υποθέσεις απάτης με τις εικονικές συνταγογραφήσεις ιατρικών ειδών μέσω του ΕΟΠΥΥ. Η Θεανώ Καρποδίνη, διοικήτρια του ΕΟΠΠΥ, διευκρίνισε ότι στις υποθέσεις εμπλέκονται μία εταιρία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι παράνομες χρεώσεις με κακόβουλη χρήση του ΑΜΚΑ είναι δυνατόν να διαγραφούν από το μητρώο του ασφαλισμένου, ώστε να έχει ξανά πρόσβαση στις παροχές που δικαιούται.

Τα «μέσα» του ΕΟΠΠΥ για τον έλεγχο των εικονικών συνταγογραφήσεων 

Ο Οργανισμός, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών συνταγογραφήσεων και των υπεροκοστολογήσεων φαρμάκων και ιατρικών ειδών, έχει ενισχυθεί με δύο επιπλέον εργαλεία, όπως εξήγησε ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής: 

«Για να περάσει μια συνταγή και να εκδοθεί πρέπει να ελεγχθεί πρώτα από τους αρμόδιους σχετικούς ελεγκτές και να δουν τεκμηριωμένη αίτηση για να περάσει, αλλιώς ‘κόβεται’ σε επίπεδο έκδοσης συνταγής».

«Το δεύτερο εργαλείο που έχει στην κατοχή του ο ΕΟΠΥΥ, στην ουσία αφορά την εκτέλεση των συνταγών μέσω της χρήσης One time password. Θα στέλνεται μήνυμα στον ασθενή, ο οποίος θα παρευρίσκεται για να παραλάβει τη συνταγή, το προϊόν».

Σχετικά Άρθρα