Ο Μπαχτσελί ανοίγει την πόρτα της φυλακής στον Οτσαλάν – Αρκεί να διαλύσει το PKK

 Ο Μπαχτσελί ανοίγει την πόρτα της φυλακής στον Οτσαλάν – Αρκεί να διαλύσει το PKK

Ο σύμμαχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί συνέχισε στις 15 Οκτωβρίου τις προσπάθειές του για συμφιλίωση με τους Κούρδους. Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ο Μπαχτσελί είπε: «(Η χειραψία μου) είναι μια (προσφορά) χωρίς υπολογισμούς. Είναι ειλικρινές και καλοπροαίρετο. Αυτό δεν το κάνουμε για μια διαδικασία, αλλά για αδελφοσύνη και μοίρα. Ας δείξουν ότι διψούν για αδελφοσύνη και όχι για αίμα».

«Ας απαντήσει η ηγεσία του CHP αν είναι υπέρ της ίδρυσης ενός Κουρδιστάν 4 μερών ή όχι. Ας βγει ο αρχηγός της τρομοκρατίας (Οτσαλάν), ο οποίος είπε «είμαι ανοιχτός σε κάθε είδους υπηρεσίες» όταν τον έφεραν στην Τουρκία, να δηλώσει ότι έβαλε τέλος στην τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Σε μια κίνηση την 1η Οκτωβρίου, ο Μπαχτσελί έδωσε τα χέρια με βουλευτές του κόμματος DEM στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αργότερα «προσκάλεσε» το Κόμμα DEM να «γίνει κόμμα της Τουρκίας». Προηγουμένως, ζήτησε το κλείσιμο του Κόμματος DEM σε πολλές περιπτώσεις, κατηγορώντας το για συνεργασία με το παράνομο PKK.

Αργότερα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε τον Μπαχτσελί και υπέδειξε ένα νέο σύνταγμα για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

Γι’ αυτό, ορισμένοι επικριτές είπαν ότι ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να συμφιλιωθεί με το Κόμμα DEM, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία, καθώς το τρέχον σύνταγμα περιορίζει την προεδρία σε δύο θητείες πέντε ετών.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν συχνά την αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή και είπαν ότι πρέπει να «κάνουν ειρήνη στο σπίτι».

«Είμαστε μεταξύ εκείνων που γνωρίζουν καλύτερα την καταστροφή που προκαλείται από την τρομοκρατία του PKK που συνεχίζεται από το 1984. Δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του τρόμου και της πολιτικής. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από το κράτος να καθίσει στο τραπέζι (της διαπραγμάτευσης) με την τρομοκρατία. Το κράτος δεν διαπραγματεύεται με τρομοκρατικές οργανώσεις, τις πολεμά σώμα με σώμα. Δεν θα συγχωρήσω ποτέ την παρερμηνεία του (του κουνήματος μου)», πρόσθεσε ο Μπαχτσελί.

Σε απάντηση, ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) Tuncer Bakırhan στις 15 Οκτωβρίου ζήτησε την κατάργηση της απαγόρευσης επαφής που επιβλήθηκε στον παράνομο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο νησί İmralı.

Σχετικά Άρθρα