Μολδαβία: Διχασμένη για ένταξη στην ΕΕ-“Ναι” στο δημοψήφισμα αν και οι περισσότερες περιφέρειες ψήφισαν κατά
Η πλειονότητα των περιφερειών της Μολδαβίας ψήφισε κατά της προοπτικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή, αν και το συνολικό αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης του 100% των ψήφων, το 50,46% (751.235) των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της έναρξης της πορείας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ το 49,54% (737.639) ψήφισε κατά.
Ωστόσο, στην περιφερειακή κατανομή, οι πολέμιοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχουν μεγάλη διαφορά με 26 περιφέρειες να ψηφίζουν κατά έναντι 9 που ψήφισαν υπέρ. Το υψηλότερο αποτέλεσμα κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης καταγράφεται στη Γκαγκαουζία με ποσοστό 94,84%.
- Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη Ρωσία για «πρωτοφανή ανάμειξη» στις εκλογές και το δημοψήφισμα στη Μολδαβία, όπως δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Πίτερ Στάνο σε ενημέρωση στις Βρυξέλλες.
Και η Μολδαβή αθλήτρια Αναστάζια Νικίτα, η οποία ήταν ο πληρεξούσιος της Μάγια Σάντου στις εκλογές, στο Instagram της ζήτησε να αφαιρεθούν τα ρουμανικά διαβατήρια από τους Μολδαβούς που ψήφισαν κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο δημοψήφισμα. Η ασημένια Ολυμπιονίκης της ελευθέρας πάλης πρότεινε να απελαθούν στη Σιβηρία όσοι Μολδαβοί ψήφισαν κατά αλλά ζουν στην Ευρώπη. Μετά από λίγο ο λογαριασμός της αθλήτριας έκλεισε.
- Πάντως η εξαιρετικά μικρή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» υπονομεύει τη νομιμότητα του ίδιου του δημοψηφίσματος και εκ των πραγμάτων δεν επιτρέπει να πει κάποιος ότι ο λαός έδωσε εντολή για μια συγκεκριμένη πορεία.
Επιπλέον, τα αποτελέσματά του δημοψηφίσματος δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως ψήφος εμπιστοσύνης στην νυν Πρόεδρο Μάια Σάντου η οποία θα ζητήσει την επανεκλογή της σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον ηγέτη των Σοσιαλιστών.
Στην πραγματικότητα η Σάντου κατέγραψε μια αποτυχία στο δημοψήφισμα γι’ αυτήν και μια ένδειξη της απογοήτευσης των πολιτών από τις πολιτικές της που έσπρωξαν την Μολδαβία προς τη Δύση αλλά χωρίς εγγυήσεις για την ασφάλεια της.
Η πρόεδρος βέβαια, όπως και η ΕΕ και οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ήταν αποτέλεσμα της εξαγοράς εκατοντάδων χιλιάδων ψήφων από φιλορωσικές δυνάμεις.
Όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί κι έτσι λίγοι θα πιστέψουν τη Σάντου ενώ οι αντίπαλοί της ερμηνεύουν ήδη τις κατηγορίες της ως προσπάθεια να δικαιολογήσουν την αποτυχία της πρωτοβουλίας της.
- Επιπρόσθετα με αυτές τις κατηγορίες η Σάντου αμφισβητεί την ικανότητα της ομάδας της να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα όπερ σημαίνει ότι αμφισβητείται και η ασφάλεια της χώρας, καθώς ξένες δυνάμεις όπως κατήγγειλε η ίδια εξαγόρασαν ψήφους.
Το εξαιρετικά μη πειστικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσθέτει αρνητική επίδραση για τη Σάντου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς απέτυχε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Επιπλέον, ο κύριος αντίπαλός της – ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλεξάντρ Στοϊανόγλο, κέρδισε ένα πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τις προβλέψεις. Αυτό καθιστά τη νίκη στον δεύτερο γύρο στις 3 Νοεμβρίου δύσκολο έργο για τη Σάντου.
- Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της Σάντου και του Στοϊανόγλο, 42% έναντι 26%, εξακολουθεί να είναι μεγάλη, και ως εκ τούτου η εν ενεργεία Πρόεδρος έχει σίγουρα πιθανότητες να κερδίσει.
Ακόμα κι έτσι όμως θα έχει μεγάλο πρόβλημα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους, οι οποίες θα καθορίσουν ποιος θα ελέγχει την κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλιστές, έχοντας περάσει τον υποψήφιό τους στον δεύτερο γύρο, έχουν καθιερωθεί ως η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης. Είναι επίσης η κύρια δύναμη στο φιλορωσικό πολιτικό πεδίο.
- Κατά συνέπεια, μπορούν να αποτελέσουν το κέντρο έλξης για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτού του φάσματος, εδραιώνοντάς τους και εξασφαλίζοντας έτσι υψηλή συμμετοχή των υποστηρικτών τους στις εκλογές.
Σε περίπτωση που χάσει η Σάντου την προεδρία η Μολδαβία θα φλερτάρει με την Ρωσία και η ΕΕ θα χάσει μετά την Γεωργία ακόμα ένα μέλος προς ένταξη.