Politico: Ο Σινουάρ μπορεί να έχει φύγει, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

 Politico: Ο Σινουάρ μπορεί να έχει φύγει, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει

Στα τελευταία του λεπτά, καθισμένος σωριασμένος και πληγωμένος σε μια καρέκλα, ο Yahya Sinwar – ο άνθρωπος που ήταν ο εγκέφαλος της χειρότερης μαζικής σφαγής Εβραίων από το Ολοκαύτωμα – φαινόταν ότι πέταξε ένα ραβδί ή ένα αντικείμενο προς ένα ισραηλινό drone που τον παρακολουθούσε .

Ήταν περιφρόνηση ή μοιρολατρία; Ο καθένας φαίνεται να βγάζει διαφορετικά συμπεράσματα. Αλλά αμέσως μετά, ο ηγέτης της Χαμάς βυθίστηκε στο σκοτάδι από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), καθώς το κατεστραμμένο κτίριο στο οποίο βρισκόταν χτυπήθηκε από δύο οβίδες αρμάτων μάχης 120 χιλιοστών.

«Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας – ο Ισραηλινός Στρατός θα φτάσει σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βλάψει τους πολίτες του Ισραήλ ή τις δυνάμεις ασφαλείας μας και θα σας φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε: «Το κακό έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα», προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει πλέον «ξεπληρώσει τον λογαριασμό του» με τον Sinwar.

Εν τω μεταξύ, πέρα ​​από τον Ατλαντικό, αφού συνεχάρη το Ισραήλ για την εξάλειψη του Sinwar, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς ως «μια ευκαιρία να τερματιστεί επιτέλους ο πόλεμος στη Γάζα». «Ώρα να προχωρήσουμε», είπε.

Είναι όμως πραγματικά αυτό το τέλος της ιστορίας;

Όχι δεν είναι για τον Νετανιάχου. Ο λογαριασμός μπορεί να καλύφθηκε με τον Sinwar, το χρέος πληρώθηκε – αλλά η ιστορία απέχει πολύ από το να τελειώσει. Ο πόλεμος απέχει πολύ από το να τελειώσει. Για αυτόν, είναι απλώς η «αρχή του τέλους ».

Με απλά λόγια, Νετανιάχου θέλει τώρα να αναδιατυπώσει τη Μέση Ανατολή . Και όσοι τον γνωρίζουν λένε ότι ο θάνατος του Sinwar, καθώς και οι δολοφονίες μιας σειράς διοικητών και ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ – συμπεριλαμβανομένου του Λιβανέζου κληρικού Χασάν Νασράλα – είναι απλώς ενδιάμεσοι σταθμοί σε μια εκστρατεία για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Ισραήλ για μια γενιά, για να λυτρωθεί μετά την ευθύνη που έλαβε για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρώην εκλογικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Nadav Shtrauchler, συμφωνεί: Η αποστολή απέχει πολύ από το να έχει ολοκληρωθεί, είπε στο POLITICO.

Το πιο άμεσο ζήτημα, φυσικά, είναι πρώτα να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, είπε — και ο θάνατος του Sinwar μπορεί να μην το κάνει πιο εύκολο. «Με ποιον θα διαπραγματευτούν τώρα ο Νετανιάχου ή το Ισραήλ και οι σύμμαχοί μας;»

Και εκτός από την πολυπλοκότητα αυτού, οι στρατιωτικοί στόχοι του Νετανιάχου έχουν γίνει επίσης εξαιρετικά φιλόδοξοι. Ο Μπάιντεν μπορεί να θέλει να κηρύξει ειρήνη στην εποχή μας ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου για να ενισχύσει την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Καμάλα Χάρις, αλλά αυτό το χρονοδιάγραμμα απλώς δεν ταιριάζει με αυτό του Νετανιάχου.

«Αν αυτό είχε συμβεί πριν από μισό χρόνο, θα ήταν μια διαφορετική ιστορία», είπε ο Shtrauchler. «Αλλά τώρα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη εικόνα – το Ιράν. Μετά την εξάλειψη του Nasrallah και την εξάλειψη του Sinwar, σημαδεύει στον μεγάλο στόχο. Νομίζω ότι έκανε μια τεράστια αλλαγή τις τελευταίες εβδομάδες… σε μια νέα αφήγηση. Αναζητά το Ιράν αυτή τη στιγμή και υπάρχει ακόμα αυτό το χρέος να πληρώσει».

Και ο δρόμος προς αυτόν τον προορισμό – ταπεινώνοντας την Τεχεράνη ή ακόμα και ανατρέποντας το κληρικό καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – διασχίζει τον Λίβανο.

Όμως, ενώ η Χεζμπολάχ – ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ιράν στον αποκαλούμενο άξονα αντίστασης – μπορεί να κλονιστεί να αποπροσανατολιστεί και να μειωθεί, εξακολουθεί να είναι αγκάθι που τσιμπάει. Αυτό το απέδειξε με την επίθεση με drone της 13ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες σε στρατιωτικό συγκρότημα νότια της Χάιφα – ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών που έχει προκαλέσει η Χεζμπολάχ στο ισραηλινό έδαφος από τότε που ο Νετανιάχου διέταξε τη στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο στις αρχές του μήνα.

Επιπλέον, ακόμη και οι σκληροπυρηνικοί επικριτές του Νετανιάχου δεν αμφισβητούν τη μάχη με τη Χεζμπολάχ. Ενώ η IDF και η υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ Shin Bet προσπαθούσαν να ταιριάξουν το DNA και τα οδοντιατρικά αρχεία του Sinwar με το πτώμα του, το POLITICO μπόρεσε να καθίσει με τον Ya’akov Peri, έναν πρώην επικεφαλής της Shin Bet και πρώην βουλευτή της Κνεσέτ. Ο Πέρι επικρίνει εδώ και καιρό τη στρατηγική του Νετανιάχου και κατηγορεί τον Ισραηλινό ηγέτη -μαζί με δεξιούς εποίκους- για σαμποτάρισμα των Συμφωνιών του Όσλο, οι οποίες κατέρρευσαν με τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν το 1995.

«Ο Ράμπιν ήταν ο πιο κοντινός πρωθυπουργός στην επίτευξη ειρηνευτικής διευθέτησης στη Μέση Ανατολή. Μισούσε τους αποίκους – τους μισούσε πραγματικά. Και ήταν έτοιμος να συμβιβαστεί με τον Αμπού Μαζέν [Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος υπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο ως διαπραγματευτής της PLO και τώρα είναι πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής], αν και δεν του άρεσε. Κατάλαβε ότι αυτή είναι η μόνη λύση για το μέλλον του Ισραήλ», είπε ο Πέρι.

Αλλά ο Νετανιάχου δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει την εκστρατεία στον Λίβανο, πρόσθεσε. «Η Χεζμπολάχ είχε τα πάντα έτοιμα για να κάνει το ίδιο είδος δράσης όπως στις 7 Οκτωβρίου. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι κατά της εισβολής στον Λίβανο. Είναι αναγκαιότητα», είπε. «Καταλαβαίνουμε ότι δεν αρέσει στον κόσμο. Και ο κόσμος δεν θα είναι συμπονετικός στο Ισραήλ όταν σκοτώνουμε παιδιά και αμάχους στη Γάζα και τον Λίβανο. Αλλά δεν έχουμε επιλογή. Αν θέλουμε να μείνουμε ζωντανοί στο Ισραήλ, πρέπει».

Και όμως, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να μην έχει καμία αμφιβολία ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τη σύγκρουση «για προσωπικούς πολιτικούς λόγους».

«Ο Νετανιάχου ενδιαφέρεται να διαρκέσει ο πόλεμος όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι τον αφήνει στη θέση του», είπε. «Είναι αλυσοδεμένος με δύο υπουργούς στην κυβέρνηση συνασπισμού του που ονειρεύονται να ξαναχτίσουν το ναό των βασιλιάδων της Ιουδαίας… Είναι απίστευτο. Είναι μεσσιανικό. Και είναι απειλητικοί κάθε φορά που υπάρχει μια πιθανότητα συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους και η ευκαιρία για συμβιβασμό», πρόσθεσε.

Πάνω απ ‘όλα, ωστόσο, ο Peri εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη σκέψης σε μια συνολική στρατηγική, η οποία παραγκωνίζεται από την αδιάκοπη εστίαση στις τακτικές, και επέκρινε τον Νετανιάχου ότι δεν είχε σχέδια για την επόμενη μέρα. Συζητώντας το πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ του 2012 “The Gatekeepers” – το οποίο εξιστόρησε τη Shin Bet, με συνεντεύξεις με έξι πρώην επικεφαλής της, συμπεριλαμβανομένου του Peri – επανέλαβε το ένα ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφεραν όλοι οι πρώην αρχηγοί: το Ισραήλ πρέπει να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους.

«Είμαστε όλοι ίδιοι», είπε. «Υπηρέτησα 32 χρόνια στην υπηρεσία. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μεγαλύτερο λάθος του Ισραήλ είναι η μη επίτευξη συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους. Είναι το μεγαλύτερο λάθος, η μεγαλύτερη αποτυχία των Ισραηλινών». Ο Νετανιάχου απλώς επιδεινώνει το λάθος, επαναλαμβάνοντας το ίδιο λάθος που έκαναν οι προκάτοχοί του – ένα λάθος που ο Ράμπιν προσπάθησε να διορθώσει, με αποτέλεσμα τη ζωή του.

Αλλά με μισό εκατομμύριο Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη και με μια κυβέρνηση να πλανιέται προς τη δεξιά – όπως συμβαίνει πάντα μετά από τραύματα – είναι δυνατόν να ξεκινήσουμε σοβαρές διαπραγματεύσεις για μια διευθέτηση; «Αν έχουμε εσωτερική διαμάχη μεταξύ μας, και σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών, το Ισραήλ πως θα επιβιώσει;. Όποιος ενδιαφέρεται για το μέλλον του Ισραήλ πρέπει να καταλάβει ότι χωρίς να λυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα, το Ισραήλ δεν θα επιβιώσει», τόνισε.

Η ιστορία απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Πηγή: politico.com

Σχετικά Άρθρα