Χαμάς:Εκτός Γάζας ο νέος αρχηγός- Ο ρόλος του αδερφού Σινουάρ- Bloomberg:Ποιος είναι ο πιθανότερος διάδοχος

 Χαμάς:Εκτός Γάζας ο νέος αρχηγός- Ο ρόλος του αδερφού Σινουάρ- Bloomberg:Ποιος είναι ο πιθανότερος διάδοχος

Palestinian fighters from the armed wing of Hamas take part in a military parade to mark the anniversary of the 2014 war with Israel, near the border in the central Gaza Strip, July 19, 2023. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα έχει την έδρα του εκτός της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές. Την ίδια στιγμή, ο αδελφός του Σινουάρ, Μοχάμαντ Σινουάρ, αναμένεται να αναλάβει πιο κεντρικό ρόλο, διευθύνοντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ στην περιοχή της Γάζας. Κατά τη διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη όχι μόνο τις προτιμήσεις του κύριου υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από τους βασικούς υποψήφιους για το πολιτικό της γραφείο.

Αυτές οι χώρες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της οργάνωσης, καθώς παρέχουν οικονομική και πολιτική στήριξη, γεγονός που επηρεάζει τις επιλογές για τη νέα ηγεσία.

Ο Σινουάρ, ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σκοτώθηκε σε μάχη την Τετάρτη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από τρεις μήνες που η Χαμάς μένει χωρίς ηγέτη. Ο προκάτοχός του, ο Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στο Ιράν τον Ιούλιο – πιθανολογείται από το Ισραήλ, το οποίο ωστόσο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Όταν τον αντικατέστησε ο Σινουάρ, συγχώνευσε στο πρόσωπό του τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα. Δεν φαίνεται όμως ότι αυτό θα συνεχιστεί και με τον επόμενο ηγέτη. Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο σφοδρών επιθέσεων από το Ισραήλ, με χιλιάδες μαχητές της Χαμάς να έχουν σκοτωθεί και κορυφαία στελέχη της, εντός και εκτός της Γάζας, να έχουν εξοντωθεί, δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει η οργάνωση μετά το τελευταίο πλήγμα.

Bloomberg: Ο Χαλίλ αλ-Χάγια ο πιθανότερος διάδοχος του Σινουάρ

Το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμά του την Παρασκευή αναφέρει ότι η Χαμάς είναι πιθανό να ορίσει τον Χαλίλ αλ-Χάγια, ως διάδοχο του Σινουάρ.

Ο Αλ-Χάγια έχει έδρα το Κατάρ, αρκετά μακριά φυσικά από την φωτιά της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος του Ισμαήλ Χανίγιε, προκατόχου του Σινουάρ που δολοφονήθηκε από το Ισραήλ στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο Χαλίλ αλ-Χάγια ηγείται των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς.

Θεωρείται ότι θα φέρει τη Χαμάς ακόμη πιο κοντά στο Ιράν, το οποίο ούτως ή άλλως έχει στενή σχέση με την οργάνωση και τους ανθρώπους της.

Αναλυτές επισήμαναν εξάλλου ότι «ο επόμενος ηγέτης θα προέλθει σχεδόν σίγουρα από την ηγεσία του κινήματος στη Ντόχα» του Κατάρ και δεν θα απομακρυνθεί από την πολιτική και ιδεολογική πορεία που είχε χαράξει ο Σινουάρ.

Μια πρώτη ένδειξη ότι προαλείφεται για νέος ηγέτης είναι ότι παραχώρησε τηλεοπτικές δηλώσεις την Παρασκευή. Ορκίστηκε να χρησιμοποιήσει την εξόντωση του Σινουάρ ως κίνητρο για να συνεχίσει να πολεμά, λέγοντας ότι οι όμηροι «δεν θα επιστρέψουν αν δεν σταματήσει η επίθεση στη Γάζα», όπως και ότι «το Ισραήλ πρέπει να αποχωρήσει από τη Γάζα και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές πρέπει να απελευθερωθούν».

Πέραν του Αλ-Χάγια, πιθανοί διεκδικητές της ηγεσίας είναι ο Χαλέντ Μεσάαλ, ο προκάτοχος του Χανίγιε, και ο Μοχάμαντ Νταρουίς, πρόεδρος του Συμβουλίου Σούρα, που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στον έξω κόσμο. Το εν λόγω Συμβούλιο που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης θα αναδείξει τον αρχηγό.

Εν τω μεταξύ, ο θάνατος του Σινουάρ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάδειξη δύο νέων προσωπικοτήτων στη Γάζα: του αδελφού του και δεξιού του χεριού Μοχάμεντ Σινουάρ και του Ιζ αλ-Ντιν Χαντάντ, ο οποίος είναι ο στρατιωτικός επικεφαλής του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα

Ο Άσραφ Αμπουελχούλ, ειδικός στις παλαιστινιακές υποθέσεις, αναμένει ότι οι αρμοδιότητες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο πρόσωπα – το ένα θα αναλάβει τις στρατιωτικές υποθέσεις και το δεύτερο το πολιτικό γραφείο, τις διεθνείς επαφές και τη χάραξη πολιτικής.

«Το Ιράν είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της Χαμάς, τη στηρίζει με χρήματα και όπλα και η ευχή του είναι το κλειδί για το ποιος θα διαδεχθεί τον Σινουάρ», είπε ο Αμπουελχούλ, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Al Ahram της Αιγύπτου. Όπως είπε, αναμένει ότι η Χαμάς θα επιμείνει στα βασικά αιτήματά της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός: να αποσύρει το Ισραήλ τις δυνάμεις του από τη Γάζα και να σταματήσει τον πόλεμο. Όμως θα μπορούσε να δείξει κάποια ευελιξία σε άλλα θέματα, όπως στις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης ανταλλαγής των Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Με τον θάνατο του Σινουάρ, η ηγεσία της Χαμάς έχει περάσει προσωρινά στον Χάγια, που βρίσκεται στο Κατάρ. Λόγω του πολέμου και των δυσκολιών στις επικοινωνίες δεν είναι σαφές αν ο Χάγια μπορεί να έχει καθημερινή επαφή με τους μαχητές εντός του θύλακα και έτσι να αφήσει την ένοπλη πτέρυγα, τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, να έχουν τον πρώτο λόγο.

Μια πηγή της Χαμάς είπε ότι ο Χάγια δεν αναμένεται να συναντήσει προβλήματα στον ρόλο του ως «ντε φάκτο ηγέτης της Γάζας». Σημείωσε ότι ο Χάγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα και ήταν κοντά τόσο στον Σινουάρ όσο και στον Χανίγια.

Ο Άκραμ Αταλάχ, ένας Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής, είπε ότι αναμένει πως η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια, ακόμη και από το εξωτερικό. Αναμένει επίσης ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ θα αποκτήσει σημαντικότερο ρόλο τόσο στην ένοπλη πτέρυγα όσο και στη Χαμάς γενικότερα. Βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, ο Μοχάμαντ Σινουάρ σπανίως εμφανίζεται δημοσίως. Είναι καταζητούμενος από το Ισραήλ και έχει επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του.

Η στάση του Ιράν

Το όλο ζήτημα παρακολουθεί φυσικά με προσοχή και η Τεχεράνη.

Η Τζέιν Κίνινμοντ, διευθύντρια πολιτικής και επιπτώσεων στο European Leadership Network, επισήμανε στο Bloomberg ότι η ανάδειξη του Αλ-Χάγια στην ηγετική θέση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Ιράν προς όφελός του, ιδιαίτερα αφού τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ έχουν δεχθεί συντριπτικά πλήγματα από το Ισραήλ.

Όπως εκτιμά «η θέση του Ιράν αποδυναμώνεται, αλλά το Ιράν θα αναζητήσει άσους στο μανίκι, οπότε πιθανώς θα ήθελε να είναι σε θέση να επηρεάσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τους ομήρους».

Σχετικά Άρθρα