Άμεση κίνηση Μπάιντεν μετά τον θάνατο Σινουάρ- Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για τερματισμό του πολέμου και απελευθέρωση ομήρων

 Άμεση κίνηση Μπάιντεν μετά τον θάνατο Σινουάρ- Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν για τερματισμό του πολέμου και απελευθέρωση ομήρων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έστειλε νέο τελεσίγραφο στο Ισραήλ σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι «είναι καιρός να τελειώσει». Η δήλωση αυτή έγινε μετά τη σημαντική δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Σύμφωνα με τη Jerusalem Post, ο Μπάιντεν στέλνει άμεσα τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση.

«Στέλνω τον Τόνι Μπλίνκεν στο Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους φτάνοντας αεροπορικώς στη Γερμανία σήμερα το πρωί.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως «Θα εξετάσουμε τι θα γίνει την επόμενη μέρα», εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει ότι «θα ασφαλίσουμε τη Γάζα και θα προχωρήσουμε».

«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει και να φέρουμε τους ομήρους στο σπίτι. Και φυσικά, αυτό είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», πρόσθεσε.

Κατόπιν δηλώσεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με αφορμή τη δολοφονία Σινουάρ, που υπαινίσσονταν περαιτέρω εχθροπραξίες στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ακόμα πιο εμφατικά τη θέλησή του για κατάπαυση του πυρός.

«Είπα στον Νετανιάχου ότι ήμασταν πραγματικά ευχαριστημένοι με τις ενέργειές του», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν ήταν αισιόδοξος ότι ο πόλεμος θα τελείωνε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, απάντησε «Ναι είμαι. Αισθάνομαι πιο αισιόδοξος».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν πίστευε ότι ο Νετανιάχου θα συμφωνούσε να τερματίσει τον πόλεμο.

«Ας ελπίσουμε, πολύ σύντομα», είπε ο Μπάιντεν.

Λευκός Οίκος: Ο θάνατος Σινουάρ μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για τον τερματισμό του πολέμου

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν το κύριο εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη σύγκρουση στη Γάζα και η δολοφονία του από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημιουργεί ένα «σημείο καμπής» που θα μπορούσε να επιταχύνει τις συνομιλίες ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

«Πιστεύουμε, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, πως η εξεύρεση ενός τέλους στον πόλεμο είναι κρίσιμης σημασίας, και πιστεύουμε πως ο θάνατος του Σινουάρ… μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής στο να φθάσουμε εκεί», είπε ο Κίρμπι.

Παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε σήμερα ότι θα συνεχίσει τους πολέμους του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατος του Σινουάρ δεν θα κάνει πολλά για να σταματήσει τη σύγκρουση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και πως δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξή τους.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω σήμερα πως στέλνουμε τις ομάδες πίσω στην Ντόχα και ξεκινάμε από την αρχή» είπε ο Κίρμπι. «Δεν είναι εκεί που βρισκόμαστε τώρα» πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα