Χαμάς για Σινουάρ: “Νομίζουν πως σκοτώνοντας ένα ηγέτη, σκοτώνουν το κίνημα”

 Χαμάς για Σινουάρ: “Νομίζουν πως σκοτώνοντας ένα ηγέτη, σκοτώνουν το κίνημα”

Στην πρώτη αντίδραση της Χαμάς για τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης, Μπασέμ Ναΐμ, ανέφερε πως πρόκειται για μια «οδυνηρή και θλιβερή» εξέλιξη, αλλά ο «αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα είναι τελικά νικηφόρος». Ο Ναΐμ διεμήνυσε δε, ότι με κάθε δολοφονία ηγέτη της η Χαμάς γίνεται «δυνατότερη και δημοφιλέστερη».

«Ναι, είναι πολύ οδυνηρό και θλιβερό να χάνεις αγαπημένους ανθρώπους, ειδικά έναν εξαιρετικό ηγέτη όπως ο Γιαχία Σινουάρ, αλλά αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι είναι ότι τελικά θα είμαστε νικητές… Αυτό είναι το αποτέλεσμα για όλους τους ανθρώπους που πολέμησαν για την ελευθερία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος της Χαμάς και πρόσθεσε:

«Φαίνεται ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι η δολοφονία των ηγετών μας σημαίνει το τέλος του κινήματός μας και του αγώνα του παλαιστινιακού λαού… μπορούν να πιστεύουν ό,τι θέλουν, και δεν είναι η πρώτη φορά που το λένε αυτό».

Αναλυτές έχουν επισημάνει για τις δολοφονίες ηγετών της Χαμάς πως πάντα αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για «εμβληματικές μορφές» όπως ο Σινουάρ, αλλά δεν μπορούν να διαλύσουν την οργάνωση.

Όπως έχει αναφερθεί, η Χαμάς είναι σαν την Λερναία Ύδρα: κάθε φορά που σκοτώνεται ένας επιχειρησιακός διοικητής ή ένας ηγέτης, αντικαθίστανται γρήγορα από έναν άλλο. Ο διάδοχός μερικές φορές στερείται εμπειρίας, αλλά η οργάνωση εξακολουθεί να γεννά νέα ηγετικά πρόσωπα.

«Όλοι μπορούν να αντικατασταθούν. Δεν είναι σαν να σκοτώνεις τον Μπιν Λάντεν», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Χιού Λοβάτ, ανώτερος συνεργάτης πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Σχετικά Άρθρα