Τέλος στην προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Τέλος στην προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, στο Action 24, επαναλαμβάνοντας αυτό που συχνά δηλώνει το τελευταίο διάστημα: «Θα κλείσουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα!», αναφερόμενος και στο μέτρο του ατομικού clawback.

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι στα διαγνωστικά κέντρα διενεργούνται προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις ή παρόμοιες περιπτώσεις υπερβάσεων σε διαγνωστικές εξετάσεις ανάλογες της υπερσυνταγογράφησης, που προκάλεσαν ζημίες εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ.

Εκτεταμένοι έλεγχοι στα διαγωνιστικά κέντρα και το ατομικό clawback

«Εμείς κάνουμε εκτεταμένους ελέγχους οριζόντια και κάθετα, παντού. Γιατί ο σκοπός μου είναι να μπορέσω να βάλω μία τάξη στο σύστημα. Για τα διαγωνιστικά κέντρα έχουμε κάνει το εξής, που θα αποδειχθεί και πολύ αποτελεσματικό. Έχω εφαρμόσει φέτος μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση: το ατομικό clawback με το οποίο κλείνουμε το κεφάλαιο προκλητή ζήτηση στα διαγωνιστικά κέντρα. Σημειώστε ότι και το clawback των διαγωνιστικών πηγαίνει πια πολύ καλύτερα. Θα έχουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 μονάδες πτώση μετά από μια δεκαετία που μόνο ανέβαινε», δήλωσε στο Action 24.

«Χρέος μας είναι να βρίσκουμε ποιοι παραβιάζουν το νόμο και να τους αντιμετωπίζουμε»

«Ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας και με την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση θα γίνει αποτελεσματικότερος», είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο συνάντησης για τις στρατηγικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά σχετικά με την αποκάλυψη των υπερσυνταγογραφήσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: «Χρέος μας είναι να βρίσκουμε ποιοι παραβιάζουν το νόμο και να τους αντιμετωπίζουμε γιατί τα χρήματα του ελληνικού λαού είναι ιερά. Συνεχίζουμε το έργο μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ».

Να υπενθυμίσουμε πως σχετική αναφορά στο ζήτημα των ελέγχων των πλασματικών εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα έγινε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, σχετικά με τα νέα συστήματα ελέγχων της ΗΔΙΚΑ για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από την εφαρμογή τους, στις αρχές του 2024, έως σήμερα, με τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, να λέει χαρακτηριστικά:

«Εκτός από τη δυνατότητα για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων, η σημαντικότερη καινοτομία που προέβλεψε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης είναι το αντίστοιχο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων και ποινών και για τις διαγνωστικές εξετάσεις, και για τα ιατρολογικά προϊόντα και λοιπά».

Γιατί ήταν δύσκολο να ελεγχθούν μέχρι τώρα οι εξετάσεις που έγραφαν οι γιατροί;

Διευκρινίσεις σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην ίδια ενημέρωση (Τετάρτη 16 Οκτωβρίου). «Οι εξετάσεις δεν μπορούσαν (να ελεγχθούν) γιατί ήταν pdf μέχρι τώρα, δεν ήταν ηλεκτρονικές. PDF σημαίνει να ανοίγεις την οθόνη και να πηγαίνεις να δεις με το μάτι αν αυτή η τιμή συμβαδίζει με αυτό που έβαλε με το χέρι.  Αυτό θα προϋπέθετε τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και χιλιάδες εργατοώρες. Όμως ήδη η εφαρμογή αυτή έχει αρχίσει να έχει επίπτωση για τη διαγνωστική δαπάνη και θα συμβάλει στον έλεγχο της», εξήγησε ο υπουργός.  Από τη μεριά της, η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, τόνισε: «Ελέγχουμε την ψευδή εκτέλεση. Δηλαδή, έχουμε αναδρομικά πάρει όλα τα στοιχεία αυτόματα από τα μηχανήματα των διαγνωστικών, τα λεγόμενα ‘packs’, στα οποία εμείς βλέπουμε ότι π.χ. ‘έχει κοστολογηθεί στην Καρποδίνη αξονική άνω και κάτω κοιλίας’ και μέσα στα «packs» είναι μόνο η άνω κοιλίας. Εκεί, πάμε αναδρομικά και κάνουμε καταλογισμούς. Αυτό, όπως είπε ο υπουργός θέλει πάρα πολύ κόσμο και πόρους, παρόλα αυτά το κάνουμε τμηματικά».

Αξίζει, τέλος, να εξηγήσουμε ότι τα packs είναι ένα ψηφιακό σύστημα, το οποίο υποχρεωτικά διατηρούν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Πρόκειται για ένα σύστημα αρχειοθέτησης εικόνων, οι οποίες ουσιαστικά αποδεικνύουν εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί. 

Σχετικά Άρθρα