Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ-Εντοπίστηκε τυχαία-Οι κίνδυνοι για τους ομήρους από “ακέφαλη” Χαμάς

 Βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ-Εντοπίστηκε τυχαία-Οι κίνδυνοι για τους ομήρους από “ακέφαλη” Χαμάς

Ο 61χρονος Γιαχία Σινουάρ λέγεται ότι περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στις σήραγγες κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με σωματοφύλακες και μια «ανθρώπινη ασπίδα» ομήρων από το Ισραήλ. “Εξαφανίστηκε” αμέσως μετά την οργάνωση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου. Εντοπίστηκε τυχαία με μικρή φρουρά. Το BBC παρουσιάζει τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δολοφονία του Σινουάρ.

Μια μονάδα της 828ης Ταξιαρχίας Bislamach περιπολούσε την Τετάρτη στο Tal al-Sultan, μια περιοχή της Ράφα. Τα ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν τρεις μαχητές και όλοι εξουδετερώθηκαν. Ένας ακόμη μπήκε σε σπίτι το οποίο βρισκόταν κοντά του και ταμπουρώθηκε.

Η ομάδα του ισραηλινού στρατού, ακολουθώντας το «πρωτόκολλο» του πεδίου της Γάζας, ενεργοποίησε drone ανίχνευσης με κάμερα, το οποίο μπήκε στο σπίτι, προκειμένου να βρει τον συγκεκριμένο άνδρα, αλλά και να τον ταυτοποιήσει. Ο άνδρας άρχισε να πετά πέτρες και ξύλα στο drone καθώς το όπλο του δεν είχε πλέον σφαίρες και δεν διέθετε πυρομαχικά. Λίγο μετά εξοντώθηκε και αυτός.

Σε εκείνο το στάδιο τίποτα δεν φαινόταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σχετικά με την ανταλλαγή πυρών και οι στρατιώτες δεν επέστρεψαν στο σημείο μέχρι το πρωί της Πέμπτης. Τότε, καθώς επιθεωρούσαν τους νεκρούς, διαπιστώθηκε ότι ένα από τα πτώματα είχε μια εκπληκτική ομοιότητα με τον ηγέτη της Χαμάς.

Το πτώμα ωστόσο παρέμεινε στο σημείο λόγω υποψιών για παγίδες και αντ’ αυτού αφαιρέθηκε μέρος ενός δακτύλου και στάλθηκε στο Ισραήλ για εξετάσεις. Η σορός του τελικά μεταφέρθηκε στο Ισραήλ αργότερα την ίδια ημέρα, καθώς η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ασφαλής.

Ο Ντανιέλ Χαγκάριι, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «δεν γνώριζαν ότι ήταν εκεί, αλλά συνεχίσαμε να επιχειρούμε». Είπε ότι τα στρατεύματά του είχαν εντοπίσει τους τρεις άνδρες που έτρεχαν από σπίτι σε σπίτι και τους αντιμετώπισαν πριν χωριστούν. Ο άνδρας που αναγνωρίστηκε έκτοτε ως Σινουάρ «έτρεξε μόνος του σε ένα από τα κτίρια» και σκοτώθηκε αφού εντοπίστηκε με drone.

Κανένας από τους ομήρους που ο Σινουάρ πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινη ασπίδα δεν ήταν εκεί και η μικρή συνοδεία του υποδηλώνει ότι είτε προσπαθούσε να κινηθεί απαρατήρητος είτε είχε χάσει πολλούς από αυτούς που τον προστάτευαν.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε: «Ο Σινουάρ πέθανε ενώ ήταν χτυπημένος και την ώρα που τον καταδίωκαν, τρέχοντας. Δεν πέθανε ως διοικητής, αλλά ως κάποιος που νοιαζόταν μόνο για τον εαυτό του. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εχθρούς μας».

Πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό αργά την Πέμπτη λέγεται ότι δείχνουν τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ πριν σκοτωθεί. Το βίντεο φαίνεται να έχει τραβηχτεί από ένα drone που πετάει μέσα από το ανοιχτό παράθυρο ενός κατεστραμμένου κτιρίου.

Πλησιάζει έναν άνδρα, με καλυμμένο το κεφάλι του, που κάθεται σε μια πολυθρόνα στον πρώτο όροφο ενός σπιτιού που είναι γεμάτο συντρίμμια. Ο άνδρας, ο οποίος φαίνεται να είναι τραυματισμένος, στη συνέχεια πετάει κάτι προς το drone και το βίντεο τελειώνει.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι «ερευνά την πιθανότητα» να σκοτώθηκε ο Σινουάρ στη Γάζα το απόγευμα της Πέμπτης. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση, φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν το πτώμα ενός άνδρα με πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος είχε τραύματα στο κεφάλι.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η ταυτότητα κανενός από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν.

Λίγο αργότερα, ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο BBC ότι ήταν «όλο και πιο σίγουροι» ότι τον είχαν σκοτώσει. Ωστόσο, είπαν ότι πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις πριν επιβεβαιωθεί ο θάνατος.

Αυτές οι εξετάσεις δεν άργησαν να γίνουν. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι είχαν ολοκληρωθεί και ότι ο Σινουάρ είχε επιβεβαιωθεί ότι «εξοντώθηκε».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το «κακό» δέχθηκε «πλήγμα», αλλά προειδοποίησε ότι ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα δεν είχε ολοκληρωθεί.

Για τον Νετανιάχου, σε μια ακέφαλη Χαμάς το σενάριο να εκτελούνται με τρόπο αποτρόπαιο όσοι ισραηλινοί όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί στη Γάζα από μέλη της Χαμάς είναι εφιαλτικό. Ο Σινουάρ είναι νεκρός και πιθανότατα έχει πεθάνει και η Χαμάς, ή τουλάχιστον η οργάνωση όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα. Τα προβλήματα του Ισραήλ όμως παραμένουν και επανέρχεται στην εξίσωση η λαϊκή απαίτηση από το κοσμικό κράτος του Ισραήλ για λύση διαρκείας στη Γάζα. Ο Νετανιάχου, που το τελευταίο διάστημα όταν δημοσκοπικά μετριέται χωρίς τους ακροδεξιούς εταίρους του, βλέπει τα ποσοστά του να κινούνται ανοδικά πρέπει γρήγορα να δώσει αυτή την συγκεκριμένη απάντηση στην κοινωνία και τις οικογένειες των ομήρων.

Πιέσεις δέχεται ήδη από το εξωτερικό. Στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου σχέδιο συμφωνίας προκειμένου εκτός από τους ομήρους (μεταξύ τους 8 αμερικανοί) να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης. Αναλυτές εκτιμούν πως ένα νέο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός θα φτάσει άμεσα στο Τελ Αβίβ και αυτή την φορά δεν θα υπάρχει στο τραπέζι κάποια «ένσταση» από την σε αποδρομή Χαμάς. Το μπαλάκι θα είναι αυτή τη φορά μόνο στο «γήπεδο» του Ισραήλ.

Σχετικά Άρθρα