Σινουάρ: Χαμάς και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τον θάνατο- Πιθανοί διάδοχοι- Νετανιάχου: Το κακό υπέστη βαρύ πλήγμα…

 Σινουάρ: Χαμάς και Ισραήλ επιβεβαιώνουν τον θάνατο- Πιθανοί διάδοχοι- Νετανιάχου: Το κακό υπέστη βαρύ πλήγμα…

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, είναι ο πρώτος αξιωματούχος που επιβεβαιώνει επίσημα τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχιά Σινουάρ. Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «Times of Israel», σε μήνυμά του προς δεκάδες υπουργούς Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz επιβεβαιώνει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», λέει ο Katz, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατς λέει ότι η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα» για την άμεση απομάκρυνση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τη Χαμάς και τον ιρανικό έλεγχο.

«Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Katz.

Πηγές της Χαμάς αναγνωρίζουν τον θάνατο του ηγέτη τους

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν έχει προβεί σε επίσημο σχόλιο.

Νετανιάχου: Το κακό υπέστη βαρύ πλήγμα – Δεν ολοκληρώσαμε το έργο μας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης (17/10), μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Στο διάγγελμά του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι το «κακό υπέστη βαρύ πλήγμα» με τον θάνατο του Σινουάρ, αλλά προειδοποίησε ότι η αποστολή του Ισραήλ «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».

Επιπλέον, δήλωσε ότι το Ισραήλ πέτυχε τον στόχο του, όπως είχε υποσχεθεί, εξαλείφοντας τον ηγέτη της Χαμάς, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της χώρας στη στρατηγική της κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Σήμερα το κακό υπέστη ένα βαρύ πλήγμα, αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε. Απευθυνόμενος απευθείας στις οικογένειες των ομήρων, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική στιγμή στον πόλεμο».

«Έχουμε αποδείξει σήμερα ότι όλοι όσοι προσπαθούν να μας βλάψουν, αυτό τους συμβαίνει. Και πώς οι δυνάμεις του καλού μπορούν πάντα να νικούν τις δυνάμεις του κακού και του σκότους. Ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, και είναι δαπανηρή».

«Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα όλων των αγαπημένων σας, που είναι και δικοί μας αγαπημένοι», είπε, κάνοντας λόγο για την “ύψιστη δέσμευσή του”.

Έστειλε επίσης ένα μήνυμα για τους κατοίκους της Γάζας, λέγοντας: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε μια σκοτεινή φωλιά – και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας».

Συνέχισε λέγοντας ότι «όποιος καταθέσει τα όπλα του και απελευθερώσει τους ομήρους μας, θα του επιτρέψουμε να ζήσει και να φύγει».

Χαρακτήρισε τον θάνατο του Σινουάρ «σημαντικό ορόσημο στην παρακμή της σατανικής κυριαρχίας της Χαμάς».

Σε αναμονή του τεστ DNA

Το Channel 12 δημοσιεύει αυτό που λέει ότι είναι ένα αστυνομικό έγγραφο που δείχνει ότι ένα από τα τεστ αναγνώρισης που διεξήχθησαν στο σώμα που ανασύρθηκε νωρίτερα σήμερα από τον Ισραηλινό Στρατό βρήκε «πλήρη ταίριασμα» με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ.

Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν ποιος θα διαδεχθεί τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί διάδοχοι του σκιώδους Σινουάρ, ο οποίος για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν η μοναδική φωνή εξουσίας στην οργάνωση.

Εάν ο Μοχάμεντ Σινουάρ – αδελφός του Γιαχία – αναλάβει τη διοίκηση, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως χαλάσει», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, έχει τις ίδιες πεποιθήσεις με τον αδελφό του, τον οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν εδώ και καιρό ότι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει Παλαιστίνιους πολίτες για να επιτύχει το όραμά του. Ο Μοχάμεντ, έχει επιβλέψει το δίκτυο κατασκευής τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ.

«Αλλά με μεγάλο μέρος της ομάδας εξαντλημένο, η οργάνωση μπορεί να προτιμήσει με κάποιον που είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τον Ιούλιο, ανέφερε το CNN, ο Σινουάρ δεχόταν πιέσεις από τους διοικητές του να σταματήσει την αιματοχυσία.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Καλίλ Αλ Χάγια, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που διεξήχθησαν στη Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανότατα αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος. Ο Καλίλ Αλ Χάγια ανέλαβε ως κύριος διαπραγματευτής μετά τη δολοφονία του Ismael Haniyeh τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ – προφανής επιλογή για τη Χαμάς, αλλά απίθανη λόγω της παλαιότερης υποστήριξης του σε μια σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Το επεισόδιο προκάλεσε ρήγμα μεταξύ της Χαμάς και του προστάτη της, του σιιτικού Ιράν. Έβλαψε επίσης τις ηγετικές φιλοδοξίες του Μεσάαλ.

Σχετικά Άρθρα